HAKI píše:SALÁT 24DEN
Mám 3 lístky hlavičky ještě nedělá
Mílo.Jprosím tě koukni na tohle Bulbophyllum lobbii dala jsem ho přímo pod ledky myslíš že se trošku připekl či co.V létě mu slunko nevadí pravda na východní stranu .Ty tmavší flíčky to je asi chladno ale ten světlejší pruh.Je to focený bleskem tak barvy nejsou až tak výrazný.
Hlavně se dobře podívej na polohu toho světlého pruhu vůči ledkám. Pokud je to část přímo natočená k ledkám, nejblíž, tak je to jasné.
I tak si myslím, že je to připálení. Psal jsem Ti o ledkách dost. Svítíš hodně. Pro řadu druhů to bude moc. Neexistuje jednotný metr. Každá kytka má trochu jiné požadavky, snese něco jiného. Velká část orchidejí bude mít s touto intenzitou problémy. To testování salátů a ředkviček je celkem nesmyslné, pokud tedy nechceš tak pěstovat právě saláty. Tyhle rostliny mají řádově jiné požadavky, orchideje podle salátů nasvěcovat nemůžeš.
Myslím si, že je to Bulbo připálené hlavně proto, že jsem něco podobného udělal Coel. dayaně, když jsem zvýšil příkon 20W teple bílému modulu, který je 1,8m nad kytkou. Možná zítra dám fotku. Můžeš tím porovnat intenzitu osvětlení- svítíš několikanásobně víc. Ale, Coel. dayana se zdá, že je na tohle světlo více náchylná, je asi celkově stínomilnější. Většina ostatních rostlin snese víc. Vzhledem k tomu, že mé i tvé světlo je teple bílé, jsou tyhle pruhy jen vybledlé. Pokud by se jednalo o světlo víc modré, byly by zřejmě už nekrotické části. Ale i tohle je u každého druhu jiné. Ledky nejsou zářivky, stačí menší intenzita, příkon.