Paphiopedilum fairrieanum
Autor |
Zpráva |
radzak
|
Re: Paphiopedilum fairrieanum
Paphio píše: Kdyby se zbláznila a chtěla kvést dřív, doporučoval bych stvol vyštípnout aby zesílila. Rostlina je opravdu mnohem větší nežli typické faireanum. S tím také souhlasím. Raději jedna růžice navíc, nežli první květ.
_________________ http://www.webareal.cz/kvetyzlucni Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
|
stř 30. led 2013 23:21:36 |
|
|
HAKI
Registrován: stř 01. říj 2008 16:31:10 Příspěvky: 5297 Bydliště: Hradec Králové
|
JASNĚ -až jednou bude ta možnost ,není problém.
|
čtv 31. led 2013 0:29:26 |
|
|
radzak
|
pavelheger píše: marťan píše: HAKI,abych zjistil,že jsou kořeny v pořádku,nemusím přece kytku stresovat přesazením.To poznám docela spolehlivě.Buďto roste,nebo vyzrává,nebo kvete.Pokud nic z toho-je zle.... Marťane, v tomto bodě Ti budu muset oponovat. Z vlastní zkušenosti vím, že růst i kvést umí i orchidej zcela bez kořenů. V případě kvetení to pak může být tzv. "Labutí píseň". Rozhodně to nejsou výlučné důsledky zdravého a bohatého kořenového systému. Hezký den Pavel Že je vhodné (ale většinou nutné) rostliny maximálně do dvou let přesadit ví snad každý pafíčkář . Ne kvůli rozkladu substrátu, ale hlavně kvůli zasolení a změně ph.
_________________ http://www.webareal.cz/kvetyzlucni Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
|
čtv 31. led 2013 11:51:44 |
|
|
radzak
|
marťan píše: Nás na škole učili,že ve vztahu k živým organismům máme ctít heslo:"Noli tangere" (Nedotýkat se) Vidím to trochu jinak,než ty.Tohle P.hainaldianum jsem dostal loni na jaře v super stavu (mám pocit ,že bylo od Popowa přes Pavla.)No-a dostalo dávku tropických dešťů-ještě před tím,než jsem začal pořádně foukat.Stará růžice rychle odešla-uhnila.Ovšem mladá rostla dál,a zdá se že mi nakvétá,bez koukání na kořeny a používání fungicidů.Měla dostatek vláhy, živin (ne hnojiva!),a klid k růstu.Snad to spolu dovedeme až do finále... Na fotce je v popředí vidět torzo původní růžice.Je mi jasné,že jsem udělal chybu,ale ne fatální-tou by asi bylo kytku vysadit a "léčit". To jen na vysvětlenou,proč s tebou nesouhlasím... P.S...žloutnoucí a zasychající listy jsou i pro mne noční můra.A je jisté,že v některých případech to dělá přebytek vláhy.Ale děje se to i u kytek,který rostou a kvetou, a kterým narůstají nové růžice. Mám takovou teorii,že pokud se jedná o listy spodní-tudíž nejstarší-může jít o fyziologický proces,protože takové suché listy dokáží zachytit spoustu vody při deštích-nacucnou,jako houby... Pátrám v literatuře,jestli je to pravda... Tohle je naprosto nesrovnatelné. Paph. haynaldianum roste na rozdíl od Pah. fairreanum celkem bez problémů. Navíc je to rostlina, která má úplně jiné pěstitelské požadavky, hlavně co se vody a teploty týče.
|
čtv 31. led 2013 12:02:02 |
|
|
marťan
|
ad radzak-nepsal jsem nikde,že se pěstuje hainaldianum stejně,jako fairrieanum.Uváděl jsem to jako příklad toho,že není třeba přesazovat orchidej při každém problému. A pokud někdo za dva roky zasolí paphiopedilum-nezbyde mu,než je přesadit,s tím souhlasím.Záleží ovšem na tom,jakou vodou zalévá a jak intenzivně hnojí, nebo ne? Já považuji přesazení za stres,který by se měl dělat tehdy,kdy je to nezbytné.A to se mně v případě HAKI nezdálo... P.S... na to ,proč přesazovat,budou asi názory různé.Např. Koopowitz pše ,že nejdůležitější důvod k přesazení je rozpad substrátu, a tím pádem úbytek vzduchu v kořenovém systému...
_________________ www.orchids.webnode.cz
Naposledy upravil marťan dne čtv 31. led 2013 15:48:37, celkově upraveno 2
|
čtv 31. led 2013 14:43:01 |
|
|
Paphio
Registrován: pon 13. črc 2009 11:10:58 Příspěvky: 2879 Bydliště: Hradec Králové
|
Pár jednokvětých papučí už jsem oddělal tím, že jsem je včas nepřesadil. Přesazení můžeme oddálit přísadou minerálních substrátů- lávová drť, pemza, u některých vápenec, a přisazením doprovodných rostlin, zvláště kapradin.
_________________ http://www.orchidey.estranky.cz/
|
čtv 31. led 2013 15:42:26 |
|
|
marťan
|
Já si myslím,že i cocochipsy-byť jsou původu organického- se v substrátu nerozpadnou dříve než za 5 let,což je určitě dost dlouhá doba.Pokud budu používat deštovou,nebo RO vodu,kořeny nezasolím.Takže - zbývá jenom hnojivo...
|
čtv 31. led 2013 15:47:56 |
|
|
HAKI
Registrován: stř 01. říj 2008 16:31:10 Příspěvky: 5297 Bydliště: Hradec Králové
|
marťan píše: Já považuji přesazení za stres,který by se měl dělat tehdy,kdy je to nezbytné.A to se mně v případě HAKI nezdálo... Vysvětlím jen kvůli lidem který nás čtou ,protože martane tvé umíněnosti neporozumím asi nikdy. Píšeš tuto větu-jde o Paphiopedilum fairrieanum marťan píše: Buďto roste,nebo vyzrává,nebo kvete.Pokud nic z toho-je zle. Moje Paphiopedilum fairrieanum takřka nerostlo od listopadu2011(datum přesazení 29.1.2013)že by se chystalo na květ (to kytka stojí)zavrhuji.Každý střevíc musí dorůst do nějaké schopné velikosti.Z obavy z uhnilých kořenů jsem volila cestu odhalení-podívat se.Tu radost až euforii přeju každému.Hurááá kořeny jsou-no ráda říkám ty mrcho ty snad rosteš.Dávám foto-střevíc je přesazen do stejného.Volila jsem tento obal kvůli délce kořene-nádoba délky10cm.Protože tam bylo ještě hodně místa vše jsem zmenšila děrovaným košíčkem do tvaru jehlanu.Když se podíváš na foto kořenů-kořeny nekopírovaly nádobu –nejdou kolem dokola.Plazily se dolů po tom košíčku-až pak by se točily –kopírovaly obal.Nemohla jsem je vidět.Pro mne zajímavé. marťan píše: Proč tedy pěstujete paphiopedila v průhledných květináčích?Myslel jsem,že je to právě z důvodů kontroly kořenového systému. To je jen berlička ze začátku.Víš jak vypadá květník po 2letech pěstování.Takto-foto.Vytvoří se na stěně pucláku řasa–v důsledku světla,kořínky kapradin i nový výhonky .Stějně po nějakém čase vidíš prdlačku.Ale růst nových kořenů,než se takto stane člověka uklidní. Tak jo jdu pokračovat v přesazování.
Přílohy:
Paph.f.jpg [ 200.25 KiB | Zobrazeno 4024 krát ]
po 2letech.jpg [ 192.61 KiB | Zobrazeno 4024 krát ]
|
čtv 31. led 2013 15:59:09 |
|
|
marťan
|
HAKI-OK,hlavně se nerozčiluj,nemusíme mít přece na všechno stejný názor.To,že někomu něco hned neodkývnu, ještě neznamená,že jsem umíněný... Vycházel jsem ze skutečnosti,že teď mají růstovou pauzu,takže bych neočekával žádný překotný růst. Proto bych se určitě po roce pěstování do přesazení nehnal, a už vůbec ne uprostřed zimy.Toť vše... A stav tvého pafíku mi vlastně dává za pravdu... Hlavně ať se mu daří dál,určitě se na něj těším,protože si myslím,že jsi nejblíže kvetení.
Naposledy upravil marťan dne čtv 31. led 2013 17:19:11, celkově upraveno 2
|
čtv 31. led 2013 16:15:12 |
|
|
radzak
|
marťan píše: ad radzak-nepsal jsem nikde,že se pěstuje hainaldianum stejně,jako fairrieanum.Uváděl jsem to jako příklad toho,že není třeba přesazovat orchidej při každém problému. A pokud někdo za dva roky zasolí paphiopedilum-nezbyde mu,než je přesadit,s tím souhlasím.Záleží ovšem na tom,jakou vodou zalévá a jak intenzivně hnojí, nebo ne? Já považuji přesazení za stres,který by se měl dělat tehdy,kdy je to nezbytné.A to se mně v případě HAKI nezdálo... P.S... na to ,proč přesazovat,budou asi názory různé.Např. Koopowitz pše ,že nejdůležitější důvod k přesazení je rozpad substrátu, a tím pádem úbytek vzduchu v kořenovém systému... Já také nikde nepsal, že jste to psal, ale že tyhle dvě rostliny srovnáváte . Paph. haynaldianum roste na Filipínách převážně na ostrově Luzon, kde jsou srážky vyšší a vliv monzunu menší, než v horách severovýchodní Indie. To jsou dost odlišné podmínky a tudíž je haynaldianum k vlhkosti více tolerantní nežli fairrieanum. A ještě k tomu přesazování: M. Studnička (Život orchidejí) píše, že v Liberecké botanické zahradě zrovna Paph. fairrieanum přesazují každoročně. Pokud by se jim tenhle způsob kultury neosvědčil, tak by to pravděpodobně nedělali (tím ale netvrdím, že je to bezpodmínečně nutné).
Naposledy upravil radzak dne čtv 31. led 2013 21:43:54, celkově upraveno 1
|
čtv 31. led 2013 16:28:47 |
|
|