Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je pát 22. lis 2024 22:10:06

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
 černý okraj listu, tečky na listech a suchý prostředek listu 
Autor Zpráva

Příspěvek černý okraj listu, tečky na listech a suchý prostředek listu
Dobrý den,
jsem začátečnice v pěstování orchidejí, asi před 14 dni jsem si koupila svou první phal. Bohužel až poté, co jsem si ji přinesla domů jsem si vlastně začala pročítat, jak se o ni starat. Na všech fotkách, které jsou na netu k vidění mají sytě zelené listy, ovšem ty moje mají na sobě takové zvláštní tečky, jeden list mi začíná na okrajích černat, a taky mi listy od prostředka (po té prostřední lince listu - nevím, jak se tomu říká) začínají usychat. Přikládám také fotky, jsou trošku rozmazané, ale snad to na nich bude znatelné. Prosím o radu, co s tím. Také mi již prolézají spodkem květináče kořeny, asi 3, ale jeden z nich už je seschlý.. vzdušných kořenů moc nemá, ale taky jim usychají špičky. Tak přemýšlím, jestli nepřesadit a špatné kořeny odstříhat. Děkuji za rady

Přílohy:
Poznámka: černající okraj zespoda
černající okraj zvrchu.JPG
černající okraj zvrchu.JPG [ 35.68 KiB | Zobrazeno 7670 krát ]
Poznámka: usychající prostředek
usychající prostředek.JPG
usychající prostředek.JPG [ 35.48 KiB | Zobrazeno 7670 krát ]
Poznámka: tečky a černající okraj zvrchu
černající okraj zvrchu.JPG
černající okraj zvrchu.JPG [ 44.66 KiB | Zobrazeno 7670 krát ]
ned 06. bře 2011 12:53:27

Příspěvek Re: černý okraj listu, tečky na listech a suchý prostředek l
nevím jak ten prostřední obrázek....ale ten první a třetí je naprosto OK, je to jen jiný druh phalu, některý mají krásně tmavé listy, jiné panašované, a nebo ,,kropenaté,, :P
Obrázek

ned 06. bře 2011 16:17:59

Děkuji za odpověď, takže "tečky na listech" jsou ok :) A myslíte, že i ten černý okraj? Má to jen jeden list..

ned 06. bře 2011 16:24:51

Tereza píše:
Děkuji za odpověď, takže "tečky na listech" jsou ok :) A myslíte, že i ten černý okraj? Má to jen jeden list..

na jednom to mám taky a kvete tmavě fialovým květem, takže podle mě taky OK....nejsem taky moc zkušená :oops: ale určitě se v tomhle nepletu ;)

ned 06. bře 2011 16:35:04

taky mám fialkovou :) Tak ještě zbývá dořešit ty usychající prostředky a schnoucí kořeny.. a když už začínají prorůstat spodkem.. jestli jí mám přesadit.. jeden menší novější lístek mám úplně prasklý :(

ned 06. bře 2011 16:39:06

Tereza píše:
taky mám fialkovou :) Tak ještě zbývá dořešit ty usychající prostředky a schnoucí kořeny.. a když už začínají prorůstat spodkem.. jestli jí mám přesadit.. jeden menší novější lístek mám úplně prasklý :(

no tak určitě bych přesadila.......a co nejdřív, zkontrolovat kořeny, špatný uřezat a zaprášil uhlím nebo skořicí....pak zasadit do nového substrátu a tak týden nezalévat :P
nemáš fotku kořenů??? ono u phalů bývá spíš problém s přelitými a uhnilými kořeny, než s usušenými :?:

ned 06. bře 2011 16:42:11

Tereza píše:

Prasklé listy obvykle signalizují poruchu výživy. Pokud lezou kořeny spodem, je dobré je přesadit. Suché kořeny se odstraňují. Mimochodem, phalaenopsis má v podstatě všechny kořeny stejné, i ty mimo substrát. Je to epifyt. Aby se s nimi lépe manipulovalo, je dobré kořeny namočit, jsou pak pružnější. Po přesazování několik dní nezalévat, aby se zahojily.Dobrou drenáž, kůrový substrát.

ned 06. bře 2011 16:45:53

Dávám fotky kořenů... na fotce, kde jsou spodem prorostlé kořeny je jeden ze 3 uschlý, a pak je tam zvlášť vyfocený uschlý vzdušný kořen.. je tam taky na fotce ten rozlomený lístek.. momentálně jsem jednou hnojila tím hnojivem na listy a o tom zakončení ustřižených listů vím, myslím, že může být i živočišné uhlí, je to tak? Chystám se pro substrát do Bauhausu, doufám, že tam budou mít tu Florii, tu jsem se dočetla, že je docela kvalitní... a jinak tu drenáž, to stačí vysypat spodek tím substrátem, nebo tam musím dát třeba ten polystyren, nebo něco takového? jinak o namočení celého květináče před přesazením jsem také četla ;)

Přílohy:
w_kořeny prorostle spodem.JPG
w_kořeny prorostle spodem.JPG [ 52.12 KiB | Zobrazeno 7615 krát ]
w_malý výhonek.JPG
w_malý výhonek.JPG [ 47.37 KiB | Zobrazeno 7615 krát ]
w_prasklý list.JPG
w_prasklý list.JPG [ 51.74 KiB | Zobrazeno 7615 krát ]
w_prorostlý květináč.JPG
w_prorostlý květináč.JPG [ 45.45 KiB | Zobrazeno 7615 krát ]
w_prorostlý květináč 2.JPG
w_prorostlý květináč 2.JPG [ 46.42 KiB | Zobrazeno 7615 krát ]
ned 06. bře 2011 17:08:34

ještě ten uschlý vzdušný..

Přílohy:
w_uschlý vzdušný kořen.JPG
w_uschlý vzdušný kořen.JPG [ 47.15 KiB | Zobrazeno 7614 krát ]
ned 06. bře 2011 17:09:10

jak psala Zdenka...ono je to zrádný, on kořen vypadá suchý a najednou z něj roste nový krásný kořen....taky jsem na to čuměla jako puk....chtěla jsem střihat a koukám, leze z toho sucharu nový :lol: .........každopádně bych podle fotek řekla, že má kořeny v pohodě ;)

ned 06. bře 2011 17:11:44
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další