Autor |
Zpráva |
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1570 Bydliště: Zděchov
|
Re: LED osvětlení
Ŕekl bych že přístup se dost změnil. Od prvopočátečního nezkušeného dušení a zavírání ve vlhkých sklenících, a pěstování v jemných, vododržných substrátech, přes vitrínkové období osmdesátých let, až po dnešní poněkud "vzdušnou", lepší koncepci, hrubé kůrové substráty, letnění, a pěstování i v bytech. Aneb kdo pochopí nároky kořenů, má vyhráno
|
úte 15. pro 2015 21:36:50 |
|
|
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1570 Bydliště: Zděchov
|
Virens: ta fotka paphiopedil je super!
|
úte 15. pro 2015 21:45:30 |
|
|
zaruba
|
Karlos: Ano a nové knížky vzniknou tak že se trochu pozmění ty staré a napíše je třeba někdo kdo o pěstování neví vůbec nic
|
úte 15. pro 2015 22:03:40 |
|
|
virens
Moderátor
Registrován: stř 30. črc 2008 13:04:11 Příspěvky: 1228 Bydliště: Brno
|
Karlos, teď už bych tu spoustu rostlin nebyl schopen udržet a vracím se pozvolna do období kdy ve skleníku bylo jen pár stovek rostlin. K mé spokojenosti bude stačit cca tři stovky malých rostlin. Stále jsem však nedostal do květu řadu rostlin a tak je stále se na něco těšit. Jsou převážně ještě malé. Sem tam pro radost udělám nějaký výsev abych se udržoval v napětí co a jak pokvete.
|
úte 15. pro 2015 23:16:31 |
|
|
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1851 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
Karlos- máte některé docela průkopnické názory. Věru nevím, co by vám řekli třeba komerční pěstitelé, nebo přímo pěstitelé konopí, na Váš názor, že přisvětlování pro rostliny nemá význam. Mám pochybnosti také k názoru, že rostliny v zimě chlazené při slabším světle na jaře se rozběhnou rychleji. Mám opačnou zkušenost. Je to jeden z podstatných faktorů na které beru zřetel. Chlazené bez světel mi zjara mrčeli jak dlouho. To zpoždění v růstu často vadilo. Pod světly plynule zjara zrychlí, bez problémů. Nemám tím na mysli kytky s přirozenou dormancí. Dost to bylo znát na Cymbidiích.
|
úte 15. pro 2015 23:52:57 |
|
|
zaruba
|
Míla: Komerčnímu pěstiteli či pěstiteli konopí jde pouze o výnos. Nemá to nic společného se zdravým pěstováním tvrdých kytek. Rostlina rychle narostlá je méně odolná vůči chorobám. U velkopěstitelů narůstá sice v optimálních ale zcela nepřirozených podmínkách. Myslím že dost často by taková rostlina nebyla schopná přežít ani v přírodě na svém přirozeném stanovišti . Kaktusy se dají pěstovat také jako salát, ale ve sbírce bych takové rostliny mít nechtěl. Nejlépe vypadají ty, které přirůstají velmi zvolna pouze za optimálních světelných podmínek a prodělávají tak 8měsíců dormance ročně stejně jako v přírodě. Tímto ale rozhodně nechci říci, že přisvětlování nemá význam. Kdybych si to myslel tak nepřisvětluji. Vůbec pokusničení mi připadá přínosné a zábavné Také myslím, že dokážeme pěstovat druhy které naši předkové udržet nedokázali. Zejména množství informací z lokalit nám umožňuje nastavit optimálně kulturu místo letitého zkoušení typu pokus-omyl. Myslím, že pravda je asi taková, že tak 70% druhů orchidejí mají v přírodě buď kratší nebo delší období dormance a těm zastavení či přibrždění v růstu vyhovuje a přisvětlování pro ně není až tak důležité. Pak bude tak 20% těch co sice v přírodě dormanci neprodělávají, ale dobře rostou i kvetou také bez přisvětlování(i když s umělým světlem by rostly a kvetly ještě lépe). Nakonec bude tak 7% těch co bez přisvětlování a různých jiných speciálních technik prostě nepokvetou, pro ně je to nutnost. A zbylá 3% budou to co nepokvete ani kdyby jsme se rozkrájeli
|
stř 16. pro 2015 8:41:08 |
|
|
Martin Štich
|
Čeleď Orchidaceae je natolik rozsáhlá jak druhově, tak geograficky, že jakékoliv zevšeobecňování a paušalizace jsou naprosto k ničemu. Napsat obecně, že pro orchideje je lepší chladno a sucho, než svícení je prostě blbost. Uveďte konkrétní rod, nebo spíš druh a můžeme se začít smysluplně bavit o jednotlivých nárocích.
|
stř 16. pro 2015 8:59:24 |
|
|
zaruba
|
Martin Štich: No myslím, že úplná "blbost" to zas tak není. Hodně druhů je značně přizpůsobivých. Navíc v pěstebních zařízeních hledáme nějakou optimální cestu a dokážeme nastavit tak maximálně několikero různých podmínek. Jestli Vy dokážete nastavit 20000různých kultur pro každý druh jinou, tak pak má smysl bavit se o jednotlivých druzích. Já to tedy nedokáži a tak bavit se o jednotlivých druzích nikoli skupinách považuji za blbost zase já
|
stř 16. pro 2015 9:19:34 |
|
|
Martin Štich
|
20000 různých kultur není důvod mít. Se skupinami plně souhlasím, ale pak je potřeba vždy určit, do jaké skupiny ten který druh patří a jaké druhy patří do té které skupiny. A jsme u toho o čem jsem mluvil, že je důležité vědět, o jakém druhu se bavím. Když si vezmu třeba Pleurothallis, tak tam najdu druhy s celým spektrem požadavků. A to jsme pořád na jednom kontinentu. Optimální cesta pro všechny neexistuje. Navíc je vždy potřeba mít na mysli, že to co mám odzkoušené že mi funguje, tak to funguje v MÝCH podmínkách, sousedovi už to tolik fungovat nemusí, protože má jiné pěstební zařízení.
|
stř 16. pro 2015 9:44:35 |
|
|
zaruba
|
Martin Štich: No Vy jste hlavně napsal že ta debata bez určení druhu je blbost, což mi do té doby nepřipadalo, že bychom se bavili o blbostech. Bavili jsme se spíše v obecnější rovině ale myslím že i tak se dá hovořit o tom jestli v zimě svítit a nebo se spíše snažit o přibrždění růstu. Jistě, nejpřesněji se budeme bavit pouze o jednotlivých druzích, ale nemyslím že ostetní debaty jsou k ničemu. Když budu reagovat stejným způsobem, tak bych mohl říci, že nemá smysl se bavit ani o druzích protože každý máme jiné podmínky-jak jste sám napsal
Naposledy upravil zaruba dne stř 16. pro 2015 15:14:25, celkově upraveno 1
|
stř 16. pro 2015 15:05:51 |
|
|