Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je ned 24. lis 2024 4:57:13

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 593 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 60  Další
 Masožravé rostliny 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Masožravé rostliny
Obrázek

pon 06. zář 2010 20:09:22
Profil ICQ

No,Karlos,krásné květy,ta barva je nádherná.Nedávno jsem si koupila Utricularia longifolia,byl to pěkný trsík.Už není prostě mi chcípla,začaly jí žloutnout listy a bylo po pěstování..Radši už žádnou zkoušet nebudu,nebo to dopadne stejně.. :)

pon 06. zář 2010 20:40:45

Hezký večer.
Pro Karlose - Hmmm klobouk dolů, tolik tučnic pospolu jsem viděl naposled na výstavě MR. :lol: :lol:
Jinak moc krásnej je i ten cefík, je vidět že se s ním nemazlíš a dostává pěknou dávku sluníčka...krásně červený kousek..prostě výstavní.
Jinak (není to adresováno tobě osobně, myslím to všeobecně) všechny naše tučnice či rosnatky jsou chráněný...takže pozor všichni sběrači !!

Pro Ivanu - ono také záleží, kdy v jakém ročním období se ty láčky tvoří, hlavně u ostatních druhů špirlic (S.flava, S.rubra atd.)se občas zjara a naopak také ke konci sezóny tvoří tzv.fylodia jsou to vlastně jakoby neotevřené láčky, a zřejmě příčinou jejich růstu je právě nedotatek světla v těchto okrajových období vegetace. 8-)

Posílám foto mých jediných dvou kousků (není místo!!), také mají ještě snahu vytvořit nové láčky, ty již však zůstanou zakrnělé a neotevřené...za chvíli půjdou zimovat na parapet, aby na jaře snad zase vykvetly. :roll:

Přílohy:
P8111808.jpg
P8111808.jpg [ 138.34 KiB | Zobrazeno 4943 krát ]
pon 06. zář 2010 20:55:54
Profil Zobrazit autorovy stránky

Pro Hanku2- Ta longifolia potřebuje propustný substrát...téměř ten samý co pro epifyty, má ráda polostín a relativně dobře snáší chladno, k vykvetení jej snad i potřebuje ?...říkám to dobře olaw?
Jinak patří mezi orchidejokvěté bublinatky...což samo o sobě vypovídá o jejich vzezření. Nesmutni , koupíš si novou: ;)

pon 06. zář 2010 21:01:40

Jj,děkuju za radu,měla jsem ji v hutnějším substrátu,písek,rašelina,perlit.Byla z části ponořená v misce s deštovkou.To jsem asi neměla dělat...Já si ji právě pořídila,že patří mezi ty orchinoidní bublinatky a květ se mi moc líbil.Myslím,že se odkážu raději na rosnatku :)

pon 06. zář 2010 21:10:30

Romčo, psala jsem na SZ.

pon 06. zář 2010 21:25:57
Profil ICQ
Moderátor

Nádherné tučnice. Zrovna tahle mezi pěstiteli docela dost dobře koluje. Horší by to asi bylo s P. bohemica, ale vulgrisku má spoustu pěstitelů tučnic, co mají venkovní rašeliniště. I tu tučnici českou jsem už viděl u pěstitele. Nejvíc snad tu P. grandiflora. Stačí se mrknout na fórum třeba CCPS. Jinak ta bublinatka není zas až tak těžká. Namočená ve vodě by měla být. Někde jim dělají epifitní košíčky, ale to bych asi neuzalil. Lepší by byla vitrína. Já jí mám krátce, takže jsem na ní zvědavý.
KARLOSI JSOU SUPER.
MILUJU TUČNICE.....

pon 06. zář 2010 21:40:34
Moderátor

Jo abych nezapomněl, myslím že U. longifolia potřebuje chladovou periodu ke kvetení. Stejně tak U. humboldtii nebo U. alpina. Jsou to krasavice. Ještě se mi líbí U. reniformis.....

pon 06. zář 2010 21:54:48

Olaw: Ty tučnice už nyní dělají hybernacula asi před dvěma týdny přestala poslední rostlina normálně vegetovat. Pokud se vyštipujou všechny květy, rostliny udělají bohatě hybernacul a získá se tak hodně rostlinek. Letos jsem zkusil i výsev semen hned po sklizni, ale vyklíčilo asi cca 20% všech semínek, takže jaro je jistota. Zkoušel jsem u substrát s perlitem a pískem, ale nejlépe mi zatm vyhovuje čistá rašelina s přídavkem cca 2 g/l mletého vápence. Netvrdím ale že tato dávku jsem nějak zjistil po letech praxe, je to množství které se obecně přidává do zahradnických substrátů.
Romča: Víme víme:-) Pan Studnička to dokonce nezapoměl zmínit ve své nejnovější publikaci, že ochrana se vztahuje i na semena. Zdá se mi to ale přehnané. Ty láčkovice bohužel jsou v zimě na parapetu a tam je málo světla takže asi v únoru narostou hodně široké plachtovité listy, které tu kytku trochu hyzdí. Měl jsem je jednu zimu ve vytápěném skleníku a listy narostly uplně normální, dokonce bylo i více láček. Nebyl to ale můj skleník.
Takže pár dalších foteček z dnešního rána:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

úte 07. zář 2010 8:45:40
Profil ICQ

Ty brďo....vážně dobrá pěstírna...gratuluji...moc hezké kousky.
S těmi ohroženými rostlinami jsem to nemyslel nějak zle, ale lidi jsou různí...někdo si veme pár semen (budiž, když polovina rostlin kvete, žádná ztráta), ale když někdo vyplení třetinu rostlin, že je vyrýpe ze země i s velkým balem rašeliníku...tak to prostě odsuzuji. Nejsem osobně angažován v žádné ochranařské organizaci...abyste nemysleli, že tu nějak agituji, jen jsem k tomu chtěl říct své.

úte 07. zář 2010 20:44:47
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 593 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 60  Další