Autor |
Zpráva |
Katka
Registrován: pát 27. úno 2009 19:32:08 Příspěvky: 1725 Bydliště: Jihlava
|
Re: Bude úroda ??
Dano gratuluju. Tommy, ty jsi taky dobrý nadšenec, 4 ananasy, jako má Dana a nevejde se mi dom nic
|
sob 05. čer 2010 17:50:24 |
|
|
vedana
Registrován: pon 09. lis 2009 18:19:53 Příspěvky: 70 Bydliště: Praha 4-Chodov
|
Katko, děkuji za chválu, jsme z něj úplně nadšení, ale už nikdy více. Za poslední půlrok už je to s ním jen strašný, ani na Vánoce jsme nesundali záclony, nejde se k nim dostat, Nejde otevřít okno, tam co stojí nejde nic. Sundat ho a poponést stranou taky moc v úvahu nepřipadá, venku byl snad jen jako dvouletý. Tommyho upřímně obdivuji, asi má doma spoustu místa. Těch pět měsíců na uzrání by dost souhlasilo s tím, co jsem se dozvěděla já. Ještě to s ním vydržím a vytvořím mu na památku fotoseriál. Je úžasně fotogenický ten plod.
|
sob 05. čer 2010 20:34:50 |
|
|
Katka
|
Rozumím tomu správně tak, že zaplodí a pak nazdar? Měla bys víc místa na orchideje
|
pon 07. čer 2010 11:53:41 |
|
|
vedana
|
Rozumíš tomu dobře. Plod by měl dozrát a nevím, zda v průběhu toho, nebo až pak vyhodit u paty dceřinné odnože. Už se tu ovšem objevily názory typu - jeden si necháme, že jo? Po informaci, že z dceřinných odnoží to plodí často už za 18 měsíců je mi jasné, že se ho nezbavíme. Alespoň by možná nebyl za tu dobu tak obrovský. Přece za ten rok a půl nenaroste stejně jako za roky skoro čtyři. Stejně už jsme velcí, na Vánoce stromeček nepotřebujeme Tam, co nyní sedí už jsou bohužel orchideje taky, všude kolem něj ze tří stran, on má za zády zeď a masožravku na smutnice.Zbyla i stezka odvahy pro kočku.
|
pon 07. čer 2010 20:27:36 |
|
|
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1570 Bydliště: Zděchov
|
Žádné nazdar. Ukončí se tím růst meristému, ale to není konec rostliny, naopak se kytka rozroste a udělá obvykle více vegetačních vrcholů. Podobně jako u Jucca filamentosa nebo většiny broméliovitých kytek. Anananas může vytvořit jak růžice přízemní, tak ty jenž rostou nad povrchem substrátu.
|
úte 08. čer 2010 14:37:02 |
|
|
vedana
|
To mě neděste. Kdyby mělo vyrůst víc vegetačních vrcholů, jdeme bydlet ven. Beru pouze formu růstu přízemních růžic. Dneska to dokonce vystrčilo kvítka na dolní straně plodu. Já původně myslela, že to napřed fialově kvete a pak zdužnatí květenství a vytváří se plod. Nebo, že bych si těch květů nevšimla?Vvypadá to ale spíš, že teprve rozkvétají.
|
úte 08. čer 2010 16:52:39 |
|
|
tommy
|
Původní rostlina časem asi opravdu zahyne, jako skoro u všech bromélií, dál pokračují jen dceřinné růžice. Ale ta kytka je snadno "ovladatelná" - po odplození vynést ven, vysypat z květníku, vybrat nejlepší dceřinnou růžici (největší nebo s nejlepšími kořeny), zasadit do květináče, zbytek vyhodit. Případně se dá zakořenit opět vrcholová růžice a všechno, co je pod "plodem", se vyhodí. Mimochodem, to co se jí, je myslím zdužnatělé lůžko, nikoli plod v pravém slova smyslu (stejně jako u jahodníku). T.
|
stř 09. čer 2010 21:58:49 |
|
|
vedana
|
Ha, ha, vynést ven, to jste mě pobavil.Budu ji muset vysypat v pokoji - naštěstí máme dlaždice na zemi. Ke všemu asi uzraje, půjde -li vše normálně tak v listopadu.Zatím vyrůstá ten stonek a ananásek vykukuje ven z listů víc, než předtím. Trochu jsem pátrala a maličko Vás opravím. Jahoda je sice nepravý plod, ale podle toho, co jsem zjistila, ananas ne. Plodenství ananasu je splynutí sousedních bobulí, které vznikly ze semeníků jednotlivých květů nahloučených kolem stonku, který pak tvoří zdřevnatělou osu ananasu. Květy jsou oboupohlavní, takže nepotřebují ani opylovače. Dceřinné odnože prý vyrůstají i z oček, ale nějak nevím, kde je hledat, nejspíš bych to viděla na paždí listů, ale zatím nikde nic.
|
čtv 10. čer 2010 16:34:19 |
|
|
Katka
|
Jestli se budeš moc koukat, budeš mít plantáž
|
čtv 10. čer 2010 20:00:59 |
|
|
tommy
|
No, Hušák, Táborský a Valíček ve své knížce "Tropické a subtropické ovoce" udávají, že bobule srůstají se zdužnatělými bázemi podpůrných listenů, takže jsem skutečně neměl pravdu, není to jen lůžko, jsou tam i části z jednotlivých květů . Očka jsou skutečně v paždí každého listu, ale jsou drobná, nejlíp jsou vidět při odtržení listu od osy. A proč by nešel vynést? Když ne celý, tak po částech, ne? Ta obří růžice stejně skončí, tak bych jednotlivé listy odstříhal a zbytek už se ven nějak dostane... T.
|
čtv 10. čer 2010 21:51:40 |
|
|