Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je ned 24. lis 2024 5:29:03

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 593 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 60  Další
 Masožravé rostliny 
Autor Zpráva
Moderátor

Příspěvek Re: Masožravé rostliny
Tak jsem se konečně dostal k této krasavici. Aldrovanda vesiculosa. Je to rostlina pocházející z polských lokalit, takže je to aldrovandka vytvářející přezimovací turiony. Koupil jsem jí dneska na výstavě masožravých rostlin, která probíhá v době 18. - 28. 09. 2010 v botanické zahradě hl. města Prahy, ve skleníku Fatamorganě a přilehlém zásobním skleníku. Zatím jsem jí dal pouze do dešťovky a šel nasávat další informace potřebné k pěstování tohoto druhu. No, nároky jsou vysoké. Nejdřív musím sehnat ostřici, je to nejlepší způsob, jak jí udělat vhodné podmínky. Zkrátka zítra jí budu dělat čajíček z ostřice (škoda, že jí nechutná máta, té tu mám habaděj. Kde budu honit ostřici fakt nevim :lol: :lol: :lol: ) Další problém je CO2. Asi jí budu muset občas strčit do vody výfuk od auta. :lol: :lol: :lol: A v neposlední řadě je kyselina boritá, v množství 1-2 mg na litr. Mimochodem kyselina boritá se používá i jako chladivo v jaderných reaktorech, nebo v očním lékařství (borová voda). Na co to ta kytka potřebuje, jsem se nedočetl. Je to ale prý dobrý insekticid a pomáhá proti houbovým chorobám. Jsem zvědavý, za jak dlouho se s ní rozloučim. Snad nikdy a budu jí moct udělat nádherné zahradní jezírko (plné ostřic :lol: :lol: :lol: ), o kterém už dlouho sním.....
ObrázekObrázek

sob 18. zář 2010 23:36:50
Profil Zobrazit autorovy stránky

Na CO2 stačí kvasnice s cukrem - v PETce provrtat víčko, zalepit akvaristickou hadičku a tu ponořit do nádoby s vodou. Bublinky, které unikají, je CO2. Nebo sifon...
T.

ned 19. zář 2010 0:05:43
Moderátor

Jé, tak to je docela zažitý nápad s těma kvasnicema. Oni toho Co2 dost vyprodukují tlející ostřice, bez kterých se neobejde, tak to snad bude v pohodě. Od všeho chce potvora kousek.....

ned 19. zář 2010 0:08:02

Mám prosbu na pěstitele Saracenií, mám hybrid Saracenia purpurea, ale nevím křížení a pokud hledám na netu tak většinou je jen info o botanické Sáře a potřebuji vědět jak s ní v zimě. Od prodejce mám , že je nenáročná má být 1-2cm ve vodě, v pokojové teplotě na na světle, zatím ji tak mám, dokonce jí svítím, bojím se , abych ji nezahubila, poradíte?

ned 28. lis 2010 17:04:20
Moderátor

Nejlepší je kvůli nedostatku světla jí zastavit v růstu. To znamená, že je dobré jí dát do místnosti, kde se teploty nezvedají nad pět stupňů. Ten centimetr vody v tomto období taky není dobrý, mohla by zahnívat. Lepší je substrát držet stále vlhký, ale ne přemokřený. Já mám také S. purpureu a teď je venku pěkně zapadaná sněhem. :roll: :D :lol:

ned 28. lis 2010 18:18:35

Takže jestli tomu dobře rozumím, tak se k ní chovat jako k botanické, pročetla jsem i nějaké fóra o masožravkách a tam právě u této špirlice doporučovali i v zimě ven, já to letos nebudu riskovat, je pětiletá, ale malá a nevím , kde byla předtím.
Takže ji nechám volně v květináči s miskou, kde nebude, ale stát voda jen hlídat, aby byla vlhká, dám ji do chladna, ale ne ven a svítit asi nemusím, stačí ji dát k oknu- je to správně? :lol:
Jo a někde dokonce doporučovali do ledničky, ale to asi ne, mě se to zdá dost drsné vzhledem k té tmě co tam je.

ned 28. lis 2010 18:44:18
Moderátor

Ona se právě zastaví v růstu a tma jí tolik nevadí. Důležitější je, že v době růstu potřebuje přímé slunce. Vyložený úpal je pro ní nejvhodnější. Pokud je to kříženec, tak to bude s podobně odolnou Sarracenií, takže venkovní pobyt nebude na škodu....

ned 28. lis 2010 19:02:30

Dík moc, o tom sluníčku vím, v létě půjde ven, teda pokud se dožije :oops: . Teď jen doufám, že přežije ten teplotní šok z 20°C do 10°C a jestli to zvládne tak možná i ta lednice přijde. :lol: A ještě mám dotaz v kolika letech nebo cm kvete?

ned 28. lis 2010 19:10:26
Moderátor

Když začne dělat dospělé láčky, tak normálně pokvete. Pětiletá rostlina pokvete bezproblémů....

ned 28. lis 2010 19:24:34

Děkuji moc za info, už je v chladu a třeba i pokvete.

ned 28. lis 2010 20:21:07
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 593 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 60  Další