samamalo: Ta první pak v zimě přišla o rašící výhon od zakáplé vody. Jak jsem ale zjistil tak již o jeden výhon přišla i u prodejce. Ten ho ale odřízl a zbylé pahlízky prodal. Kytka je pidi a nemá kořeny. Ty ani neměla, živé byly pouze ty na rašícím výhonu a o ty přišla. Je seschlá ale žije. Otázkou je jestli přežije zimu a na jaře ještě něco vytlačí. Její osud je nejistý. Pak se objevilo na E-bay Catasetum schunkei, které jsem chtěl také a tak jsem objednal a přišlo asi před měsícem při velikých mrazech. Je to jedna spící pahlíza cca 3x1cm. Je pěkně naducaná a tak doufám na jaře začne růst, do květu to ale potrvá dlouho, asi několik roků.
Zhruba před týdnem se zase od stejného člověka na E-bay objevila rostlinka C. denticulatum. Jsou to dvě pahlízky. Jedna asi 1x0,5cm a druhá asi 1x3,5cm. Zase s popisem květ se žlutým pyskem. Tak jsem ho pro jistotu objednal, kdyby tamto zašlo. Obě rostlinky jsou takové blešky. Zatímco ta první vyšla s poštovným cca na 1000,-kč, ta druhá už vychází na asi 1500,-kč.
Když mi paní Zdenka poslala odkaz na C. denticulatum, které začala inzerovat Elsner-orchideen tak jsem také objednal jedno. To vyjde asi také s poštovným na asi 1500,-kč, ale bude to určitě podstatně větší rostlina udávaná jako v květuschopné velikosti.
Obrázek květů tam ale není tak hezký, protože pysk má stejnou barvu jako květ, což nepůsobí tak efektně jako ta žlutá forma. Myslím, že ale pouze stáhla něco z internetu a tak vlastně ani nevím jak vykvete. Bude to takové překvápko, možná už letos.
Takže abych zrekapituloval: 1x C. schunkei, 2x C. denticulatum žluté, tedy tři blechy za cca 4000,-kč + C. denticulatum od Elsner, těžko říci jak vykvete.
Asi jsem se s těmi Catasety zbláznil
Až to vykvete tak teprve uvidím co si nechám a co dám pryč.