Autor |
Zpráva |
tommy
|
 Re: Calanthe
wiolan píše: aha, tak to mě nenapadlo a nikoho ze zahrady neznám, takže mám smůlu. Já tam taky nikoho neznal, ale po krátkém rozhovoru bylo přátelství navázáno; bohužel ten člověk už tam nepracuje... Jinak je to fakt velká kytka, sice pěkná. Pěkné fotky, přestavu si člověk udělá. Nejvíc se mi líbí Calanthe x sedenii (jak jinak  , kombinace holých pahlíz a záplavy květů mi přijde zajímavá) a ta katlej Wendy´s Valentine. T.
|
pát 17. pro 2010 21:05:37 |
|
 |
wiolan
|
tommy píše: Nejvíc se mi líbí Calanthe x sedenii (jak jinak  , kombinace holých pahlíz a záplavy květů mi přijde zajímavá) a ta katlej Wendy´s Valentine. T. já jsem si připsala na seznam Mormodes sinuatum, to mi padlo do oka hned. Hledala jsem ve vitrínách Bulbophyllum medusae (na to mám také spadeno), pan ředitel ho sice prezentuje na webu, ale nenašla jsem ho, škoda.
_________________ Přeji hezký den, Věra
www.orchideje.freepage.cz
|
pát 17. pro 2010 21:23:59 |
|
 |
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1860 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
Calante x Sedenii mám teké prvně v poupatech, tak uvidíme. Wiolan - díval jsem se na Vašich stránkách na rubens. Je opravdu tak tmavě červený? Běžně je spíš růžový, viděl jsem v prodeji i tmavě vínový.Nebyl zrovna nejlevnější. Ty tmavé jsou zajímavější.
|
sob 18. pro 2010 10:59:52 |
|
 |
wiolan
|
Mila.J píše: Calante x Sedenii mám teké prvně v poupatech, tak uvidíme. Wiolan - díval jsem se na Vašich stránkách na rubens. Je opravdu tak tmavě červený? Běžně je spíš růžový, viděl jsem v prodeji i tmavě vínový.Nebyl zrovna nejlevnější. Ty tmavé jsou zajímavější. Mílo já nevím. Dostala jsem lna jaře maličkou pahlízu a ještě mi nekvetla. Ta letošní nenarostla o moc větší. Ta fotka je ilustrační od pěstitele, od kterého ji mám. 
|
sob 18. pro 2010 11:53:20 |
|
 |
Paphio
Registrován: pon 13. črc 2009 11:10:58 Příspěvky: 2882 Bydliště: Hradec Králové
|
Citace: já jsem si připsala na seznam Mormodes sinuatum, to mi padlo do oka hned. Hledala jsem ve vitrínách Bulbophyllum medusae (na to mám také spadeno), pan ředitel ho sice prezentuje na webu, ale nenašla jsem ho, škoda. Většinu mají v depozitních sklenících, ale tam na rozdíl od Brna se jen tak lehko nikdo nedostane.
_________________ http://www.orchidey.estranky.cz/
|
sob 18. pro 2010 13:19:17 |
|
 |
wiolan
|
Paphio píše: Většinu mají v depozitních sklenících, ale tam na rozdíl od Brna se jen tak lehko nikdo nedostane. to asi ano, ale o B. medusae píše pan ředitel, že je vystavené ve vitríně a dokonce doporučuje, aby si jej lidé všimli. Asi už odkvetlo http://www.botaniliberec.cz/novinky-12-prosince.php
|
sob 18. pro 2010 13:37:25 |
|
 |
tommy
|
wiolan píše: Mila.J píše: Calante x Sedenii mám teké prvně v poupatech, tak uvidíme. Wiolan - díval jsem se na Vašich stránkách na rubens. Je opravdu tak tmavě červený? Běžně je spíš růžový, viděl jsem v prodeji i tmavě vínový.Nebyl zrovna nejlevnější. Ty tmavé jsou zajímavější. Mílo já nevím. Dostala jsem lna jaře maličkou pahlízu a ještě mi nekvetla. Ta letošní nenarostla o moc větší. Ta fotka je ilustrační od pěstitele, od kterého ji mám.  Tedy wiolan, to je kytka! Jestli pokvete takhle, tak to bude bomba. Jestli můžu dát nevyžádanou radu, tak po opadu listů oddělte novou pahlízu od staré - pak vyraší obě a na podzim budete mít dvě kytky. Pokud je necháte spojené, s vysokou pravděpodobností vyraší jen ta nová; aspoň u těch kalante, které mám doma, to platí stoprocentně (C. vestita, C. vestita var. regnieri, C. ´Veitchii´ - C. rubens mám od jara, tam to tvrdit nemůžu). Možná jsem to tu už někde psal, pokud ano, omlouvám se. Případně pokud byste se chtěla té staré pahlízy zbavit, nabízím na výměnu květuschopnou (s narašeným květním stvolem - do Liberce dovezu) C. vestita nebo menší kytku těch dvou dalších  . Mila.J - pokud by byla navíc třeba malá pahlíza té C. x sedenii, nabídka výměny samozřejmě platí i v tomto případě  . A nakonec ještě odkaz na velmi pěknou kalante na flickru: http://www.flickr.com/photos/54255865@N00/2308063171/T.
|
sob 18. pro 2010 17:41:23 |
|
 |
wiolan
|
Tommy, přiznám se, že jsem v rozpacích. Vůbec to s Calanthe neumím, je to můj začátečnický pokus. Pahlízka, kterou jsem na jaře dostala, měla cca 5 cm na délku a v širší části asi necelé 2 cm na šířku. Obrážet začala pozdě, až někdy koncem června. Zřejmě jsem málo nebo špatně hnojila, neboť letošní pahlíza není o nic větší, ale co je horší, scvrkla se mi. Já jsem nějak navnímala, že současně se zasycháním listů mám snižovat zálivku. Zřejmě jsem ji snížila moc, protože stará pahlíza je scvrklá a to dost. Dostala jsem vyhubováno a doporučeno, abych přidala vodu, aby se stará pahlíza nasákla. Takže víc zalévám, ale bohužel, pahlíza už nenabývá, je scvrklá dál. Listy už rostlina shodila, zbývá jeden a já teď nevím, co s tím. Chtěla bych zachránit i tu starou, ale nevím jak. Poradíte mi? Jinak, pokud se zachrání, klidně Vám ji pošlu, mě jedna pahlíza stačí. Přivítám jakékoli rady, jak na tuhle kytku Zkusím aktuální stav vyfotit, ale je tma, nevím, jestli to bude dobře vidět, když tak zítra.
Přílohy:
DSCN1395.jpg [ 92.4 KiB | Zobrazeno 3356 krát ]
|
sob 18. pro 2010 18:10:23 |
|
 |
tommy
|
wiolan, řekl bych, že ta stará už to nerozchodí, ale nová vypadá dobře. Já bych ji tedy už nezaléval, tyhle opadavé druhy jsou v klidu na vodu dost citlivé, aspoň dle mých zkušeností. Co se týká teploty, trochu nižší pokojová bude do jara vyhovující - mám je v klidovém období v ložnici. Nedostanou vodu ani jednou za zimu, nerosím, ale tohle všechno máte uvedeno i Vy na svých stránkách, takže poradit nemám vlastně co. Snad jen bych hnojil podstatně víc, osobně přidávám přímo do substrátu hrst suchého kravince (používám směs rašelina, smrková kůra, perlit, travní mech, kravinec, poměr 1:2:1:1:1 a na povrch dám pár kousků omítky) a v létě ještě nepravidelně přihnojím v zálivce Wuxalem. Letos mi kalante taky rašily strašně pozdě, měl jsem strach, jak to dopadne, ale stihly to a o nic jsem nepřišel (vloni jsem zahubil C. rosea od dr. Gothardové, takže asi budu muset znova do Brna  ). Nově získaná C. rubens mi ale nenarostla podle mých představ, budu si jí muset příští rok víc všímat. Zítra přihodím aktuální fotky. T.
|
sob 18. pro 2010 19:15:52 |
|
 |
wiolan
|
super, na fotky se moc těším. Zařídím se podle Vaší rady, přestanu tedy zalévat a přemístím květináč do ložnice. Na jaře přesadím a podle Vaší rady i víc přihnojím. Pokud to nepokazím, příští rok jedna pahlíza Vaše, jestli ji do té doby neseženete jinde 
|
sob 18. pro 2010 19:25:15 |
|
|