Re: stenorrhynchos speciosum
Tak květy se už přetočily (resupinace), tak čekám už jen na otevření a samozřejmě vložím fotografii, abych tu zase pozlobil pár milovníků orchidejí. Škoda, že jsem jí neudělal vlákno v "ostatních".
Pro pana Hegera: nešlo by toto vlákno přesunout? Nevím jak a asi to stejně můžete udělat pouze Vy
Tak něco o ní:
Tato orchidej pochází z Jižní Ameriky (Argentina, Venezuela, Peru,Bolívie, Brazílie, Paraguay, kde, jak jsem se dozvěděl, listová růžice dělá bílé fleky na listech. Z Karibské oblasti a Střední Ameriky má rostlina čistě zelené listy "odtud nejspíš pochází mnou pěstovaná".) Rostlina roste ve vlhčích oblastech od 1200 m. do 3000m.n.m.
Květní stvol se spirálovitě stáčí podobně jako naše Spiranthes.
Jedná se o chladnomilnou/temperovanou orchidej, která roste v listnatých lesích nebo na úpatí hor.
Snažil jsem se toho o ní najít něco víc, ale bohužel ani na internetu natož v knihách vydaných u nás v ČR nenaleznete vůbec nic.
Pěstuji ji ve vysokém květináči s hrubou rašelinou, perlitem a nastříhaným rašeliníkem. Někde jsem dokonce viděl, že jí mají pouze v keramzitu jako hydroponii, ale to se mi vůbec nelíbí.
Celé léto ji mám na zahradě pod stromy, kdy narůstá nová růžice a na zimu ji dávám do místnosti, kde se teplota stabilně drží max. do 15°C. Začátkem listopadu se objevuje květní stvol, aby v polovině března začala teprve květy přetáčet. Samotné květenství ale dlouho nevydrží, oproti délce nakvétání.
Tato rostlina patří mezi mé nejoblíbenější, protože mám rád terestrické druhy orchidejí. Mohu jen doporučit....