černý okraj listu, tečky na listech a suchý prostředek listu
Autor |
Zpráva |
Tereza
Registrován: ned 06. bře 2011 12:34:18 Příspěvky: 44 Bydliště: Praha
|
černý okraj listu, tečky na listech a suchý prostředek listu
Dobrý den, jsem začátečnice v pěstování orchidejí, asi před 14 dni jsem si koupila svou první phal. Bohužel až poté, co jsem si ji přinesla domů jsem si vlastně začala pročítat, jak se o ni starat. Na všech fotkách, které jsou na netu k vidění mají sytě zelené listy, ovšem ty moje mají na sobě takové zvláštní tečky, jeden list mi začíná na okrajích černat, a taky mi listy od prostředka (po té prostřední lince listu - nevím, jak se tomu říká) začínají usychat. Přikládám také fotky, jsou trošku rozmazané, ale snad to na nich bude znatelné. Prosím o radu, co s tím. Také mi již prolézají spodkem květináče kořeny, asi 3, ale jeden z nich už je seschlý.. vzdušných kořenů moc nemá, ale taky jim usychají špičky. Tak přemýšlím, jestli nepřesadit a špatné kořeny odstříhat. Děkuji za rady
|
ned 06. bře 2011 12:53:27 |
|
|
kaacka3
|
Re: černý okraj listu, tečky na listech a suchý prostředek l
nevím jak ten prostřední obrázek....ale ten první a třetí je naprosto OK, je to jen jiný druh phalu, některý mají krásně tmavé listy, jiné panašované, a nebo ,,kropenaté,,
_________________ http://kaacka3.rajce.idnes.cz/
|
ned 06. bře 2011 16:17:59 |
|
|
Tereza
|
Děkuji za odpověď, takže "tečky na listech" jsou ok A myslíte, že i ten černý okraj? Má to jen jeden list..
|
ned 06. bře 2011 16:24:51 |
|
|
kaacka3
|
Tereza píše: Děkuji za odpověď, takže "tečky na listech" jsou ok A myslíte, že i ten černý okraj? Má to jen jeden list.. na jednom to mám taky a kvete tmavě fialovým květem, takže podle mě taky OK....nejsem taky moc zkušená ale určitě se v tomhle nepletu
|
ned 06. bře 2011 16:35:04 |
|
|
Tereza
|
taky mám fialkovou Tak ještě zbývá dořešit ty usychající prostředky a schnoucí kořeny.. a když už začínají prorůstat spodkem.. jestli jí mám přesadit.. jeden menší novější lístek mám úplně prasklý
|
ned 06. bře 2011 16:39:06 |
|
|
kaacka3
|
Tereza píše: taky mám fialkovou Tak ještě zbývá dořešit ty usychající prostředky a schnoucí kořeny.. a když už začínají prorůstat spodkem.. jestli jí mám přesadit.. jeden menší novější lístek mám úplně prasklý no tak určitě bych přesadila.......a co nejdřív, zkontrolovat kořeny, špatný uřezat a zaprášil uhlím nebo skořicí....pak zasadit do nového substrátu a tak týden nezalévat nemáš fotku kořenů??? ono u phalů bývá spíš problém s přelitými a uhnilými kořeny, než s usušenými
|
ned 06. bře 2011 16:42:11 |
|
|
Zdenka
|
Tereza píše: taky mám fialkovou Tak ještě zbývá dořešit ty usychající prostředky a schnoucí kořeny.. a když už začínají prorůstat spodkem.. jestli jí mám přesadit.. jeden menší novější lístek mám úplně prasklý Prasklé listy obvykle signalizují poruchu výživy. Pokud lezou kořeny spodem, je dobré je přesadit. Suché kořeny se odstraňují. Mimochodem, phalaenopsis má v podstatě všechny kořeny stejné, i ty mimo substrát. Je to epifyt. Aby se s nimi lépe manipulovalo, je dobré kořeny namočit, jsou pak pružnější. Po přesazování několik dní nezalévat, aby se zahojily.Dobrou drenáž, kůrový substrát.
|
ned 06. bře 2011 16:45:53 |
|
|
Tereza
|
Dávám fotky kořenů... na fotce, kde jsou spodem prorostlé kořeny je jeden ze 3 uschlý, a pak je tam zvlášť vyfocený uschlý vzdušný kořen.. je tam taky na fotce ten rozlomený lístek.. momentálně jsem jednou hnojila tím hnojivem na listy a o tom zakončení ustřižených listů vím, myslím, že může být i živočišné uhlí, je to tak? Chystám se pro substrát do Bauhausu, doufám, že tam budou mít tu Florii, tu jsem se dočetla, že je docela kvalitní... a jinak tu drenáž, to stačí vysypat spodek tím substrátem, nebo tam musím dát třeba ten polystyren, nebo něco takového? jinak o namočení celého květináče před přesazením jsem také četla
|
ned 06. bře 2011 17:08:34 |
|
|
Tereza
|
ještě ten uschlý vzdušný..
Přílohy:
w_uschlý vzdušný kořen.JPG [ 47.15 KiB | Zobrazeno 7614 krát ]
|
ned 06. bře 2011 17:09:10 |
|
|
kaacka3
|
jak psala Zdenka...ono je to zrádný, on kořen vypadá suchý a najednou z něj roste nový krásný kořen....taky jsem na to čuměla jako puk....chtěla jsem střihat a koukám, leze z toho sucharu nový .........každopádně bych podle fotek řekla, že má kořeny v pohodě
|
ned 06. bře 2011 17:11:44 |
|
|