Autor |
Zpráva |
seneca
|
prosim poradte mi
Zdravim vsetkych, v pestovani som totalny novacik, preto potrebujem poradit. Posledne tri dni iba googlim a snazim sa zistit, ake druhy dendrobii mam a ako sa o ktore starat, ale strasne si vsade protirecia. Zistila som, ze sa delia na teplomilne a chladnomilne, ale ake mam to neviem. Obe mam teraz vedla seba v miestnosti s teplotou 18 st. 1) Je toto d. phalaenopsis? Je teplomilna? Kolko stupnov ma mat v lete a kolko v zime. Substrat ma byt medzi zalievkami suchy alebo vlhky, ako casto ju mam zalievat 1 x tyzdenne, alebo menej casto. Na jednej z odnozi som zbadala dva sive utvary. Ide o nejaku chorobu, alebo o nic nejde??? A ak je chora prosim povedzte mi ako jej pomoct. 2) Tipujem, ze je to D. Kingianum, alebo sa mylim? Je chladnomilna? Ako sa starat o tuto ak je chladnomilna. Prosim poradte mi, v mnohych zdrojoch co som citala ich ani nerozdeluju a vsade pisu nieco ine. Preto som sa rozhodla opytat sa skusenych pestovatelov, cize Vas Vopred dakujem za pomoc.
|
pon 24. led 2011 15:52:35 |
|
|
Zdenka
|
Re: prosim poradte mi
Já myslím, že první je D. phalaeopsis - teplomilné, druhé pravděbodobně D. Berry Oda, poněkud tolerantnější než D. kingianum, ale má ho mezi předky, tudíž chladněji po odkvětu a pro indukci květů po dozrání pahlíz. Podrobnosti v patřičných vláknech.
|
pon 24. led 2011 17:49:27 |
|
|
seneca
|
Bude niekto prosim trosku detailnejsi.
|
úte 25. led 2011 0:24:52 |
|
|
seneca
|
Medzi zálievkami má substrát pri oboch orchideách preschnúť a potom ich môžem namočiť do vody? A majú radi poprašovanie vodou na listy a z hora substrát s korienkami? Ako správne sa o ne postarať, aby mi nezačali hniť ani korienky, ani stonky s listami? Nechcem hneď svoje prvé rastlinky zlikvidovať, radšej chcem hneď na začiatku predísť možným chybám z vlastnej neskúsenosti.
|
úte 25. led 2011 13:26:36 |
|
|
Renča
Registrován: ned 05. pro 2010 17:36:24 Příspěvky: 135 Bydliště: Liberec
|
seneca píše: Medzi zálievkami má substrát pri oboch orchideách preschnúť a potom ich môžem namočiť do vody? A majú radi poprašovanie vodou na listy a z hora substrát s korienkami? Ako správne sa o ne postarať, aby mi nezačali hniť ani korienky, ani stonky s listami? Nechcem hneď svoje prvé rastlinky zlikvidovať, radšej chcem hneď na začiatku predísť možným chybám z vlastnej neskúsenosti. Tak dendrobium phal, Je třeba dát do teplé mistnosti kde se teplota pohybuje kolem 25 stupnů přes den a v noci nesmí teplota klesnout pod 19 stupnů. Nejlépe mu bude na okně na paratetu kde má dostatek světla. zalévání by mělo být jednou za týden tedy námáčení asi tak na hodinu v odtáté vodě ,která má má pokojovou teplotu. Měl by jste používat dvě hnojva jedno pro rust, které budete aplikovat rozprašovačem na substrám po máchání orchidejí a druhé na kvetení které budete dvát do máchání. POud by Vás zajmalo jaké to jsou hnojva tady uvádím jejich názvy.Listová výživa na orchideje od Eloria za 129 kč v OBI na kvetení Argo orchidea za 39 až 59 kč podle balení taky v OBi.Subsrtát by měl bt hrubý nejlepší je od Floria premium stojí 99 Kč oět v OBI. Pokud si nebudete jistý najděte si tu vlákno substáty tam je i tento zminovaný substrát vyfocený.Jinak jsem zamoměla dodat za po máchání musíte přebytečnou vodu slít aby Vám neuhnívaly kořínky. Po odvětu pak orchišku přesadte do nového substrátu. Pokud by Vám ještě něco nebylo jasné písněte mi do SZ
_________________ Mějte se sluníčkově Renča
|
úte 25. led 2011 14:53:13 |
|
|
Renča
|
Zapoměla jsem dodat přes zimu se nerosí až parných letních dnech.
|
úte 25. led 2011 14:54:49 |
|
|
seneca
|
Dakujem, a to s tym rosenim v zime, ups tak s tym hned skoncim
|
úte 25. led 2011 21:39:46 |
|
|
Renča
|
Pak jste se ptala na listy,které Vám žloutnou. Několikrát jsem si prohlížela foto a můj názor je takový že je to přirozený jev že jsou to listy nejstarší, které odumírají.
Pak jste měla otázku jak rozlíšíte teplomilnou a chladnomilnou rostlinku,vždy u dndrobii to poznáte podle listu,Chladnomilná mají měkké listy kdežto tepmolilná tuhé listy.
Dále všechny orchidejky mají rády přísun čerstvého vzduchu v zimním období je to složitější větrám tak 15 min a to je dám dál od okna aby nenastydla.
|
stř 26. led 2011 8:53:43 |
|
|
Míra
|
Renča píše: Pak jste se ptala na listy,které Vám žloutnou. Několikrát jsem si prohlížela foto a můj názor je takový že je to přirozený jev že jsou to listy nejstarší, které odumírají.
Pak jste měla otázku jak rozlíšíte teplomilnou a chladnomilnou rostlinku,vždy u dndrobii to poznáte podle listu,Chladnomilná mají měkké listy kdežto tepmolilná tuhé listy.
Dále všechny orchidejky mají rády přísun čerstvého vzduchu v zimním období je to složitější větrám tak 15 min a to je dám dál od okna aby nenastydla. No neviděl bych to tak zcela jednoznačně. Poznat podle listů zda je teplé nebo studené? Takže měkkolisté a teplé: např. D.trantuanii, studené a tuhé listy: D.kingianum, D. speciosum, D. aggregatum. No viděl bych to jinak. Takhle jednoznačně zcela jistě ne. Spíš bych se zajímal o domovinu, nadmořskou výšku a u kříženců, kde se nedají určit rodiče tak bych se přikláněl k podmínkám dominantnějšího druhu. Většinou bývají chladná Dendrobia Asijská, Čína, Indie, Himaláj a okolí. Kupodivu i hodně v Austrálii.
|
stř 26. led 2011 10:09:11 |
|
|
Renča
|
Reakce od Mira ano asi jsem to moc zjednodušila jak poznat chladomilná a teplomilná a teka tedy dady přidávám toto. Pokud budete mít možnost sehnat knížku Encyklopedii Orchideje od pana Zdeňka Ježka. Tam již jsou dělené orchidejky a kde se vyskytují a jak moc jsou náročné. Dá se sehnat v Levných knihách asi tak za 139 Kč pak ještě doporučím další knihu od paní Evy Sedláčkové Orchideje v bytě a rodinném domě.Tato autorka tam píše své 20 leté zkušenosti s pěstováním těchto krásek. Jsou tam i barevné fotografie.Knížka se dá sehnat ještě na netu cenu Vám moc nepovím neboť je zde velmi rozdílná.
P.S. Mirovi se za to zjednodušení omlouvám snad mi bude odpuštěno.
|
stř 26. led 2011 12:33:26 |
|
|