Autor |
Zpráva |
phaeton
|
Masdevallia veitchiana
Ahoj, v pátek jsem na výstavě orchidejí v Letňanech koupil botanickou orchidej Masdevalii, nemáte někdo zkušenosti s pěstováním ? Podle chabých informací na netu jsem jí zasadil do hliněného květináčku do štěrku, kokosu a rašeliny. má být v chladnu, rozptýlené světlo a vlhko. Budu rád za jakoukoliv radu, předem díky.
|
stř 08. říj 2008 13:48:31 |
|
|
Ivana
Registrován: pon 25. srp 2008 9:30:28 Příspěvky: 191 Bydliště: Plzeň-sever
|
Re: Masdevallia weitchiana
Ahoj, já mám masdevalie v malých plastových květináčcích v korovém substrátu. Před každou zálivkou je nechám trochu proschnout, nenechávám je trvale přemokřené. V zimě jsou v nevytápěné místnosti, kde teplota nepřesáhne 18 st. a okno je na sever. Letním je hned po "zmrzlých" v květnu a nechávám je venku ve stínu opět až do prvních mrazíků. Jo a taky je 2x měsíčně pohnojím hnojivem Wuxal super 1ml/1l. Kvetou vcelku ochotně i vyloženě chladnomilné druhy. Druh veitchiana nemám, ale měl by růst v horách zhruba od 2000 m, takže bude mít snad podobné nároky.
|
stř 08. říj 2008 15:58:35 |
|
|
phaeton
|
Ahoj, díky za rady, myslíš teda že jí mám přesadit do průhledného květináčku jako faleňáky ? Že by taky asimilovala kořenama jako oni ? Mají tvoje orchideje zelené kořeny ? Na netu psali, že je to kytka ze skal, tak jsem si myslel že nevyžaduje světlo na kořeny. A ten hliněnej květináček kolem sebe odpařuje vlhkost. No už jí mám týden a ještě nechcípla, tak to snad bude dobrý Rád s tebou vyměním odnožky až trochu povyroste, Veitchiana je prej nejhezčí z masdevalií Zatím se měj.
|
čtv 09. říj 2008 1:15:40 |
|
|
Ivana
Registrován: pon 25. srp 2008 9:30:28 Příspěvky: 191 Bydliště: Plzeň-sever
|
Ahoj, já masdevallie do neprůhledných květináčků nedávám, mám je v tmavých a jednu také v keramickém. Důležité je, aby byl květináč malý a tím pádem substrát dobře prosychal. Kořeny určitě mají schopnost asimilovat, ale zkušenost s pěstováním v průhledných květináčích u masdevalií nemám. Mám v nich teď už jen phalenopsisy, kterým to vyloženě dělá dobře, u ostatních orchidejí jsem od nich ustoupila, protože se díky světlu rychle zanášel substrát řasami. No a přírůstky samozřejmě ráda vyměním. Ať ti to dobře roste.
|
čtv 09. říj 2008 8:52:36 |
|
|
Věra
|
Ahoj Ivo,
nemám toho tolik,ale možná bychom něco vyměnili,nebo ji od tebe koupím, ještě ji nemám tak bych se něco přiučila, pá Věra
|
čtv 09. říj 2008 12:52:42 |
|
|
phaeton
|
Ahoj, ten květináč je docela velkej, až bude trocha času tak udělám fotku a dám jí sem, bojím se jí ale teď přesadit, hned po nákupu jsem jí ostříhal přelomené kořeny a zasadil, tak jí teď možná nechám chvilku v klidu, nebudu jí teda tolik zalejvat. zatím krásně rozhodila listy a nové přírůstky, co byly po cestě žluté a vytáhlé tak krásně zezelenaly. Zatím ahoj, dám zas vědět jak se jí daří, už aby kvetla
|
pát 10. říj 2008 8:59:33 |
|
|
radzak
|
Masdevallia veitchiana
Rozkvetla má první masdeválka s opravdu impozantním květem velikým 9 x 3 cm. Její elektrizující barva až neskutečně září a v přírodě musí být nepřehlédnutelná. Tato rostlina je peruánským endemitem, kde roste na Macchu Picchu až do výšky 4000 m.
Přílohy:
Masdevallia veitchiana.JPG [ 38.15 KiB | Zobrazeno 9218 krát ]
_________________ http://www.webareal.cz/kvetyzlucni Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
|
ned 17. črc 2011 20:07:51 |
|
|
olaw
Moderátor
|
Re: Masdevallia veitchiana
Radku, je bombastická. Líbí se mi víc, než coccinea....
_________________ http://saslik.rajce.idnes.cz/
|
ned 17. črc 2011 20:12:38 |
|
|
orchidejky
Registrován: pát 02. dub 2010 15:53:20 Příspěvky: 2757 Bydliště: Kutná Hora
|
olaw píše: Radku, je bombastická. Líbí se mi víc, než coccinea.... Souhlasím, je krásná , ale mou vítězkou je ignea
_________________ Hezký den s orchidejemi
http://orchidejky.rajce.idnes.cz/?sort=createDate https://www.facebook.com/Oranzerie.Kacina/
|
ned 17. črc 2011 20:35:14 |
|
|
pavelheger
Administrátor
Registrován: úte 29. črc 2008 14:35:34 Příspěvky: 3346 Bydliště: Senetářov. okr. Blansko
|
Radku, opravdový klenot. Mě zase uhranula M. princeps. Viděl jsem jeden opravdu povedený klon, který se na netu jen tak nevidí Hezký den Pavel
|
ned 17. črc 2011 20:51:51 |
|
|