Dend. nobile-indukce kvetu
Autor |
Zpráva |
alenad
Registrován: úte 24. srp 2010 8:17:01 Příspěvky: 2 Bydliště: Žilina
|
Re: Dend. nobile-indukce kvetu
Zdenka píše: alenad píše: Pekný deň prajem. V súvislosti so sušením a chladením nobiliek mám tiež otázku. Práve mi odkvitlo nobilko, no má ešte hľuzy, ktoré len teraz rastú. Teraz fakt neviem určiť postup, čo ďalej. Chladiť a sušiť? Polievať, hnojiť a držať v teple dovtedy, kým hľuzy nenarastú? Budem vďačná za každú radu. Já bych to nevázala na datum, ale právě na to, jestli už dozrála pahlíza. Pak začít sušit a chladit Moc, moc ďakujem za odpoveď. Fakt ste mi pomohli. Veľmi rada Vás tu čítam, ste šikovná partia pestovateľov.
|
úte 05. říj 2010 19:56:14 |
|
|
Gabča
Registrován: sob 20. úno 2010 1:33:23 Příspěvky: 746 Bydliště: Mělník
|
No jo, Evo, ale jak se k němu teď chovat, když současně raší na květ a dorůstají nové pahlízy??? EvaJ píše: ano
|
pát 08. říj 2010 21:49:59 |
|
|
EvaJ
Registrován: sob 16. srp 2008 22:06:16 Příspěvky: 4267 Bydliště: Svatá, okres Beroun
|
Gabča píše: No jo, Evo, ale jak se k němu teď chovat, když současně raší na květ a dorůstají nové pahlízy??? EvaJ píše: ano zatím stejně jako dosud, na sušení a zimování je ještě čas. užij si kvetení a potom do chladu a omezit zálivku. Je možné, že ne všechny pahlízy stihnou dozrát, ale s tím nic neuděláš.
|
pát 08. říj 2010 22:09:09 |
|
|
vera pokorna
|
D. nobile
Prosím o radu-na následujících fotkách jsou má 3 nobilka. Vyfotila jsem je, abyste posoudili, zda jsou zdravá, mně se zdravá zdají. Přesto nekvetou a nekvetou, jsou již cca 3 roky stará. Celé léto venku až do cca půlky října, pak do chladného pokoje kde je teplota zhruba kolem 10-12st. Předtím, v létě, jakmile se zdají pahlízy vyzrálé, přestávám zalévat- letos to bylo asi již zač. srpna. Byly nasuchu, totálně bez vody 6 týdnů, pak jsem je trošku zalila a zas až v podstatě doteď jen sporadicky zalévala. Nyní má jedna pahlízka 2 bouličky, to je všechno. Nevím, co dělám blbě. Jsou husté, spousty pahlíz jsou ted v růstu. To je právě věc, které nerozumím. Koncem léta, kdy mají mít tu suchou periodu, jich pravidelně mám víc v růstu, než těch ukončených, takže v tom mám chaos, kdy tedy sušit. Letos jsem měla v tom srpnu asi 15 nových pahlíz, a asi tak 10 nově ukončených, které by správně měly nakvést. Nenakvetlo nic.
Přílohy:
nobilko.jpg [ 173.17 KiB | Zobrazeno 2970 krát ]
|
sob 27. lis 2010 18:58:36 |
|
|
vera pokorna
|
Re: Dendrobium kingianum
Příloha:
nobilko2.jpg [ 151.49 KiB | Zobrazeno 2970 krát ]
|
sob 27. lis 2010 19:00:42 |
|
|
vera pokorna
|
Re: Dendrobium nobile
Příloha:
dendr1.jpg [ 181.14 KiB | Zobrazeno 2969 krát ]
|
sob 27. lis 2010 19:06:07 |
|
|
Zdenka
|
Přijdou mi ty pahlízy hodně štíhlý, je to určitě nobilko? není to nějaký hybrid - třeba stardust? Ten by asi nechtěl takový chlad v době klidu. Listy ukazují trošku na nepravidelnou zálivku. Jinak mne nic nenapadá.
|
sob 27. lis 2010 19:42:24 |
|
|
olaw
Moderátor
|
Nezbývá už nic jiného, než nedostatek světla. Zkuste je dát na parapet jižního okna, kde je možnost i přímého slunce a uvidíte, že pokvetou jako blázen. Sluneční energii mohou pahlízy nabírat po celou dobu růstu. Já ho dávám na stůl, který zakreji pouze jednou vrstvou velmi slabé netkané textilie. Na zimu ho mám na balkoně, který je orientovaný na jih. Bohužel jsem to donedávna dělal jinak a tak mi také nekvetl tak hodně. Naneštěstí pro mě jsem fotografie, kdy byl plně rozkvetlý, ztratil, takže nemohu ukázat, jak kvetl. Pak už mám pouze fotky, když kvetl také jen pár květy. Teď už to vypadá ale mnohem lépe..... http://saslik.rajce.idnes.cz/Dendrobium ... gon_18.JPG
_________________ http://saslik.rajce.idnes.cz/
|
sob 27. lis 2010 19:46:30 |
|
|
orchidejky
Registrován: pát 02. dub 2010 15:53:20 Příspěvky: 2757 Bydliště: Kutná Hora
|
Já musím říct, že pahlízy na fotkách rozhodně dorostlé a dozrálé nejsou, moje nobilka dorůstají teprve teď a podle svěýí barvy listů to tipuju taky na málo světla, já mám lisy hodně světlé a občas i popálené sluníčkem , ale kvetou Mě právě nakvétají staré pahlízy a nové dorůstají, takže teprve začnu sušit.
_________________ Hezký den s orchidejemi
http://orchidejky.rajce.idnes.cz/?sort=createDate https://www.facebook.com/Oranzerie.Kacina/
|
sob 27. lis 2010 20:09:32 |
|
|
Danicka
Registrován: ned 22. úno 2009 18:24:32 Příspěvky: 308 Bydliště: Holice, Pardubicko
|
To jsem rada,ze si nepripadam jak nesika jedina-mne taky nechteji kvest.Na jare jsem sem davala foto bileho se spoustou boulicek- udelalo boulicky,pak keiky,pak dostalo trasnenku a je na tom bidne.Je osetrene Vertimecem.Odspoda ale porad narustaji keiky.Stare pahlizy,ktere byly hodne napadene jsem orezala a na novejsi jsou pupinky.Je dost vsuchu a ted slo na chodbu je tam ale jen 7 st-neni to moc zima.Tak tady ti moje zlobivci.Jo spatny vodni rezim,malo svetla a trasnenka,to je moc velka sila na takove mrnousky.
|
sob 27. lis 2010 20:52:29 |
|
|