Autor |
Zpráva |
bukdub
|
Houby v substrátu
Tak mam v coco chips tyto houby, co s tim? Za kazdou radu dekuji...nejhorsi jsou ty male bile kulicky.
|
úte 06. říj 2009 9:43:33 |
|
|
miro
Registrován: čtv 14. kvě 2009 23:16:33 Příspěvky: 1378 Bydliště: okres Turnov
|
Re: Houby pomoc!!!
ja mam ty male bile kulicky v substratu u oncidia taky, ale myslim ze mu to nejak ani nevadi.pekne roste a prave ma nasazeno asi na 4 kvetni stvoly. nevim jiste jestli ta houba nejak orchideji vadi ale jak to pozoruji tak si spokojene s houbou roste.
_________________ Pekny den. http://luludi.rajce.idnes.cz/
|
úte 06. říj 2009 10:46:58 |
|
|
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1570 Bydliště: Zděchov
|
Houby se vyvíjí spíše v substrátech trvale vlhkých, málo přesychajících. Klidně kytku přesaďte pokud vám vadí. Jde o druhy saprofytní, žijící na mrtvém nebo rozkládajícím se materiálu, na živá pletiva nejdou. Spíš to ale ukazuje na nadměrnou vlhkost substrátu, která většině epifytů spíš škodí.
|
úte 06. říj 2009 10:51:44 |
|
|
Ivana
Registrován: pon 25. srp 2008 9:30:28 Příspěvky: 191 Bydliště: Plzeň-sever
|
Mě se taky občas objeví nějaká ta houba v květináči (bohužel to nejsou hřiby ), nechávám je být, taky si myslím že nemůžou uškodit.
|
úte 06. říj 2009 11:07:45 |
|
|
Katka
Registrován: pát 27. úno 2009 19:32:08 Příspěvky: 1725 Bydliště: Jihlava
|
To jsou ty, co jsem si přinesla v Zygopetalu. odstranit se substrátem nešly, protože bych zničila prorostlé kořeny, tak ho nechávám dostatečně prosychat, nestěžuje si, kvete a roste.
|
úte 06. říj 2009 18:15:11 |
|
|
Anna
|
Chlupatá plíseň na substrátu
Ahoj, ráda bych se zeptala na názor, nikde na internetu jsem to nenašla. Začal mi chlupatět substrát u orchidejí. Nejspíš to bude nějaká plíseň... Měla jsem zkušenosti s normální plísní (bílej povlak), tohle je jiný - jsou to jakoby pavučinky. Začalo se to objevovat po tom, co jsem koupila hnojivo (Kapka myslím, nebo podobně, na orchideje a kamélie) a ponořila jsem do roztoku nejdříve jednu orchidej (phal), 3 dny na to se to objevilo na substrátu, po čemž jsem kytku přesadila. Dnes ráno jsem to našla na další kytce úplně to samý, taky 3 dny po hnojení/namočení. Zkoumala jsem, jestli v tom nejsou breberky a viděla jsem malinkatý bežovoprůhledný něco, co pomalu ani nejde vidět. Taky slabším roztokem tohoto hnojiva kytky rosím a přijde mi, že po tom co rosení dopadne na substrát, tak to začíná být horší... nevíte co by to mohlo být? Díky předem Anna.
|
čtv 12. kvě 2011 16:36:28 |
|
|
Zdenka
|
Re: Chlupatá plíseň na substrátu
Už máš odpovědi v původním vláknu, ale podle mého hlavně moc mokro. Substrát musí před dalším zalitím vyschnout (tedy pokud nepěstuješ vysloveně nějaké vlhkomilky).
|
čtv 12. kvě 2011 17:01:34 |
|
|
Nikiška
|
Asi plíseň na kouskách substrátu(kůře)
Prosím vás, ještě jsem se s tím nikdy u mých orchidejí nesetkala, pěstuji teprve od jara Phalaenopsisy, a teď jak se ochladilo, tak se mi v květináčku na některých kouscích kůry dělají malinkaté tečky(ložiska)zelené a bílé plísně, přitom je zalévám jen 1xza 14dní a to tak, že je jen zvrchu proliji vodou a nechám okapat, zalévám až po úplném proschnutí, kdy jsou kořeny šedé a není na květináčku vidět žádné zarosení.Mám je umístěné na okně a v místnosti je 20st..Nemůže to být tím, že jde od skla okna chladno a v místnosti je jinak a tím pádem se udržuje vlhčí klima v květináčku?JInak fakt už nevím Nemáte s tím někdo zkušenosti? Rostliny krásně květou,přirůstají kořínky, neuhnívají Děkuji všem za radu
|
sob 19. lis 2011 19:54:00 |
|
|
olaw
Moderátor
|
Re: Asi plíseň na kouskách substrátu(kůře)
Jo jo, dokonce i plodnice se mohou objevit. Některé houby jsou neškodné, některé naopak a některé jsou symbiotické. Ve Vašem případě by jste se musela obrátit na mykology, aby jste zjistila o kterou houbu se zde jedná. Můžete se pokusit ji zlikvidovat běžnými fungicidy, ale pokud rostlinu nijak nenapadají, tak jen stačí, aby jste přesadila. Určitě půjde o dřevokazné druhy a tím pádem to může značit konec substrátu.
_________________ http://saslik.rajce.idnes.cz/
|
sob 19. lis 2011 20:02:21 |
|
|
Nikiška
|
Re: Asi plíseň na kouskách substrátu(kůře)
jsou teď čerstvě přesazené, kůru jsem propařila, jelikož byla v pytli po koupi vlhká. Pak jsem po přesazení 2dny nezalévala a teď po prvním zalití tam jsou malá ložiska bílých teček...jen někde..nechápu to, jak může v kůře být hned plíseň, když je propařená
|
sob 19. lis 2011 20:04:56 |
|
|