Autor |
Zpráva |
vedana
Registrován: pon 09. lis 2009 18:19:53 Příspěvky: 70 Bydliště: Praha 4-Chodov
|
Re: Lignohumát
Fotosystém je biochemická zálůežitost, to bych Vám musela vysvětlit podstatu působení fotosystému mezi I. a II. Zvýšení aktivity fotosystému souvisí s nárůstem zelené hmoty a s tím i využití a zachycování světelné energie ve vnitřních membránách chloroplastů a jejich přenášení tam, kde je chlorofyl. Nevím, co ještě chcete slyšet.
|
sob 03. črc 2010 23:03:00 |
|
|
tommy
|
Vedano, jako bývalý biolog profesionál vím poměrně dobře, co to je fotosystém (stejně jako Vy, nebo to aspoň tak vypadá), takže mi to vysvětlovat nemusíte. Měl jsem to štěstí, že jsem na přednášky o fotosyntéze chodil do kruhu, kterému přednášel prof. Nátr. A právě proto, že to vím, nebyla mi vůbec jasná souvislost mezi lignohumátem a fotosystémem. Jak už jsem napsal, po zběžném přečtení mi už je všechno jasné a přesně vím, jakým způsobem lignohumát použiji . T.
|
ned 04. črc 2010 14:27:27 |
|
|
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1851 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
Tommy, sice tyhle odpovědi jsem v těchto, ani jiných dokumentech nenašel, ani jsem je příliš nehledal. Nevím tedy co tím mysleli. Jedna velmi jednoduchá hypotéza se ale snad dá příjmout. I u jiných stimulátorů než lignohumát se má zvyšovat kvalita plodů, celkový stav rostlin zvýšenou tvorbou cukrů, tedy zvýšenou fototosyntézou. Ať už stimulátory fungují jakkoli- např. zrychlením přenosu látek, nebo jak se uvádí u lignohumátu zlepšením příjmu a hospodaření minerálních živin,nebo čeho ještě, tedy patrně zlepšením zásobení buněk.
|
ned 04. črc 2010 19:58:13 |
|
|
tommy
|
Mila.J: pokud bychom to zobecnili, tak o účinnosti by mohl přinést jednoznačnou odpověď jen kvalitně založený pokus - tedy dvě skupiny rostlin, pokud možno stejných, jedna pěstovaná s použitím přípravku, druhá bez, ostatní podmínky co možná stejné. Mne zaujalo to tvrzení o zvyšování aktivity fotosystému, protože jsem si nedovedl představit, jak by zmiňovaný přípravek mohl do fotosystému zasáhnout a ovlivnit ho. T.
|
ned 04. črc 2010 23:01:55 |
|
|
Paphio
Registrován: pon 13. črc 2009 11:10:58 Příspěvky: 2879 Bydliště: Hradec Králové
|
Pokud jsem dobře četl, lignohumát má význam pro hnojení rostlin v půdě s nízkým obsahem humusu, a má dosti vasoký obsah sodíku a síry. Nevím, proč rostlinám dodávat něco, co je již v kůrovém substrátu. Sodík je důležitý pro halofyty, kam tak trochu patří cukrovka- ale pro orchideje je spíše škodlivý (zasolování)- podobně síra.
_________________ http://www.orchidey.estranky.cz/
|
pon 05. črc 2010 7:19:45 |
|
|
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1851 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
No právě, nepokoušel jsem se takové pokusy dělat, proto se ani nepokouším kvantifikovat ůčinost přípravku. Užívám i jiné látky, tak přesně oddělit působení jednoho a druhého je problém. O ůčinku a významu jsem přesvědčen, ne ale nijak radikálním.Záleží hodně co si kdo od toho slibuje. Rozhodně po jedné zálivce nebude do týdnu rostlina jednou taková. Je ale řada jiných dražších stimulátorů, co se ani takovým ůčinkem chlubit nemohou. Zkazit se tím nedá nic. Pořád předpokládám, že je prospěšný pro všechny rostliny, jistý si tím být nemohu. Někde je ůčinek vidět víc, jinde míň. Například při stříkání révy a jablek s přidáním lignohumátu je vidět oživení, svěžest, což není standartní po pesticidech. Třeba na katlejích tohle vidět není, což neznamená, že to nefunguje. Ani si moc nedovedu představit, že by se list katleje najednou napřímil. Ohledně působení na živiny bych řekl, že sám tenhle efekt je důvodem k užívání. Pokud lépe zpřístupňuje živiny rostlině, tak nemusíme dodávat tolik hnojiv a omezíme zasolení.
|
pon 05. črc 2010 9:54:20 |
|
|
tommy
|
Mila.J píše: Ohledně působení na živiny bych řekl, že sám tenhle efekt je důvodem k užívání. Pokud lépe zpřístupňuje živiny rostlině, tak nemusíme dodávat tolik hnojiv a omezíme zasolení. Nepochybuji o tom, že vazba živin na huminové kyseliny může způsobit lepší dostupnost těchto živin pro rostlinu. Otázka ale je, jestli epifytické orchideje vzhledem k tomu, že jsou přizpůsobeny právě nízkým až mizivým koncentracím živin, toto potřebují. Viz zde referované povzbudivé výsledky mnohých při dlouhodobém používání Biplantolu... T.
|
pon 05. črc 2010 13:11:30 |
|
|
karel_t
|
To jsem ani nevěděl, jakou smršť tady tímto dotazem způsobím. Šlo mi o to, zda někdo nemáte osobní zkušenost s orchidejemi. Vše co tu bylo řečeno a diskutováno vím, nicméně: jeden z kolegů pleionkářů používá Lignohumát a uvádí "mám zdravé rostliny s výraznými přírůstky a listy 30 cm." - Jenže já ho nepoužívám a mám to samé. Navíc podmínky pana kolegy jsou dosti podobné jako u mne. Vzhledem k tomu, že používá Lignohumát na všechny rostliny, tak taky nemůžeme srovnávat. A v tom je ten zakopaný pes. Navíc mne zaráží pH 8-10 - i když v tak obrovském zředění se to tolik neprojeví. Díky všem za odpovědi. K.
|
stř 07. črc 2010 11:10:28 |
|
|
Paphio
Registrován: pon 13. črc 2009 11:10:58 Příspěvky: 2879 Bydliště: Hradec Králové
|
Cožpak o to, pH se dá srazit CO2. Už jsem tady psal o mlžení sifonovou lahví s namontovanou tryskou. Jinak jsem skeptik, co se týče lignohumátu na orchideje. Jednoznačně je určen pro rostliny v půdách chudých na humus.
_________________ http://www.orchidey.estranky.cz/
|
stř 07. črc 2010 12:35:40 |
|
|
Ivana
Registrován: pon 25. srp 2008 9:30:28 Příspěvky: 191 Bydliště: Plzeň-sever
|
Milo, můžeš mi prosím napsat jak dávkuješ lignohumát na list. Koupila jsem ho - dávám do zálivky zatím 10 ml na 10 l, nejdřív jsem vyzkoušela na bromélie a tilandsie - fakt ožily. Jo až na ten smrad....ale venku mi to nevadí.
|
stř 14. črc 2010 11:59:28 |
|
|