Autor |
Zpráva |
Pavla5
Registrován: sob 20. čer 2009 9:09:29 Příspěvky: 95 Bydliště: Okres Praha-východ
|
Re: letnění
Ano, taky jsem kousek od Prahy. Ráno jsem se plížila ven k části vynesených muškátů s nejistotou, naštěstí zákryt u domu fungoval a na zahradě to odnesla jen réva - horní třetina nekrytá dřevníkem... ještě že mám orchideje vysmáté doma za oknem
|
stř 04. kvě 2011 21:30:25 |
|
|
petr turecky
|
No, loni to právě dopadlo výborně, kytky přežily bez problému. psal jsem o tom tady na fóru viewtopic.php?f=18&t=684&st=0&sk=t&sd=a&start=10stř 28. dub 2010 9:16:06 jenže nebyl mráz, znovu opakuji, nečekal jsem ho, nebylo mým úmyslem zkoušet, jestli jej kytky vydrží. mnohokrát se již stalo, že byl předpovídán mráz a u nás prostě nebyl. Nešlo o naivitu, ale místní zkušenost. Omlouvám se všem, kterých jsem se svým příspěvkem dotkl, budu už na toto fórum psát jenom samé pozitivní zprávy:)
|
stř 04. kvě 2011 21:58:33 |
|
|
Kyra
Registrován: sob 24. říj 2009 19:13:12 Příspěvky: 848 Bydliště: Chrustenice okr. Beroun
|
Spíš si myslím, že byste se měl zamyslet nad způsobem pěstování, orchideje nejsou ani kaktusy a ani sukulenty. viz Váš blog
|
stř 04. kvě 2011 22:01:45 |
|
|
wiolan
|
petr turecky píše:
Omlouvám se všem, kterých jsem se svým příspěvkem dotkl, budu už na toto fórum psát jenom samé pozitivní zprávy:)
ale to po Vás přece nikdo nechce. Já osobně si jen myslím, že teplomilnou orchidej vystavovat pokusům a výkyvům teplot okolo nuly (a v tomto případě je jedno, jestli to je -3 nebo +3) je neodpustitelné. Nevím, nejsem tak zkušený pěstitel jako někteří tady na fóru a tak na to možná jdu špatně. Já si totiž čtu nároky jednotlivých druhů a potom se jim snažím vytvořit vhodné podmínky. Rozhodně se ke katlejím nechovám jako k cymbidiím. A věřte mi, když se stane (a nebylo to mnohokrát), že přes mou veškerou snahu mi kytička odchází, je mi to nesmírně líto. Takový hazard jako Vy bych si nikdy nedovolila tím spíš, že nechápu, jaký užitek by ty kytky měly mít z toho, že jsou od března venku. Ono v tomto případě "být v letnění první" nemusí být zrovna výhrou, jak se nakonec ukázalo.
_________________ Přeji hezký den, Věra
www.orchideje.freepage.cz
|
stř 04. kvě 2011 22:20:45 |
|
|
pavelheger
Administrátor
Registrován: úte 29. črc 2008 14:35:34 Příspěvky: 3346 Bydliště: Senetářov. okr. Blansko
|
No, koukám, že Petr za svoji zkušenost zaplatil dost draze. A tím nemyslím jen případně uhynulé rostliny, ale též pořádné pokárání (když to řeknu kulantně) od těch, co si jeho příspěvek přečetli. Domnívám se však, že pranýřování do úmoru v tuto chvíli už ničemu nepomůže. Poučení si z toho jistě vyvodí sám (a možná začne používat i nomogram, který jme tu měli ). A když ne on, tak snad ti, co by případně chtěli v mladické nerozvážnosti následovat tohoto příkladu. Hezký den Pavel
|
stř 04. kvě 2011 22:33:52 |
|
|
olaw
Moderátor
|
_________________ http://saslik.rajce.idnes.cz/
|
stř 04. kvě 2011 22:43:15 |
|
|
radzak
|
Rostliny jsou stejně živé organismy jako zvířata nebo lidé. Dělat na nich takovéhle pokusy mi připadá krajně nezodpovědné.
_________________ http://www.webareal.cz/kvetyzlucni Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
|
čtv 05. kvě 2011 0:02:57 |
|
|
Paphio
Registrován: pon 13. črc 2009 11:10:58 Příspěvky: 2879 Bydliště: Hradec Králové
|
Před časem jsem zjistil, že P. micranthum, armeniacum a dokonce delenatii mrazík přežijí, jsou-li suché. Pravděpodobně by to mohla přežít i V. coerulea a možná i D. nobile a některá Cymbidia. Ale radši to nezkoušet.
_________________ http://www.orchidey.estranky.cz/
Naposledy upravil Paphio dne čtv 05. kvě 2011 13:00:57, celkově upraveno 1
|
čtv 05. kvě 2011 5:21:52 |
|
|
Míra
|
Paphio píše: Pře časem jsem zjistil, že O. micranthum, armeniacum a dokonce delenatii mrazík přežijí, jsou-li suché. Pravděpodobně by to mohla přežít i V. coerulea a možná i D. nobile a některá Cymbidia. Ale radši to nezkoušet. D. nobile k nule může jít ale opravdu za předpokladu, že je dorostlé a suché. Cymbidia snesou mráz až do -5°C. Ne, že bych to zkoušel já ale kamarád nemá pro chlazení prostor, tak je venku nechává a mnohdy zcela pokrytá ledem a kupodivu bez jakékliv úhony ale opět v době, kdy se chystají na květ tedy vyzrálé a suché.
|
čtv 05. kvě 2011 6:34:47 |
|
|
Zdenka
|
To jste to pane Turecký schytal, co? Ale aspoň už všichni víme, že tudy cesta nevede. Doufám, že na nás nezanevřete a budete sem chodit dál.
|
čtv 05. kvě 2011 16:34:24 |
|
|