Autor |
Zpráva |
pavelheger
Administrátor
Registrován: úte 29. črc 2008 14:35:34 Příspěvky: 3346 Bydliště: Senetářov. okr. Blansko
|
Re: Stanhopea
já hlasuji pro košík. Pokud není ve skleníku, tak je na klasku obtížné je uzalívat. Hezký den Pavel
|
pát 13. kvě 2011 22:11:37 |
|
|
Míra
|
No určitě košík. Vyvázané kvetou nepravidelně a rostliny tady hodně strádají. Většinou po přesazení do koše jsou jednou tak velké a kvetou zcela pravidelně. Je ale nutno volit koš z materiálu, který hodně vydrží, protože stanhopea nemá ráda přesazování. Stačí jí to tak jednou za 5-8 let, takže proutěné košíky a podobné materiály nejsou nejlepší. Z přírodních materiálů velice dobře tyto nároky splňuje dub, kdy laťky vydrží i 8-10 let.
|
pát 13. kvě 2011 22:40:39 |
|
|
kaacka3
|
moc děkuju za rady mám jí v zimní zahradě....viděla jsem košíky udělané z pletiva, bylo by to pro mě jednodušší, je to možné? a mám jí nechat na tom klacku nebo opatrně sendat, mám strach, abych jí neponičila kořeny . a hledám jak na substrát - koukala jsem na fotky u Haki, je tam hodně rašeliníku + piniová kůra, koukala jsem i bukový listí - je to tak správně? a oka pletiva - jak velké či malé? aby nepropadával substrát, ale zase mohl květní stvol v pohodě prorůst? A už opravdu poslední otázka - můžu dno a boky košíku vyskládat slabou vrstvou kokosových vláken, nemám moc dlouhej rašeliník a mám strach, že by to propadávalo. takhle by to ta super drželo Strašně moc moc vám děkuju
_________________ http://kaacka3.rajce.idnes.cz/
|
sob 14. kvě 2011 7:55:22 |
|
|
HAKI
Registrován: stř 01. říj 2008 16:31:10 Příspěvky: 5296 Bydliště: Hradec Králové
|
Stanhopeje mám taky v zimní zahradě.Při poklesu k 13°C v zimě (noční teplota) a k tomu přiměřené zálivce vydržely a přes zimu pěkně vyzrály pahlízy .Když se mě syn zeptal-co to tam máš v těch koších za cibule-musela jsem se smát .Hned jsem si řekla -to je správně. Teď se už začínají probouzet v podobě nárůstu kořenů. Já bych tam ten klacek nechala až se jednou rozpadne tak to zálivkou vylítá ven. Jo jo můj substrát to je přesně ono -oka pletiva mám 2.5x2.5cm. Ty košíčky mám dva druhy.Ale když pozoruju kořeny jak obtáčejí pletivo -tak si říkám jak ty kytky budu jednou dělit a řezat ty koše. Mám coco-vlákno také(slabounkou vrstvu), myslím že jsem ho tak 1-2x vyprala .Jestli to je až tak nutný zrovna v košíku netuším ale pro jistotu.
Přílohy:
Kořeny.jpg [ 196.8 KiB | Zobrazeno 3660 krát ]
košík.jpg [ 170.34 KiB | Zobrazeno 3660 krát ]
|
sob 14. kvě 2011 8:24:36 |
|
|
kaacka3
|
moc moc děkuju za vyčerpávající odpověď....zimní teplota nebude problém, proto jsem to riskla a objednala si jí...snad se jí bude u mě dařit dobře
|
sob 14. kvě 2011 18:05:19 |
|
|
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1851 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
Spíš také podporuji košík. Pokud je ale rostlina dobře na klacku zapěstovaná, kořeny má vrostlé do podložky, tak to už není tak důležité. Nejnáročnější jsou právě první fáze zapěstování. To jde mnohem snadněji v košíku.
|
ned 15. kvě 2011 16:25:27 |
|
|
kaacka3
|
Mila.J píše: Spíš také podporuji košík. Pokud je ale rostlina dobře na klacku zapěstovaná, kořeny má vrostlé do podložky, tak to už není tak důležité. Nejnáročnější jsou právě první fáze zapěstování. To jde mnohem snadněji v košíku. takhle se to těžko posuzuje, ale řekla bych, že už tam nějakou chvilku budu, ještě jí mám pořád na kläcku, není košíček a zatím na klacku nějak tragicky nevysychá....stačí rosit jednou denně
|
ned 15. kvě 2011 17:50:32 |
|
|
pavla
Registrován: čtv 29. dub 2010 21:07:05 Příspěvky: 375 Bydliště: okr. Uh. Hradiště
|
Tak jsem to riskla a koupila jednu Stanhopeu. Je to malinká rostlinka a měla i nový výhon. Dnes jsem bohužel zjistila, že už je uhnilý. A to jsem ji zatím zalila jen 1x. Takže šla ven z květináče, zjistila jsem, že jsou tam nové zdravé kořeny, ale krom dvou pahlíz, co byly vidět, byly vevnitř, v substrátu další 3 pahlízy - to se tak může sázet? Já jsem je teď dala zpátky na povrch..? A kam s ní teď? Nevím, jestli se jí nelíbilo až u mě nebo už byla načatá (ale když jsem ji koupila, tak vypadala hezky). Jaké teploty? Díky
|
úte 24. kvě 2011 19:58:12 |
|
|
Míra
|
Nejlépe je zasadit ji do košíku, prodávají ho v akvaristických potřebách. Je z umělé hmoty a perforovaný. Rostlinku na povrch a okolo rašeliník. Pokud se do nového výhonu dostane voda, tak může uhnít. Malé rostliny bych nechal ve stálé teplotě okolo 20°C. Dospělce klidně letnit ve stínu.
|
stř 25. kvě 2011 6:37:01 |
|
|
pavla
Registrován: čtv 29. dub 2010 21:07:05 Příspěvky: 375 Bydliště: okr. Uh. Hradiště
|
Moc díky. Myslím, že aspoň jeden košík tam mám. Dala jsem ji domů, tak to jsem udělala dobře, venkovní byt letos určitě nebudu riskovat.
|
stř 25. kvě 2011 19:42:10 |
|
|