DAM 390
- HAKI
- Kontaktovat uživatele:
Re: DAM 390
Řeč byla i o Wuxalu ten některý má i 30% N.Já se na to zeptám ze zvědavosti,jak to míchat a co je vhodné k čemu. Měly by to být staré ověřené postupy.Podívat se na to můžu. http://www.agronormativy.cz/docs/2040008_rslt.html
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Když už jste na ten dusík, na fleky a na fungicidy, používejte dusičnan draselný KNO3, seženete v drogerii. 
Naposledy upravil(a) Paphio dne čtv 02. čer 2011 8:03:52, celkem upraveno 1 x.
- HAKI
- Kontaktovat uživatele:
Pane Klát já jsem ráda ,že toto forum je a jsou tu lidé co mají kytky jak já a mají je ještě navíc ve stejných podmínkách.Je to pro mne velkým přínosem . Mohla bych si psát o tom na co jsem soukromě, to není problém- ale já neee .Klidně ukažu kytky co mě nejdou.Třeba to bude k poučení co tu z diskuse vyplyne i někomu jinému. No já děkuju všem co mě odpovídají na moje otázky.Další věc -na každém jednotlivci je jestli to či ono použije. Jinak v pohodě vše v dobrém. H
- HAKI
- Kontaktovat uživatele:
Paphio píše:Když už jste na ten dusík,
No koukla jsem na Vás.Máte tu na foru 73 příspěvků . Určitě přínosných o vodě(uvádíte hodnotu uS kam až zajít u známějších kytek ) a vše okolo , složení substrátu většinou o pěstování paph (i když kdo nebude přesazovat kytku od Vás nepochopí) kdo si to projde jak já- určitě se poučí. Jste vnitřně proti lignohumátu, kravinci ,kopřivovému výluhu homeopatickému zázraku .Jmenujete jako jediné kapalné hnojivo- Vegaflor (jmenuji jen celkový dusík 6 %atd.- hnojivo na list,už nepoužíváte ) jednou jste si pořizoval vzorek Wuxal SUSkalcium-jak dopadl test?Můžete už říci něco o tom ,ale není to ještě 1rok..Jinak o dusíku ani Ň. Pro mne by bylo zajímavé a věřím i pro ostatní, čím pane Klát vlastně hnojíte. Blbý je že nejsem chemik a asi nebudu mít odvahu k napodobení. Ale stejně otázka zní –v jaké podobě používáte dusík. A konec srandiček z uprdnutím atd.
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Míra píše:Tak tentokrát bych se také přikláněl k tomu nebrat to. Je to jen dusík a nemá to ostatní látky. Zkuste si to použít v zálivce na zahradě. Trávník jede jako blázen ale tak ho to vybičuje, že potom stojí za prd. Jinak přílišný obsah dusíku má za následek nevyzrávání pletiv a tudíž i snadnou kořist pro choroby. Ale je to Vaše věc. Myslím Hano, že to co používáte dosud s přírodních hnojiv tak naprosto stačí.
Jednostranné hnojení dusíkem má za následek lepší vzhled rostlin i když - viz výše.
HAKI píše:Paphio píše:Když už jste na ten dusík,
No koukla jsem na Vás.Máte tu na foru 73 příspěvků . Určitě přínosných o vodě(uvádíte hodnotu uS kam až zajít u známějších kytek ) a vše okolo , složení substrátu většinou o pěstování paph (i když kdo nebude přesazovat kytku od Vás nepochopí) kdo si to projde jak já- určitě se poučí. Jste vnitřně proti lignohumátu, kravinci ,kopřivovému výluhu homeopatickému zázraku .Jmenujete jako jediné kapalné hnojivo- Vegaflor (jmenuji jen celkový dusík 6 %atd.- hnojivo na list,už nepoužíváte ) jednou jste si pořizoval vzorek Wuxal SUSkalcium-jak dopadl test?Můžete už říci něco o tom ,ale není to ještě 1rok..Jinak o dusíku ani Ň. Pro mne by bylo zajímavé a věřím i pro ostatní, čím pane Klát vlastně hnojíte. Blbý je že nejsem chemik a asi nebudu mít odvahu k napodobení. Ale stejně otázka zní –v jaké podobě používáte dusík. A konec srandiček z uprdnutím atd.
Haki, já si myslím, že jdete správnou cestou, když chcete experimentovat, vyzkoušet nevyzkoušené a možná objevit neobjevené, ptát se na rady a konzultovat s pěstiteli, kteří nemají problém se zveřejněním i svých nedostatků a neúspěchů.
Opravdu máte krásné rostliny, je vidět, že o nich přemýšlíte a není vám zatěžko udělat jim podmínky, zkrátka vás to chytlo, z vašich zkušeností a vychytávek jsem se mnohému naučila i já a orchideje jsou pro mě opravdu potěšením. A když se něco nepovede . . . . no bože, tak to napíšu všem a zase někdo jiný z toho má prospěch a vyvaruje se mých chyb (stále ještě experimentuji jen na hypermarketových výprodejových kouscích, takže ta ztráta tolik nebolí
Kdyby nebylo lidí, jako byl Marconi, Bell, Edison, Ressl, Diviš nebo Franklin, kteří také šli svou cestou a nedbali okolí, tak snad ještě dnes sedíme na stromech a házíme po sobě větvemi.
Ale to jsem se už moc rozpovídala. Vaše příspěvky čtu moc ráda, protože jsou o něčem a zhusta si řeknu, že tudy tedy cesta nevede.
Samozřejmě se tímto omlouvám ostatním pěstitelům, jejichž rady také používám a nejmenovala jsem je.
- HAKI
- Kontaktovat uživatele:
Jasně- no jedna věc tu je.Každý pěstitel ti řekne trochu jinou zkušenost. Když k tomu člověk přidá něco z knih a mých tabulek(který miluju-mám i spojence vČOS) skoro může začít pěstování. Ale i to experimentování má své mantinely- to je jasný u všeh druhů . Napíšu poslední vychytávku pěstitele za kterou jsem ráda a měla bych si ji dát do skleníku třeba zarámovat- bylo to "Děvče vy nemáte oči" Pravda tedy je, že stav rostlin hodně napoví.A je to první plus když si to člověk uvědomí.
H Jo děkuji za pochvalu kytiček.
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Pravda tedy je, že stav rostlin hodně napoví...
Pěstitelská chyba se u orchidejí projeví taky až za půl roku, někdy i déle. Přehnojení dusíkem může mít za následek katastrofální stav rostlin v zimě. Rostliny se zvodnatělými pletivy snad můžeme zachránit velmi intenzívním osvětlením, což je prakticky neproveditelné. Ve svých příspěvcích se snažím před tím varovat, ale zdá se mi, že mi nerozumíte.
Pěstitelská chyba se u orchidejí projeví taky až za půl roku, někdy i déle. Přehnojení dusíkem může mít za následek katastrofální stav rostlin v zimě. Rostliny se zvodnatělými pletivy snad můžeme zachránit velmi intenzívním osvětlením, což je prakticky neproveditelné. Ve svých příspěvcích se snažím před tím varovat, ale zdá se mi, že mi nerozumíte.
- Mila.J
- Kontaktovat uživatele:
Dusičnan draselný nepoužívám, proto, že jsem nevěděl kde koupit. Ale líbí se mi. Hlavně proto, že je to sloučenina a neobsahuje balastní látky.Dřív jsem měl také dobré hnojivo ze sločenin , už se nedá koupit. Řada hnojiv obsahuje směsi s velkým podílem balastních látek. Blbé je dost to, že se to vždy snadno nedá zjistit. Často to na obalech, ani jinde nepíší.
No maličko se přidám do mlýna. Stav rostliny hodně napoví, pokud je člověk pozorný a vnímavý. Vše je vidět na růstu rostliny nejen na barvě ale i kořenech a výhonech. Pokud se každý den na rostliny dívám, vidím a to poměrně velice rychle, že je něco špatně. Není to jen o hnojení ale celkově i o škůdcích a chorobách. Co se týká dusíku, je problém přes zimu ale je faktem, že každý pokročilejší pěstitel ví, že dusíkatá hnojiva se používají nejdéle do konce června a potom postupně převažuje draslík a s příchodem podzimu fosfor. Pokud je dodržen tento běh tak nebezpečí nehrozí. Proč jsem výše HAKI varoval je to, že hnojiva jako DAM jsou čistá a neobsahují další potřebné látky, jako jsou stopové prvky a může se také stát, že rostlina nebude prosperovat, neboť dusík nevyužije díky právě nedostatku stopových prvků, které potřebuje ke zpracování právě toho dusíku. DAM je hodně ostrý a opravdu dokáže rostliny růstově vybičovat a tím je vlastně oslabí. Ale psal jsem to o trávníku, který se musí potom stále sekat a sekat a další nucený růst ho prostě oslabí. Když jsem ho zkoušel, neměl jasem s ním dobré zkušenosti a musím říci, že celkově umělá hnojiva moc nepoužívám. Není to ono, klasika je klasika ale tu HAKI také používá. Docela ji obdivuji, že zkusila a hnojí kopřivami. Když jsem jí to říkal, varoval jsem ji před smradem. Je v tom holt lepší. Já nemůžu, protože byť je to výborné hnojivo, nemám na tu "vůni" žaludek.