Zahradní a zimovzdorné orchideje
Autor |
Zpráva |
olaw
Moderátor
|
Re: Zahradní a zimovzdorné orchideje
_________________ http://saslik.rajce.idnes.cz/
|
stř 29. čer 2011 22:43:00 |
|
|
jitol
Registrován: čtv 09. čer 2011 23:09:42 Příspěvky: 85 Bydliště: Praha 4
|
Budu reagovat jen na toho krtka-jsem taky celkově na přírodu miluju a zvířátka obzvlášť, tak bych krtka nezabila. Někde jsem si přečetla o naftalínových tabletách a letos je zkusila. Musí se zahrabat tak 20cm do chodbičky, kde je krtina a fakt to funguje. Sehnala jsem je v drogerii asi za 70kč a smrad je to tedy pekelnej, ale výsledek perfektní. Krtci se "zatím" nenávratně odstěhovali. Předtím jsem zkoušela různé zvukové plašiče a nic-zřejmě měli rádi muziku a jakoby je spíš vyhledávali (jednou jsem měla krtinu s plašičem místo deštníku). Bála jsem se, aby ten naftalín nesmrděl na zahradě, ale naštěstí nic cítit není a snad není nijak zvlášť jedovatý, aby mi nějak kontaminoval půdu-doufám, že je to desinfekce, něco jako Savo? Snad..... ale fakt je, že krtkům smrdí-naštěstí.
|
stř 29. čer 2011 22:50:13 |
|
|
Gabča
Registrován: sob 20. úno 2010 1:33:23 Příspěvky: 746 Bydliště: Mělník
|
A kolik tablet na jakou plochu používáš? Nebo podle počtu krtin?
|
stř 29. čer 2011 22:52:59 |
|
|
jitol
Registrován: čtv 09. čer 2011 23:09:42 Příspěvky: 85 Bydliště: Praha 4
|
No já to dávala na jaře, když se objevily první krtiny na zahradě a snažila jsem se to dát do všech-ono mě to skoro vyšlo, těch tablet je tam asi 15ks, nebo tak nějak...myslím, že na nějakou tu malinkou krtinku mi nezbylo, ale nevadilo to....jsou fuč. Měla jsem ty krtiny v okruhu asi 20metrů v průměru. Je fakt, že sehnat ty tablety byl v Praze celkem nadlidský úkol-normální drogerie normálně vymyzeli ...Droxy, DM, Schlecker apod.to nevedou.
|
stř 29. čer 2011 23:51:36 |
|
|
Míra
|
Naftalín není vůbec nic zdravého a obzvlášť ne do půdy. To, že krtkům něco smrdí je jen dohad. Také jsem to zkoušel a to romadůrem, psím trusem lidskými vlasy a pod. Každý psal, že je to zaručené. Prdlajs. Krtek prostě část chodby, kde je ten smrad zahrne a obejde to. Zkoušel jsem i karbid, čpavkovou vodu no prostě kde co, plašiče prý ultrazvukové byly podryty druhý den. Dával jsem pasti, jedovaté nástrahy speciálně pro krtka, utratil jsem nehorázné peníze a k ničemu. Jediné co spolehlivě nesnáší je hluk. Potom se odstěhuje. Zkusil jsem poslední věc a to z dvoulitrových pet lahví udělat větrníky a to tak, že jsem po 90° prostřihl čtvercové otvory ale tak aby z jedné strany ten čtverec byl součástí petky a vyhnul jsem ho směrem ven, takže vzniknou čtyři lopatky. Ve dnu jsem provrtal díru a takto upravenou petku jsem nasadil na zapíchnutý bambus. I malý závan větru s tí točí a jak to rachtá, tak hajzlík nemá klid. Mám to okolo celé zahrady a mám klid. Leč vidím, jak úspěšně u souseda vznikají krásné nové krtince.
|
čtv 30. čer 2011 6:34:32 |
|
|
Martina
Registrován: úte 11. srp 2009 11:45:17 Příspěvky: 36 Bydliště: Pardubice
|
Tak takhle jsem několik let neúspěšně bojovala s hrabošema. Vyzkoušela jsem všechno možný i ty větrníky. Ani ty jim nevadí. Tulipány, lilie, denivky...vše musí do košíků z pletiva, jinak to sežerou. A jak píše Olaw, když sázím něco nového, pěkně nakypřím půdu a ta milá zvířátka v tom pokračujou. Jen těm rostlinkám se nelíbí, že neustálé mají kořínky venku(pokud je hraboši neokoušou)
|
čtv 30. čer 2011 21:25:36 |
|
|
Pavel Kučera
|
Dobrý den, jsem v pěstování temperátních orchidejí (téměř) úplným nováčkem a chtěl bych tedy touto cestou požádat o radu od místních odborníků.
Na zahradě jsem si před několika lety vybudoval rašeliniště pro pěstování masožravých rostlin. Větší část z nich však začíná vypadat k světu až v polovině června, kdy vytvoří již dostatečný počet pastí. Napadlo mě tedy zasadit do rašeliniště i jiné rostliny pro oživení především na jaře. Většina však byla příliš agresivní v růstu a dělala více problémů, než užitku. Minulý rok na jaře jsem do rašeliniště zasadil první 3 druhy orchidejí - Dactylorhiza praetermissa, Epipactis palustris a Bletia striata. Dactylorhiza praetermissa mi letos vykvetla, zatímco Bletia striata zimu nepřežila zřejmě kvuli vysoké vlhkosti.
Chtěl bych se tedy zeptat zda jsou další druhy orchidejí, které by byly vhodné k pěstování v mých podmínkách: Substrát je čistá rašelina porostlá živým rašeliníkem. Reakce substrátu je mírně kyselá-neutrální v jedné části a kyselá v druhé části. Vysoká vlhkost substrátu (hladina vody 0-20cm pod povrchem). Oslunění plné - polostín, nebyl by velký problém v případně potřeby vytvořit i plný stín.
Byly by vhodné i další druhy prstnatců, jako například Dactylorhiza majalis, Dactylorhiza fuchsii... ? A kde by se daly tyto rostliny zakoupit?
|
ned 24. črc 2011 21:06:17 |
|
|
olaw
Moderátor
|
|
ned 24. črc 2011 21:12:37 |
|
|
olaw
Moderátor
|
Našel jsem mapu výskytu té Pogonie. Ta by měla tím pádem zimu zvládnout. http://plants.usda.gov/maps/large/PO/POOP.png
|
ned 24. črc 2011 21:24:14 |
|
|
orchidejky
Registrován: pát 02. dub 2010 15:53:20 Příspěvky: 2757 Bydliště: Kutná Hora
|
Správně, pogonia by měla vydržet bez problémů a navíc ne nádherná, jak ta Americká, tak Japonská no a ještě přidám Calopogon Také bych doporučil Spiranthes odorata, ale ten je třeba na zimu uklidit, Bletilla je zcela nevhodná, právě pro přílišnou vlhkost
_________________ Hezký den s orchidejemi
http://orchidejky.rajce.idnes.cz/?sort=createDate https://www.facebook.com/Oranzerie.Kacina/
|
ned 24. črc 2011 21:50:14 |
|
|