Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je ned 24. lis 2024 1:22:06

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 814 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 82  Další
 Vanda 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Vanda
Míra píše:
Vandy pěstuji ve velice hrubých kůrových substrátech s malým podílem rašeliny. V zimním období jsou v temperovaném skleníku, kde noční teploty poklesnou i k 13°C. Zálivka přes léto opatrná 1x týdně v zimě za dva až tři týdny a opět velice opatrná. Nesnášejí rosení a obzvláště vlhkost na list přes zimu, kdy se potom tvoří černé skvrny. Po celý rok mají rády hodně světla. Přesazuji jedenkrát za 4-5 let. Jakmile vyrazí nový kořen a dosahuje délky okolo 5-6cm, většinou začne směrovat do substrátu ale pokud ne, jemně ho přitáhnu roubovací páskou a postupně přitahuji až do substrátu vroste. Mezi pro mně nejkrásnější Vandy patří např. V.coerulea a sanderiana. Sanderiana je mnohdy uváděna jako Euanthe. Kříženci Filipínských Vand mají vlastní pojmenování Vandanthe. Tito kříženci se vyznačují oblejšími listy a vysokým nárokem na světlo obdobně jako Vanda teres (dnes Papilionanthe) Květy jsou hodně pravidelné a zakulacené. Pěstuji stejně ale co nejblíže ke sklu a na plném slunci po celý rok.

Miro, děkuju moc za vyčerpávající odpověď :) ... ještě žes to napsal, protože jinak bych si zcela nepochybně zadělala na problém, konkrétně tou zálivkou v zimě i když jim tam strkám špejli a substrát mají suchý, máčím je cca 1x za 10 dní, což bude moc často na toto období:?. Raděj jim to ještě prodloužím i když jsou v paneláku a mají vyšší teploty. Polystyren jsem dala, hrubou piniovku taky, jediný co jsem nepřidávala byl rašeliník, ale zas tam mají trochu dřevěnýho uhlí pro změnu :) . Obě tebou jmenované vandy mám a musím s tebou souhlasit, zvlášť sanderiana, to je opravdu kráska. S těma listama, už nabíjím foťák, zítra je vyfotím celé, a pak, jestli mohu, písnu SZ, protože to mě opravdu zajímá, je to totiž skoro do očí bijící v mé vandí skupině, jak se opakujou víceméně jen tři formy tvaru a vzrůstu listů. Apolenka

stř 05. led 2011 21:02:35

apolenka píše:
Děkuju za uvítání mezi vámi :)

to Gabča: ona není nemocná, ona je týraná a možná už utýraná k nevyhnutelné záhubě. Celičký tyhle stránky mám přečtený, denně sleduju co je zde v kterékoliv sekci nového a našla jsem jedinou "vandí skoromrtvolu", kde vše dobře dopadlo, ale ta měla "spoustu" kořenů, proti tý mý. Fotku sem snad ani dávat nebudu, protože by jste brečeli :?

to Pavel: budu se řídit tvými zkušenostmi, protože přibližně tím směrem táhly mé úvahy taky. Jen jsem netušila, jestli pro takhle těžce zkoušenýho jedince vandy není nějaká vychytávka jako třeba pro ostatní marody igeliťák s rašeliníkem. Takže už je po "pití" a visí. Co se týká toho rozlišování, moc jste mi tedy nepomohli, protože co jsem obhlídla po přečtení odpovědí mou devítičlenou vandí skupinku, co kus, to originál, aspoň podle listů, jejich sevření, šíře, délky,barvy, ale jsou u nich patrný tři základní "formy", což je mi právě divný a tak jsem se chtěla dozvědět jestli i to nejsou ta poznávací znamení krom květů.
Děkuju moc za odpovědi a doufám, že nebudu moc pokoušet vaší trpělivost ještě s otázkou: kam můžu napsat že jsem zakoupila tři vandy - 2x bílou a 1x modrou, kdyby o ně měl někdo zájem nebo je chtěl za něco vyměnit.....

Pokud má ta vanda aspoň nějaký použitelný kořínek, dá se použít ampule :
Obrázek

stř 05. led 2011 21:10:28

Míro, ta broskvová nemá chybu.

stř 05. led 2011 22:25:08
Profil Zobrazit autorovy stránky

Zdenko, ampulky jsem sice v květince vyloudila, ale nejsem si vůbec jistá, jestli by je ten můj nebožáček unesl :( , zatím asi budu praktikovat co tu psal Pavel, přijde mi to k tý chuděře nejšetrnější. Denně namočit a pověsit a zřejmě přidám i modlitbu :roll:

stř 05. led 2011 23:53:19

apolenka píše:
Zdenko, ampulky jsem sice v květince vyloudila, ale nejsem si vůbec jistá, jestli by je ten můj nebožáček unesl :( , zatím asi budu praktikovat co tu psal Pavel, přijde mi to k tý chuděře nejšetrnější. Denně namočit a pověsit a zřejmě přidám i modlitbu :roll:

Také si myslím. Igelity a pod. by jí moc neprospěli. Denní namáčení kořenů prostokořené (ne se substrátem), po uschnutí, nemůže škodit.

čtv 06. led 2011 0:35:20

Kvitnutie mojho hybridu :)

http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 6931_n.jpg

http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 5383_n.jpg

http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 2518_n.jpg

stř 09. bře 2011 16:05:22

Barva odpovídá skutečnosti? jestli ano, moc se mi líbí ta modrá barva. A pěkné kvetení v každém případě :D

stř 09. bře 2011 18:35:27

Dakujem :)
Farba odpoveda, ja som dufala v trochu tmavsiu farbu, uvidime ake bude kvitnutie nabuduce, u mna kvitla zatial iba prvy krat.

stř 09. bře 2011 22:01:02

Moc krásná barvička :) , tak ať to kytičkám kvete :D

stř 09. bře 2011 23:16:21

Ahoj nadsenci Vand,posilam foto 2 Ascocend a jedne Vandy,jak jsem ji podle Mirovi rady zasadila do substratu,tak uvidime.Rikam si,ze se s nima nemusi porad tak hybat a koupat je kybliku,protoze jim vydrzi koreny dele mokre.Tu velkou mam od lonska,ale zatim nic,tak uvidime jak se ji bude libit v kure.Predtim byla ve skle.Spoleham na leto,ze nasadi na kvet.Tak at nam ty holky krasny kvetou.

Přílohy:
Ascocenda princezna kura.JPG
Ascocenda princezna kura.JPG [ 123.36 KiB | Zobrazeno 4191 krát ]
Mala Asca kura.JPG
Mala Asca kura.JPG [ 131.98 KiB | Zobrazeno 4191 krát ]
Vanda Sainsa bluei kura.JPG
Vanda Sainsa bluei kura.JPG [ 162.36 KiB | Zobrazeno 4191 krát ]
úte 15. bře 2011 11:01:47
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 814 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 82  Další