Re: Nejen orchideje jsou krásné
Safiricon,
tohle se mi moc líbí - oceňuji geometrii a hlavně výběr jednotného materiálu... Nemám moc v oblibě kombinace různých, zvláště barevně odlišných, kamenů. Já šel trochu jinou cestou - vznikla mi protáhlá díra mezi zdí na okraji pozemku a zámkovkou, dost hluboká - místy i přes půl metru. Nechtěl jsem další záhon, který bych musel moc plít, tak jsem to jednoduše zasypal kamenivem granulace 16/32, sem tam jsem do toho vhodil lopatu nepraného písku. Jistotu, že to neproroste, jsem rozhodně neměl, ale taky jsem neměl čas
. Do drti jsem nasázel netřesky a delospermy a vždycky na jaře do toho vysypu semena bramboříku
Cyclamen hederifolium, která posbírám ve skleníku. Netřesků jsem vzhledem k ploše měl málo, takže jsem je nasázel jednotlivě s dost velkými mezerami; jak jednotlivé růžice obrůstají dceřinými, tyto odděluji a odsazuji o kousek dál, abych co nejrychleji pokryl většinu povrchu - cílem ale není zakrýt kamenivo úplně, spíš chci nadělat "ostrůvky" jednotlivých druhů nebo hybridů, oddělených "přiznaným" kamenivem. Většinu "výplně" zatím tvoří běžný
S. tectorum, který postupně nahrazuji jinými druhy a hybridy. V tomhle záhonu roste
S. tectorum a podobné výborně, kupodivu se v těchhle podmínkách moc nedaří
S. calcareum, do kterého jsem vkládal velké naděje (a je to můj nejoblíbenější velký netřesk). Také
S. arachnoideum roste a množí se dost pomalu. Na delospermy je to asi přeci jen moc chudé a vysychavé, takže zatím spíš přežívají - sice kvetou, ale nijak bohatě. Bramboříky klíčí a rostou dost pomalu - letos v zimě to bylo ve stadiu prvních lístků. Nedaří se
Sedum acre, což mne taky dost překvapilo - asi díky hrubosti substrátu; naopak výborně roste
S. hispanicum (je vidět vpravo při hraně zámkovky), který zatím beru na milost. Na fotce je dnešní stav, tedy cca 2 roky po založení (léto/podzim 2018). Vzhledem k tomu, že netřesky začaly konečně kvést, získal původně hodně plochý záhon jistou vertikální složku. Položené kusy břidlice jsou jen značky u jednotlivých položek, pod nimi je vždycky položená jmenovka (pokud jsem kytku získal se jménem) - nechtěl jsem tam mít jmenovky zapíchané, protože by mě to rušilo, a taky tu máme dost agilní kosy, kteří rádi jmenovky čtou - a protože asi špatně vidí, tak si jí vytáhnou a pak ji už nevrátí zpátky
(já jim to ale promíjím, mám kosáky rád
).
Co ale oceňuji nejvíc je absolutní bezúdržbovost, resp. nízkoúdržbovost
- jednou za měsíc to projdu a vytáhnu tak deset semenáčů mléče, smetánky a asi celíku, které jsou schopné v té poušti vyklíčit; vzhledem k povaze substrátu to jde krásně vytáhnout.
Sice jste se neptal na zdroje, ale dovolím si zde upozornit na specializované delospermo-netřeskové zahradnictví v Troubsku, kde jsem koupil pěkné kytky:
https://zahradnictvichaloupka.webnode.cz/. Spousta inspirace se dá najít také na
http://www.srgc.net/site/; jedním z nejoceňovanějších stavitelů skalek i v takových institucích, jako je třeba RHS Wisley Garden, je Čech Zdeněk Zvolánek, přezdívaný Stone Rider
. Jeho specialitou jsou skalky z vertikálně sesazených plocháčů s pískovými výplněmi mezer.
Tom