Zdenka píše:Kokochipsy musíš odsolit - proprat v horké vodě. Projdi sekci substráty.
jojo, něco jsem si už o tom přečetla
EvaJ píše:možná by bylo lepší koupit piniovou kůru. Pro katleje se mi osvědčila víc než kokočipsy. A na dno dobrou drenáž, třeba polystyren nebo keramzit.
apolenka píše:Děkuju za uvítání mezi vámi
Děkuju moc za odpovědi a doufám, že nebudu moc pokoušet vaší trpělivost ještě s otázkou: kam můžu napsat že jsem zakoupila tři vandy - 2x bílou a 1x modrou, kdyby o ně měl někdo zájem nebo je chtěl za něco vyměnit. Nejsem cvok, teda asi jsem, ale prodavačka v OBI mi bezelstně sdělila, že ty nebožáky vyhazujou po odkvětu a vyčerpání cca týdne ve slevovém regále!!!, já tam mazala pro oranžový, který mi ale už stihli vyhodit. Takže jsem pobrala všechny tři, kus za 170 kaček, jakože je zachránit
, vypadají zdravě, i kořeny jsou v rámci možností OBI vpořádku. Takže kdo touží po vandě, jsou u mě a já toužím jen po tom, aby mě můj mangel-angel nevyhodil i s mýma cca 50ti láskama, nevěřím tomu, že by si týhle "skupiny" (přibrala jsem samo ještě další dvě minicymba) nevšimnul. Ještě jednou děkuju Apolenka
Míra píše:Vandy pěstuji ve velice hrubých kůrových substrátech s malým podílem rašeliny. V zimním období jsou v temperovaném skleníku, kde noční teploty poklesnou i k 13°C. Zálivka přes léto opatrná 1x týdně v zimě za dva až tři týdny a opět velice opatrná. Nesnášejí rosení a obzvláště vlhkost na list přes zimu, kdy se potom tvoří černé skvrny. Po celý rok mají rády hodně světla. Přesazuji jedenkrát za 4-5 let. Jakmile vyrazí nový kořen a dosahuje délky okolo 5-6cm, většinou začne směrovat do substrátu ale pokud ne, jemně ho přitáhnu roubovací páskou a postupně přitahuji až do substrátu vroste. Mezi pro mně nejkrásnější Vandy patří např. V.coerulea a sanderiana. Sanderiana je mnohdy uváděna jako Euanthe. Kříženci Filipínských Vand mají vlastní pojmenování Vandanthe. Tito kříženci se vyznačují oblejšími listy a vysokým nárokem na světlo obdobně jako Vanda teres (dnes Papilionanthe) Květy jsou hodně pravidelné a zakulacené. Pěstuji stejně ale co nejblíže ke sklu a na plném slunci po celý rok.