Péče o poškozená Dendrobia
Dobrý podvečer všem ve fóru.
V červnu 2010 jsem si koupil na výstavě v Chotči 5 druhů dendrobií - D.parishii, D.keithii, D.lindleyi (dříve D.aggregatum), D.unicum, a D.findlayanum.
Proč se ale o tom zmiňuji. Nerad bych, aby mé následující řádky vyzněly nějak hanlivě vůči Pánům Lukscheiterovým, protože vše dendrobíčka jsem si pořídil s vědomím o jejich neutěšeném stavu . Prostě byla jen smůla v tom, že během celé červnové výstavy v Chotči pršelo a orchideje byly delší dobu promočené, bylo poměrně chladno a to vykonalo své. Většina nakoupených druhů byla s poškozenými kořeny.
První dva druhy to v mé péči rozchodily , jak D.parishii tak D.keithii vyrazily nové kořínky a zrovna tak i nové pahlízky.
D.keithii je drobného vzrůstu a vyžaduje celoročně víceméně teplo a vlhko,nemám s ním problém.....více viz (
http://www.orchidspecies.com/denkeithii.htm )
D.parishii je asi všem známo, a tudíž netřeba jej představovat. U tohoto druhu mám jen tuto obavu, že obě nově narostlé pahlízky (3a 5 cm délky) již tuto sezónu nedorostou do dospělé velikosti. Naštěstí má ještě pět starých pahlíz, ikdyž z těch již asi nevykvete.
Ostatní tři druhy však byly opravdu totálně bez kořenů, nebo byly kořeny uhnilé, včetně bází některých starších pahlíz.
D.lindleyi prorostlo svými četnými pahlízkami i přes mezery epifytního košíčku, ale celý trs byl bez kořenů. Během dvouhodinové operace se mi podařilo bez poranění rostliny vyprostit jej z jeho klícky. Od té doby podnes mi opadlo asi 5 listů z celkového počtu asi 20-ti pahlíz, jde o skutečně mocný trs a propletenec pahlíz. Další dvě nové pahlízky včetně nových kořínků mi ale během posledního měsíce narostly.
D.unicum na tom bylo obdobně jako D. findlayanum, prosté kořínků ale minimálně dvě z pěti pahlíz vypadají životaschopně a pouští nové kořínky. Ostatní zkouším v rašelíníku doma v teple zakořenit.
D. findlayanum mimo to, že bylo bez kořenů, tak mělo nahnilé i báze některých starších lodyh.....jediným plusem v době nákupu bylo, jeho 7 vyrašených keiek (nevím, zda to skloňuji dobře?). Některé jsem oddělil, a pokouším se je zakořenit samostatně. Ostatní zbylé staré pahlízy jsem namontoval a mám je prozatím venku na čerstvém vzduchu, po kořínkách však není ani vidu. Napadlo mne rozřezat zdravý zbytek pahlíz na řízky ale k tomu jsem se zatím neodhodlal. Jinak keiky na těchto torzech pahlíz rostou spokojeně, přirůstají jim jak listy, tak kořínky.
Má otázka zní, dělám něco špatně, či , co bych dle Vašeho názoru mohl udělat lépe?
Ještě musím dodat, že vše životaschopné pahlízky jsem samostatně namontoval na kusy kůry ( ty co se mají k světu) a mám je prozatím pověšeny na zastíněném balkóně, rosím pouze ráno a to obden a dle teploty. Pahlízky těch rostlin (D.unicum,D.lindleyi,D.Findlayanum) co zakořeňuji mám pochopitelně doma, v jižně orientované nevytápěné ložnici, a nakládám s nimi jako se zdravými rostlinami v době vegetace.
Děkuji za všechny vaše případné postřehy, rady či kritiky.