Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je pát 22. lis 2024 14:58:19

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1284 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 129  Další
 Stanhopea 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Stanhopea
mám gongoru galeatu a ta kvete ja vzteklá a pořád na vršku substrátu. získal jsem v létě 4 pahlízy od martina zouna a od září chtěla kvést už třikrát. nechal jsem dozrát jenom první květenství, ostatní jsem ustřihl, z obavy, že místo nových pahlíz bude vyhánět další a další květenství. naštěstí už má nasazenou novou pahlízu. potvrzuje se mj., že jde o rostlinu z již kvetoucí jiné rosltiny, takže je asi "zvyklá" stále kvést, protože už na to má roky :)

pát 31. pro 2010 12:18:52
Profil Zobrazit autorovy stránky

Určitě platí to, že potřebují roky. Některé Stanhopeje jsem koupil jako malinké. Rostou mi dobře, proto rychle narostli. Tam možná budu muset čekat. I mladé Gongory moc do květu nespěchají. Mám ale Stanhopeje i staré. Snad časem příjdu jak na je přesvědčit ke kvetení. V literatuře je spousta informací, často o nich ale pochybuji. V budoucnu malinko uvnitř zvednu teplotu, tak uvidíme. Řada rostlin vyžaduje k vývoji kvěů trochu vyšší teplotu, jak k růstu. Jiné zase k indukci naopak nižší. Může to být ale něčím jiným.

pát 31. pro 2010 12:42:34

petr turecky- divil jsem se, že jste stříhal květní stvoly. Mě i málo pahlíz bez problémů uživí dost květů. To jsou nezmaři.

pát 31. pro 2010 12:45:47

poradil jsem se s pěstitelem, který má více zkušeností a doporučil mi to. Nebyl to můj osobní nápad... Ale zdálo se mi to logické, když šlo o nedávno dělenou rostlinu, navíc se pahlízy začaly nepříjemně rychle scvrkávat...

sob 01. led 2011 21:20:08

Asi ano, pokud se pahlízy scvkávají. Jen je otázka proč. Po rozsazení nějakou dobu zalévám méně. Stagnují, nechám jim čas k regeneraci, zotavení. Ne dlouho. Pak zalévám hodně. Chlastají jako Stanhopeje. Scvrkávání pahlíz nepřichází v ůvahu. Při nižší zálivce by se opravdu scvrkávali a nekvetli by. Nebo jen minimálně.

ned 02. led 2011 10:58:18

no, to je asi tím... zdály se mi dřív tvrdší, než stanhopeje, teď je udržuji ve stále vlhkém balu - jako stanhopeje... ale teď už raší nová pahlíza, takže jsem se uklidnil...
kdysi jsem totiž na aukru koupil g. galeatu a paní mi tvrdila, že zimují na suchu, že pahlíza na jaře obrazí. mj. mi poslala jedinou pahlízu (!). držel jsem ji v suchu - asi jako faleňáky - jednou týdně trochu zalil. Dlouho nedělala nic, tak jsem ji dal do rašeliníku a udržoval lehce vlhký. A pak uhnila...
Tak jsem paní napsal, že mi poslala jednu pahlízu a že je to úplná blbost, že jsem se z neznalosti nachytal.. ona mi tvrdila, že gongora je schopná obrazit i z jedné pahlízy, že s tím má sama zkušenosti... jako prodejce na aukru měla zájem, aby jí lidi psali, že nákup proběhl vpořádku, takže jsem si říkal, že jí to možná i funguje... že by přece nebyla sama proti sobě a neprodávala cíleně něco, co je nemožné, aby fungovalo...spíš se ale přikláním k názoru, že žádná epifitní orchidej nemůže obrazit z jediné - byť zdravé - pahlízy...

ned 02. led 2011 12:39:32
Moderátor

Já si myslím, že kterákoliv orchidej obrazí z jedné pahlízy, obzvlášť Gongory. Stačí když má v pořádku spící pupen. Takto nechávám několkrát obrazit Catasetum, z jedné pahlízy několikrát za sebou. Musí se jen udržovat v mírném vlhku a hlavně probouzet v době, kdy je dostatek světla a tepla.....

ned 02. led 2011 12:52:32

já tu pahlízu koupil na podzim.. mohlo to být tím.. každopádně mě překvpauje, že to možné je... vždycky jsem četl i slyšel od orchidejářů, že musí být min. 3, lépe 4 pahlízy na dobré zakořenění...

ned 02. led 2011 14:57:05

Při rozlámání schovávám i samostatné zadky. Vždy obrazí. Často nasadí i víc jak dvě očka[u][/u]. Čili zadek s dvěma oddělenými výhony má ještě šanci. Nedávám jim prakticky žádný klid. Zalévám stále, podle toho, jak vysychají. V okamžiko, kdy je substrát suchý, nebo při známkách snížení tlaku v pahlízách, jdou zalít. Probém jsem měl v začátcích s tímto rodem s namontovanou rostlinou. Uschla. Pro mne nepřipadá v ůvahu montovat. Dokonce radši ani moc nepoužívám keramiku kvůli vysychání. Čili plast a jako obvykle co nejmenší. S větším balem mám horší výsledky.
U poněkud sušších pahlíz bych si také nebyl jistý obražením. Takové pahlízy se ale u mne nenajdou.

ned 02. led 2011 20:39:43

Říkám si , jestli tohle nemáme psát do jiného vlákna.

ned 02. led 2011 20:41:39
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 1284 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 129  Další