Autor |
Zpráva |
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1851 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
Re: Hnojenie
Po měření vodivosti výluhu slepičáků, se domnívám, že koncentrace živin je vyšší, než jsem předpokládal. Jsou známy různé tabulky s obsahem živin v různých hnojích. Hodnoty se v nich liší často dvojnásobně. Ono hodně záleží kolik je přistýlky, jak je hnůj naležený. U slepičího hnoje se uvádí dusík od 1% do 2,5%. Bral jsem střed. Sbírám čisté slepičáky bez přistýlky. Patrně reálná hodnota řádně překvašených bude asi kolem 2,5% dusíku. Je to jen podle měření vodivosti, tedy jako většinou, kdoví, co se měří. Poměru jednotlivých živin musím věřit podle uváděných tabulek. Tedy nejvíc dusíku, pak dost fosforu, méně draslíku.
|
pát 10. pro 2010 12:17:38 |
|
|
Věra
|
Mě by zajímaly králičí bobky, ty mám sušené, tak uvidím až to budu na jaře měřit....
|
pát 10. pro 2010 12:24:18 |
|
|
radzak
|
Věra píše: Mě by zajímaly králičí bobky, ty mám sušené, tak uvidím až to budu na jaře měřit.... Zhruba řečeno-čím menší bobky, tím víc pálí. Na orchideje je nejlepší kravinec a kobylinec.
_________________ http://www.webareal.cz/kvetyzlucni Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
|
pát 10. pro 2010 14:10:02 |
|
|
Pavel63
|
Organická hnojiva jako kravský hnůj, jsou určena ke hnojení a zlepšení vlastností hlinitých substrátů, kde vytváří za pomoci mikrobiální činnosti humus, který dále tvoří jílovitohumusové jádro a to poutá prvky - živiny. V kůrovém substrátu něco podobného asi nebude možné a tak hnoji nezbyde nic jiného než splesnivět.
|
pát 10. pro 2010 16:54:46 |
|
|
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1851 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
Věro, hlavně ale po zalití vodou ( min. na 1kg bobků 1l vody) v teple nechat hodně překvasit. Obvykle to dělám v létě a začnu brát až za půl roku. Až tak dlouho ale není nutné. Králičí hnůj má naopak velký podíl draslíku.
|
pát 10. pro 2010 18:21:12 |
|
|
Zdenka
|
Mila.J píše: Věro, hlavně ale po zalití vodou ( min. na 1kg bobků 1l vody) v teple nechat hodně překvasit. Obvykle to dělám v létě a začnu brát až za půl roku. Až tak dlouho ale není nutné. Králičí hnůj má naopak velký podíl draslíku. To by bylo na vyzrání pahlíz ne?
|
pát 10. pro 2010 18:38:44 |
|
|
HAKI
Registrován: stř 01. říj 2008 16:31:10 Příspěvky: 5296 Bydliště: Hradec Králové
|
Pavel63 píše: Organická hnojiva jako kravský hnůj, jsou určena ke hnojení a zlepšení vlastností hlinitých substrátů, kde vytváří za pomoci mikrobiální činnosti humus, který dále tvoří jílovitohumusové jádro a to poutá prvky - živiny. V kůrovém substrátu něco podobného asi nebude možné a tak hnoji nezbyde nic jiného než splesnivět. Tak dávám k dobru část textu z knihy-The Genus Paphiopedilum díl 1 (Dr.G.J.Braem,Charles O.Baker, Margaret L. Baker)Jde pouze o orchideje.Organická hnojiva nejsou vyřazena, jen je upozorněno na míru hnojení-ale to je jasný všem.Dávám originál i překlad . Hodnoty tabulky jsou z překvašeného kravince. Že splesnivý -to ano mnůže , ale jen ty různé usazeniny, možná by vznikla i neprodyšná krusta- toho sarakvajdu . To je moje vlastní zkušenost.Já kytky máčím tak se tomu zdárně vyhýbám.Sarakvajd zůstane jinde. Samozřejmě- hnojit v pravém období, zdravé kytky dobře rostoucí -umírněná hodnota zálivky.Občas zalívám jen dešťovkou samotnou pro vyplavení solí.
|
pát 10. pro 2010 18:50:22 |
|
|
Mila.J
|
Je to možné, takhle neuvažuji. Draslík pro tyto ůčely doplňuji anorganický. Nejvíc se upřednosňuje kravský hnůj. Ne jen pro poměr živin, snad ještě víc pro jiné látky. Hormony a nevím co ještě. Slepičí se užívá také často. Řekl bych, že obecně ptačí trus je pro orchideje přijatelný. Pochybuji, že je králičí vyloženě špatný, moc se neužívá.
|
pát 10. pro 2010 18:51:54 |
|
|
HAKI
Registrován: stř 01. říj 2008 16:31:10 Příspěvky: 5296 Bydliště: Hradec Králové
|
Mila.J píše: Králičí hnůj má naopak velký podíl draslíku. Mě by zajímalo jak to víš? Žádné info jsem o tom nenašla.
|
pát 10. pro 2010 18:53:15 |
|
|
Mila.J
|
Ty poměry živin u různých druhů hnoje v této přiložené tabulce skutečně tak zhruba souhlasí s běžně dostupnými ůdaji. Jednu podobnou tabulku jsem tu také dával. Jen aby si někdo nemyslel, že opravdové množství živin je tak vysoké. Nevím, proč všechny ty hodnoty jsou v tolika procentech. Tak tahle čísla v promilích, to už by se snad dalo.
|
pát 10. pro 2010 19:04:33 |
|
|