Autor |
Zpráva |
petr turecky
|
Re: Právě kvete 2
já mysel, že je nějaká porota a tak. že se dává jméno jenom nějakým porotou oceněným kytkám a ty se pak dostanou ven. a že třeba i tato křížení s brasavolama jsou nějaká normálně známá - jako např. binosa. takže je možné, že tohle s brassavolou je něco, co by se dalo označit za "čokla, voříška"?
|
pon 21. úno 2011 21:31:54 |
|
|
Gabča
Registrován: sob 20. úno 2010 1:33:23 Příspěvky: 746 Bydliště: Mělník
|
Petře, voříškem se přece obvykle nazývá kříženec neznámého původu. A myslím, že v tomto smyslu se to používá i tady.
|
pon 21. úno 2011 22:00:13 |
|
|
petr turecky
|
pak by to znamenalo, že každé pojmenovatelné křížení je ok?
|
pon 21. úno 2011 22:12:59 |
|
|
virens
Moderátor
Registrován: stř 30. črc 2008 13:04:11 Příspěvky: 1228 Bydliště: Brno
|
Každé registrované křížení nemusí být OK! Ale děje se spousta experimentálních křížení o kterých se neví jak dopadnou. Čeká se něco zajímavého co by pohnulo s kšeftama. Mnohdy se to podaří a nová zajímavá kytka je na světě. Když se to nepodaří tak se to hodí na kompost. Je na vlastníkovy křížení jestli se mu to líbí nebo ne. Takže buď to zahodí nebo si to nechá. A pokud je to v nabídce a lidé to kupují a líbí se jim to tak proč ne. Pokud je takové křížení úspěšné vybere se nejlepší rostlina(ny) a namnoží se klonově. To se obyčejně pak registruje. Stojí to peníze. Bez experimentálních křížení by se neobjevilo tolik zajímavých kytek. Stačí se podívat na rod Cattleja. Ještě před 30-50 lety lety nebylo tolik zajímavých kytek. Škoda, že jsem pro nedostatek místa vyhodil spoustu katalogů s nabídkami. Je v nich vidět velký pokrok. Nebo rody Odontoglossum a Oncidium křížené s Brassiemi a dalšími rody. Dnes to patří k nejobsáhlejším hybridním skvostům.
|
pon 21. úno 2011 22:42:51 |
|
|
Kyra
Registrován: sob 24. říj 2009 19:13:12 Příspěvky: 848 Bydliště: Chrustenice okr. Beroun
|
virens píše: Každé registrované křížení nemusí být OK! Ale děje se spousta experimentálních křížení o kterých se neví jak dopadnou. Čeká se něco zajímavého co by pohnulo s kšeftama. Mnohdy se to podaří a nová zajímavá kytka je na světě. Když se to nepodaří tak se to hodí na kompost. Je na vlastníkovy křížení jestli se mu to líbí nebo ne. Takže buď to zahodí nebo si to nechá. A pokud je to v nabídce a lidé to kupují a líbí se jim to tak proč ne. Pokud je takové křížení úspěšné vybere se nejlepší rostlina(ny) a namnoží se klonově. To se obyčejně pak registruje. Stojí to peníze. Bez experimentálních křížení by se neobjevilo tolik zajímavých kytek. Stačí se podívat na rod Cattleja. Ještě před 30-50 lety lety nebylo tolik zajímavých kytek. Škoda, že jsem pro nedostatek místa vyhodil spoustu katalogů s nabídkami. Je v nich vidět velký pokrok. Nebo rody Odontoglossum a Oncidium křížené s Brassiemi a dalšími rody. Dnes to patří k nejobsáhlejším hybridním skvostům. Myslím, že Virens má naprostou pravdu, stejná křížení probíhají v celé rostlinné, ale i živočišné říši a vždy chvíli trvá, než z toho vzejde něco naprosto skvostného - myslím, že třeba například u psů a koček jako zástupců živočišné říše je to víc než patrné. Jako příklad můžu uvést zlatého retrívra, který je křížencem 4 plemen a dnes je velmi oblíbený společníkem spousty rodin.
|
pon 21. úno 2011 22:52:26 |
|
|
orchidejky
Registrován: pát 02. dub 2010 15:53:20 Příspěvky: 2757 Bydliště: Kutná Hora
|
Trochu jsem doplnil album na rajčeti, tak kdo chce, může mrknout. Některé fotky sice nejsou úplně čerstvé, ale to snad neva http://orchidejky.rajce.idnes.cz/Orchideje_3/
_________________ Hezký den s orchidejemi
http://orchidejky.rajce.idnes.cz/?sort=createDate https://www.facebook.com/Oranzerie.Kacina/
|
stř 23. úno 2011 9:54:54 |
|
|
radzak
|
virens píše: Každé registrované křížení nemusí být OK! Ale děje se spousta experimentálních křížení o kterých se neví jak dopadnou. Čeká se něco zajímavého co by pohnulo s kšeftama. Mnohdy se to podaří a nová zajímavá kytka je na světě. Když se to nepodaří tak se to hodí na kompost. Je na vlastníkovy křížení jestli se mu to líbí nebo ne. Takže buď to zahodí nebo si to nechá. A pokud je to v nabídce a lidé to kupují a líbí se jim to tak proč ne. Pokud je takové křížení úspěšné vybere se nejlepší rostlina(ny) a namnoží se klonově. To se obyčejně pak registruje. Stojí to peníze. Bez experimentálních křížení by se neobjevilo tolik zajímavých kytek. Stačí se podívat na rod Cattleja. Ještě před 30-50 lety lety nebylo tolik zajímavých kytek. Škoda, že jsem pro nedostatek místa vyhodil spoustu katalogů s nabídkami. Je v nich vidět velký pokrok. Nebo rody Odontoglossum a Oncidium křížené s Brassiemi a dalšími rody. Dnes to patří k nejobsáhlejším hybridním skvostům. Ještě doplním, že každý šlechtitel by měl mít při své práci i dostatek zodpovědnosti. Každému křížení by měl předcházet nějaký záměr, co se od něj očekává. To znamená zabývat se zákony dědičnosti, aby křížení nebyla nahodilá, ale promítly se do něj ty nejlepší vlastnosti rodičů. Další zásadou je používání pouze nejkvalitnějších rostlin a ne sprašovat, když zrovna něco kvete.
_________________ http://www.webareal.cz/kvetyzlucni Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
|
stř 23. úno 2011 22:12:15 |
|
|
olaw
Moderátor
|
radzak píše: a ne sprašovat, když zrovna něco kvete. Jako se dnes obvykle děje.
_________________ http://saslik.rajce.idnes.cz/
|
stř 23. úno 2011 22:46:34 |
|
|
pavelheger
Administrátor
Registrován: úte 29. črc 2008 14:35:34 Příspěvky: 3346 Bydliště: Senetářov. okr. Blansko
|
Tak v tom případě se musím kát, protože moje první dvě (a doposud i poslední dvě) křížení byla přesně taková, tj. sprášil jsem to, co zrovna kvetlo. Ale na něčem se to člověk naučit musí, a když mu kvetou jen dvě kytky, tak co má chudák dělat (Tím se rozhodně nechci stavět za ty, co kříží velbloudy s ještěrkou a pak to draze prodávají). Hezký den Pavel
|
stř 23. úno 2011 23:08:53 |
|
|
radzak
|
pavelheger píše: Tak v tom případě se musím kát, protože moje první dvě (a doposud i poslední dvě) křížení byla přesně taková, tj. sprášil jsem to, co zrovna kvetlo. Ale na něčem se to člověk naučit musí, a když mu kvetou jen dvě kytky, tak co má chudák dělat (Tím se rozhodně nechci stavět za ty, co kříží velbloudy s ještěrkou a pak to draze prodávají). Hezký den Pavel Tohle je něco jiného. To dělá člověk pro zábavu . Mám na mysli šlechtitele, kteří dávají rostliny do oběhu. Hlavně dříve se to stávalo. Teď je profesionální šlechtitelství na vysoké úrovni. Ale i amatér by se měl snažit v rámci svých možností vypěstovat kvalitní kytky.
_________________ http://www.webareal.cz/kvetyzlucni Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
|
stř 23. úno 2011 23:17:37 |
|
|