Pterostylis

Další rody, které se do předcházejících škatulek nevejdou nebo nevíte kam je zařadit

Chtěli byste Pterostylis ve své sbírce?

Ani za nic. Takovou obludu!
1
3%
Rozhodně. Je dokonalá!
25
76%
Ještě nevím.
7
21%

Celkem hlasů: 33

pavelheger
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Pterostylis

Příspěvek od pavelheger »

Nevím kdo z Vás již měl možnost se setkat s australskými orchidejemi rodu Pterostylis. Jedná se o rod čítající přes 100 druhů přirozeně se vyskytujících v temperátní zóně Austrálie a okolních ostrovech. S pěstováním by neměly být výrazné potíže. Ve vegetační fázi (v zimě) vyžaduje chladnou periodu a v období dormance (v létě) sucho a teplo.
Hezký den
Pavel
Přílohy
6882_Pterostylis_hybrid.JPG
6883_Pterostylis_hybrid.JPG
6893_Pterostylis_obtusa.JPG
6897_Pterostylis_obtusa.JPG
MilanP

Re: Pterostylis

Příspěvek od MilanP »

Nádherná kytka. Rod Corybas neděláš?
pavelheger
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Milane,
Corybas nedělám, zatím ;) to je ještě větší divočina než Pterostylis. Ostatně já nedělám žádný rod. Dělám pouze ty rostliny co se mi líbí, co mě v daném období nejvíce oslovuje a hlavně k čemu se dá rozumně dostat :lol: . Vlastně obecně tíhnu k terestritům, robustním rostlinám s robustními květy a spíše chladnomilným až mrazuvzdorným druhů. Vyjímky jsou nezřídka povoleny.
Ostatně to, že mám několik rostlin rodu Pterostylis, je víc než náhoda.
Hezký den
Pavel
MilanP

Příspěvek od MilanP »

Janě to znám. tento týden jsem usoudil, že musím mít něco z rodu Hapalochilus a Pedilochilus. Kde seženu ten druhý rod zatím nevím, ale ono to nějak dopadne.
Co opyluje ty Pterostylisy?
pavelheger
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Netušil jsem to, ale přinutil jsi mě trochu zapátrat ;) . Na stránkách http://www.environment.gov.au/biodivers ... ology.html se praví: Pterostylis species are generally pollinated by male gnats of the genus Mycomya , vypadá to jako přerostlej komár :P
Google ale moc jejich obrázků nenašel :(
Pavel
EvaJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EvaJ »

Pavle, Milane, pochopitelně tuhle orchidku vidím poprvé. Jen tak zběžně jsem nahlédla na stránky orchidspecies a překvapilo mě, že většina jich je chladnomilných, přestože rostou v nízkých nadmořských výškách. Jsou to robustní rostliny nebo spíše drobnější ? Podle fotek květů to nedokáži posoudit.
MilanP

Příspěvek od MilanP »

EvaJ: jde přece o výskyt v té Austrálii, ne? Pokud rostou dostatečně jižně, jsou chladnomilné. Pak může hrát roli ještě spousta dalších faktorů, ale to je na delší diskusi.
pavelheger
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Evo,
velikostí jsou rostliny rodu Pterostylis spíš drobnější. Listy jsou většinou oválné o délce asi 3cm, květ (Pt. obtusa) cca 1,5cm vysoký na cca 25 cm stonku a u Pt. hybrid cca 3 cm květ na 10cm stonku.
Hezký den
Pavel
EvaJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EvaJ »

Pavle, díky za přiblížení. Trochu jsem hledala na netu, ale všude byly obrázky jen květů, ne celé rostliny. Takhle už si ji dokáži lépe představit. Musí to být moc hezká roslina. S angličtinou dost bojuji, takže čtení jde ztuha, ale už umím rychle hledat ve slovníku :D
pavelheger
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Pro zajímavost:
vyktevetl další druh zvaný Pterostylis nana, který pochází z Tasmánie. Jak samotný název napovídá, nejedná se o žádného obra. Rostlina má cca 12 cm na výšku a velikost květu je okolo 1 cm.
Hezký den
Pavel
Přílohy
PICT7034-upr.jpg
PICT7035-upr.jpg
Odpovědět