Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je pát 22. lis 2024 10:31:32

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 61 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další
 Jak doplnit draslík? 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Biplantol Vital NT
EvaJ píše:
Draslík ? Já jsem vloni koupila draslík v lékárně (jako doplňkový preparát), rozdrtila, rozpustila ve vodě a přidala do zálivky. Orchidky to přežily :P

Zajímala by mě účinná látka v tomto preparátu.

pát 29. říj 2010 14:34:26
Profil Zobrazit autorovy stránky

Pavel63 píše:
Pozor, nadbytek draslíku omezuje příjem hořčíku a vápníku!!! Projevuje se chlorozou,- žloutnutím - Toto pak nelze odstranit přidáním vápníku a hořčíku ke kořenům, ale jedině listovou výživou.

Tak myslíte použít raději kombinované hnojivo a neriskovat pouze s draslíkem? A ještě teď, nebo to nechat na jaro? Ne že by ten phal byl až taková vzácnost, ale jednak ho mám dlouho a jednak je to dobrý "studijní materiál". Díky za názory

sob 30. říj 2010 12:29:24

Jistější je používat kombinovaná - /plná/ hnojiva a občas provést průplach kořenů a substrátu, aby se nespotřebované živiny odplavily pryč. I tak můžete korigovat poměry živin použitím různých hnojiv. Například řada kristalon umožní velkou variabilitu.

sob 30. říj 2010 17:12:09

Kristalon není vhodný na citlivé a epifytně pěstované orchideje. Lze ho použít na hrnkované orchideje náročné na živiny (Cattleya, Cymbidium, Phalaenopsis...) a to ještě maximálně v poloviční doporučené koncentraci. V dávkování podle návodu zvedá vodivost o cca. 500 mikrosiemens.

sob 30. říj 2010 17:32:56

Kristalony na rozdíl od jiných hnojiv obsahují hodně živin - solí. A soli zvyšují tvrdost vody a tím i vodivost. Takže máme možnost hnojit a nebo nehnojit. Nikdo tady nenapsal, že se kristalony na orchideje používají ve stejné koncentraci jako na rajčata. Pokud namícháme roztok se stejným množstvím živin z různých hnojiv, bude vodivost obdobná.

sob 30. říj 2010 20:20:33

Paphio píše:
EvaJ píše:
Draslík ? Já jsem vloni koupila draslík v lékárně (jako doplňkový preparát), rozdrtila, rozpustila ve vodě a přidala do zálivky. Orchidky to přežily :P

Zajímala by mě účinná látka v tomto preparátu.

V obvyklých preparátech s draslíkem je kalium chloratum - KCl.

sob 30. říj 2010 22:23:40

KCl = chloridová vazba draslíku, kterou nesnáší 90% rostlin. Uvolňuje se chlor. Pochybuji, že orchideje budou v těch 10%, ale možné je všechno.

ned 31. říj 2010 16:46:24

Pavel63 píše:
KCl = chloridová vazba draslíku, kterou nesnáší 90% rostlin. Uvolňuje se chlor. Pochybuji, že orchideje budou v těch 10%, ale možné je všechno.

No, chlor se zrovna neuvolňuje, to by pěkně smrdělo. Ale chloridový ion působí zasolování a tak je výhodnější draslík v organických hnojivech, např. http://www.biovia.cz/Dum-a-Zahrada/Produkty-PURE/.
Sám používám vlastnoručně vyrobená hnojiva, ve kterých je draslíkový ion kompenzován organickou kyselinou. Návod neuvádím, na jiném fóru jsem za něj sklidil posměch a opovržení.

ned 31. říj 2010 17:09:49

...A soli zvyšují tvrdost vody a tím i vodivost...

To si pletete hodinky a holínky. Tvrdost jsou vápenaté a hořečnaté soli a rostliny tyto prvky potřebují. Při hnojení a použití dešťové nebo demineralizované vody se deficit vápníku a hořčíku může projevit, neboť je mnohá hnojiva neobsahují v dostatečném množství. U Paphiopedil se vápníkový deficit m.j. projevuje odumíráním špiček starších listů.
Samozřejmě, i vápenaté a hořečnaté soli zvyšují vodivost, proto je lépe se vyhnout jejich dodávání ve formě chloridů. Ty tvoří ve vodě tzv. stálou tvrdost.

ned 31. říj 2010 17:19:04

Paphio,myslíte tím u těch papučí,že jim začnou hnědnout špičky a posléze celý list a odumře.Mám totiž na dvou hybridech takové rezavé fleky,které začaly právě u těch špiček a za čas list odumřel.Zítra dodám fotku a poprosím o názor.Díky :P

ned 31. říj 2010 17:32:48
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 61 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další