Autor |
Zpráva |
nina
Registrován: stř 25. bře 2009 11:18:28 Příspěvky: 698 Bydliště: Česká Lípa, Žizníkov
|
Re: letnění
Nóóó, to je dobrý. Díky za radu.
|
úte 05. dub 2011 21:08:21 |
|
|
pavla
Registrován: čtv 29. dub 2010 21:07:05 Příspěvky: 375 Bydliště: okr. Uh. Hradiště
|
Já mám cymba ještě doma, na jaro s nima ven moc nespěchám. Takže to asi dělám správně Dnes jsem se dívala, že se tam konečně něco začíná dít, letos nějak podezřele dlouho čučí....
|
úte 19. dub 2011 21:01:42 |
|
|
petr turecky
|
tady jsou moje zkušenosti s včerejší nocí, kdy asi teploty klesly k nule, možná mírně pod nulu: http://orchid-turecky.blogspot.com/2011/05/co-se-stane-kdyz-se-zacne-letnit.htmltéměř všechny kytky mám venku, ale opravdu uhynulá možná není žádná a pokud, tak jenom lc. yelow bird. takže se vlastně až tak moc nestane, když vám orchideje lehce přemrznou. Ale myslím, že byla spíš nula, než pod nulou.
|
stř 04. kvě 2011 16:08:11 |
|
|
olaw
Moderátor
|
To zčernání není od slunce, ale od mrazu. No, pokud máte dost rostlin na takovéhle pokusy a není Vám jich líto, tak je vše v pořádku, ale tohle já si dovolit nemohu. Nemyslím si, že jste první, kdo takovou hloupost, jako je zvykání orchidejí na chladné až mrazivé podmínky, zkoušel a každý z těch, kdo to zkoušel Vám poví, že je to úplná blbost a tyto rostliny budou rok od roku horší a horší. Orchideje jsou dost tvrdé rostliny, které na pěstitelské chyby reagují velmi pomalu. Některé samozřejmě velmi rychle a tak nechápu proč kytky, které na přírodních stanovištích mají nárazově minimální teploty pouze k 15ti stupňům, zkoušíte jestli vydrží pět, čtyři, nulu? No, asi máte opravdu dost rostlin a nebo Vám jich není líto.
_________________ http://saslik.rajce.idnes.cz/
|
stř 04. kvě 2011 16:44:41 |
|
|
Kyra
Registrován: sob 24. říj 2009 19:13:12 Příspěvky: 848 Bydliště: Chrustenice okr. Beroun
|
Vzhledem k tomu, že jsem dnes na vlastní oči viděla přemrzlé pelargonie v pražském Hornbachu, tak dnešní noc musela být opravdu drsná. Pelargonie bez problému vydrží lehce pod nulou. Přijde mi to jako opravdový hazard.
|
stř 04. kvě 2011 17:02:56 |
|
|
EvaJ
Registrován: sob 16. srp 2008 22:06:16 Příspěvky: 4267 Bydliště: Svatá, okres Beroun
|
plně souhlasím s Jardou, protože teploty sleduji, tak můžu zodpovědně říct, že 20 km od Prahy bylo -3 C. Chudáci kytky. U Vás bych teda orchidejí být nechtěla
|
stř 04. kvě 2011 17:10:34 |
|
|
petr turecky
|
loni jsem měl naopak dobré výsledky, rostlinám se nic nestalo. Často vidím fotky z přírodních stanovišť, kde je jasně vidět, že rostliny potřebují trpět, aby dobře nakvétaly. Takže se snažím to s přílišnou péčí nepřehánět... Například jsem odjel (před velikonocemi) na týden na dovolenou a nechal rostliny být na suchu. Nic se jim nestalo. Samozřejmě mi vadí, co se stalo, proto o tom referuji a hledám odpovědi. Prostě jsem nepředpokládal, že teplota klesne tak hluboko - sousedka mi teď říkala, že bylo -3, takže tím to je jasné. Na druhou stranu - pokud ale rostliny přežijí, budu vědět, že vydrží i mínus 3, což je taky dobrý poznatek. Rostlin mám jinak velmi málo a každá je pro mě unikátem. Jednu od jednoho druhu. Celkem asi 60kytek. Ztráta každé rostliny je tedy pro mne velmi bolestivá.
|
stř 04. kvě 2011 17:11:39 |
|
|
Kyra
Registrován: sob 24. říj 2009 19:13:12 Příspěvky: 848 Bydliště: Chrustenice okr. Beroun
|
Pak ovšem Vaše jednání nechápu, pokud je pro Vás každá unikátem, tak proč je trápíte? Sucho je něco jiného než mrazy.
|
stř 04. kvě 2011 17:17:46 |
|
|
petr turecky
|
Píšu tam, že jsem mrazy nečekal. Bydlíme na kopci, kousek od Prahy. Rozhodně nebylo mým záměrem kytky dávat do mrazu... Byly venku od velikonoc, kdy bylo stále kolem 23°C.
|
stř 04. kvě 2011 17:30:20 |
|
|
orchidejky
Registrován: pát 02. dub 2010 15:53:20 Příspěvky: 2757 Bydliště: Kutná Hora
|
petr turecky píše: Píšu tam, že jsem mrazy nečekal. Bydlíme na kopci, kousek od Prahy. Rozhodně nebylo mým záměrem kytky dávat do mrazu... Byly venku od velikonoc, kdy bylo stále kolem 23°C. Já jsem starý chladič orchidejí, vím, že u nás nemrzne a taky že nemrzlo, ale orchideje mám doma všechny, opravdu se nevyplácí riskovat a navíc se všechny napučené rostliny takto razantním snížením teplot zbytečně brzdí. Ano v přírodě rostliny zažívají různé výkyvy, ale u nás v přírodě nejsou a chceme mít opravdu pěkné a vitální rostliny. Určitě je dobré se s nimi nepárat, ale bohatě stačí krátký den, to je pro ně stresor jako blázen a pak takový chlad. Já je letním také velmi brzy, ale pokud se chystá nějaké opravdu velké ochlazení, tak radši reaguju
_________________ Hezký den s orchidejemi
http://orchidejky.rajce.idnes.cz/?sort=createDate https://www.facebook.com/Oranzerie.Kacina/
|
stř 04. kvě 2011 17:37:34 |
|
|