Autor |
Zpráva |
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1570 Bydliště: Zděchov
|
Re: Naše substráty
Poněkud extrémní názor, který vznikl jen proto, aby bylo vidět že jsou to epifyty a že k některým faktorům jsou dost tolerantní. Co takhle to povýšit na staré podělané slipy?:-P Vždycky je tu nějaké teoretické optimum...... + estetika. Když si mám vybrat kůru, vyberu si tu trvanlivější. Buk totiž investuje do kůry velmi málo. Má ji relativně tenkou, hladkou a mnohem náchylnější k rozkladu než borovice např.
|
ned 23. kvě 2010 11:24:47 |
|
|
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1851 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
Ono to může být zrádné. Terestrické orchideje se většinou pěstují oprávněně v jemnějších, sléhavějších substrátech. U epifitů, zvlášť typických epifitů s hrubšími kořeny se po přesazení do jemnějšího substrátu obvykle dosahuje velmi dobrých výsledků, lepších jak do hrubého. Problém je ale časem , pak odchází. V hodně hrubém substrátu jsou začátky horší, ale dlohodobě naopak výborné. To jsou pak vůbec nejlepší rostliny. Nemusí se přesazovat a celkový stav je vinikající. Někdo užívá jemnější substrát, ale musí častěji přesazovat. Samozřejmě volba substrátu závisí také hodně na podmínkách, zejména vlhkosti. Jak bylo uvedeno. ladýsek píše: Zajímalo by mě jen,jak jste myslel to,že když se orchidejím daří,ještě nic neznamená...nechápu co bych si měla přát víc? Díky za odpověď!Lada
|
ned 23. kvě 2010 11:48:20 |
|
|
pafka
Registrován: ned 11. říj 2009 16:13:48 Příspěvky: 741 Bydliště: Jeseník
|
To Karlos u těch slipů by možná vadilo hodně dusíku........ Ale vážně já taky po všech peripetiích, pokusech a uhynulých kytek zůstala u velmi hrubé piniové kůry a to čisté, bez přídavků jakýchkoliv jiných materiálů, jak psal Mila J. S tím, že vlhkost se pohybuje od 50 do 60% a teď při tom počasí se drží na 70%, protože mám otevřené ventilačky. Kytky mám v košících, na hliněných květináčích nebo na klacku, jen některé druhy jsou v květináčích ( děravý plast i hlína) podle druhů. Zatím vypadají spokojeně, fakt si to člověk musí vychytat i za cenu nemalých ztrát
|
ned 23. kvě 2010 12:44:58 |
|
|
Katka
Registrován: pát 27. úno 2009 19:32:08 Příspěvky: 1725 Bydliště: Jihlava
|
No jo, jemnější substrát - častější přesazování - častější rušení kytky - pravděpodobně méně kvetení alespoň u některých (jako třeba coel.cristata).
|
ned 23. kvě 2010 15:20:11 |
|
|
ladýsek
|
No,já tomu skutečně věřím,protože hodně kamarádek je má v bídných podmínkách a libují si,že kvetou a kvetou... Celý den na ně praží slunce,vodu vidí jednou za měsíc.... Já mám podmínky celkem dobré a s několika orchidejemi jsem se v začátku musela rozloučit,stále mi uhnívaly kořeny... Když čtu celou diskuzi,je zřejmé,že orchideje ,snesou hodně' Ale je zajímavé slyšet názory jiných,protože každý orchideář je více méně ,blázen' Ještě jsem se ale Karlosi nedozvěděla,jak se o své kytičky staráte Vy? Lada
Naposledy upravil ladýsek dne ned 23. kvě 2010 16:28:13, celkově upraveno 1
|
ned 23. kvě 2010 16:23:28 |
|
|
ladýsek
|
Díky Pavle /Pavlovi?/ a Katce! Konečně jsem se něco dozvěděla,s Karlosem to není snadný
|
ned 23. kvě 2010 16:27:10 |
|
|
kajmii
Registrován: stř 06. led 2010 22:18:15 Příspěvky: 907 Bydliště: Praha Kolovraty
|
Karlos tu má hodně příspěvků, stačí si je vyhledat a dozvíte se jak se o svoje kytičky stará.... ladýsek píše: Díky Pavle /Pavlovi?/ a Katce! Konečně jsem se něco dozvěděla,s Karlosem to není snadný
|
ned 23. kvě 2010 17:59:08 |
|
|
ladýsek
|
Díky!Už jsem je přečetla a závěr:orchideje chtějí něco víc, než skvělý substrát,východní okno a průsvitný květináč...
|
ned 23. kvě 2010 22:47:40 |
|
|
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1570 Bydliště: Zděchov
|
Zatím není co předvést.(Nekupuju květuschopné rostliny), nicméně snažím se pochopit pěstování v souvislostech. Touha po kytkách "jako z přítody" mě nutí až k drastickým způsobům pěstování na plátech z borovicové kůry, kdesi s živého stromu odloupnutých, s přihlédnutím na fakt, že lépe dostatek trvanlivých kořenů a pevné pahlízy, než vyhnojené rostliny v jemnozrnných substrátech a plastových květnících. (i za cenu uvědomění, jak to v profi komerční sféře vypadá) Jinak jsem ale docela teoretik......a ke květu jsem nepřivedl jedinej semenáč = k životu už vůbec ne :-F No parpaet je podmínkám domoviny orchijí fakt hodně vzdálen....
|
pon 24. kvě 2010 2:00:49 |
|
|
ladýsek
|
Tak k tomu způsobu pěstování bych asi neměla dost odvahy Ale jinak musím říct,že jsem si nikdy nekupovala orchideje v nějakém pěkném stavu a spíš je zachraňovala,jsem blízko ,zdroje',tak číhám na výprodej a taky jsem ne každou přivedla k životu.O to víc se raduju,z každého nového listu a květu. Připadá mi dost zajímavé a milé,že nadšenci orchidejí nejsou jen ženy.Můj muž by mi je nejraději vyházel oknem ven
|
pon 24. kvě 2010 21:30:54 |
|
|