Stanhopea

Gongora, Lycaste, Maxillaria, Paphinia, Stanhopea ...
Odpovědět
Míra
Kontaktovat uživatele:

Re: Stanhopea

Příspěvek od Míra »

Já mám umělohmotný zásobník na 1000 litrů a dva umělohmotné sudy 200L. Například Stanhopea je nutná vždy máčet, protože přes léto je nejde jen zalít a přátelé maličko na něco zapomínáte a to jsou staré osvědčené rady už z doby římanů, kteří dávali stříbrnou minci do mléka aby se rychle nekazilo, za první světové války si vojáci dávali kousek stříbra pod jazyk a pak se pilo i z kaluže, takže stačí kousek stříbra do sudu a voda se kazit nebude a bakterie mají utrum. Pokud chcete eliminovat binec ze střechy a vzduchu, začněte jímat vodu teprve po půl hodině intenzivního deště, který vyčistí nejen vzduch ale i střechu a žlaby.
apolenka

Příspěvek od apolenka »

No to je dobrej nápad Míro - ještě tedy vyšťourám starý Ag řetízky a prstýnky a naházím to tam, budu mít sud s pokladem :mrgreen: .
garnet

Příspěvek od garnet »

Také se přidám do této debaty, vidím, že každý na to má svůj recept a možností je spousta. V první řadě na veškerou zálivku používám jen dešťovku ze střech skleníků a z domu, kde je extenzivní zelená střecha ( 10 cm substrátu, sedum + pod druhy , substrát je minerální na bázy pemzy ) . Voda je sváděna povrchovými žlaby, kde je sem tam i splach z okolí , případně další nečistoty a shromažďuje se ve dvou vzájemně propojených podzemních plastových nádrží o objemu 21 000 l , což bohatě pokrývá delší spotřebu i za suchých období. Většinou se naplní po zimě, ale letos nebyl s naplněním problém i během roku.
Odtud je voda přečerpávána do bazénku ne skleníku s objemem cca 7 m3. Zde mám vodní rostliny a sem se také vrací o splach při zalévání, někdy obohacený o zbytky tekutého hnojiva, které dávkuji do zálivky v promilích koncentrace teď v létě jednou za 14 dní . Z 95 % je to zředěný výluh ze zkvašeného kravince . Trochu pak vše i se mnou trochu zapáchá, ale druhý den je to v poho. Voda je odražená, vytemperovaná a je v ní zooplankton, tak-že po biologické stránce je živá. Vodivost zatím nesleduju, zatím mě to netrápí, až mě něco donutí to dělat, tak s tím začnu.
Po pár měsících zkušebního provozu bych řekl, že tento systém funguje . Kytky rostou jako vzteklý a snad jedinné, co mi v těch vedrech moc nejde jsou překvapivě Phalenopsisy . Ty všechny před časem odkvetly a poslední 2 měsíce vypadají mizerně. Možná mají moc teplo. Stanhopejím to také vyhovuje, hned jak rozkvete další druh, přidám fotky.
Míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Míra »

apolenka píše:No to je dobrej nápad Míro - ještě tedy vyšťourám starý Ag řetízky a prstýnky a naházím to tam, budu mít sud s pokladem :mrgreen: .
A proč se tedy na mně škaredíš smajlíkem?
Věra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Věra »

P1010587.JPG
P1010588.JPG
Má tedy 4 květy,kvete od pátku......Věra
Narcis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Narcis »

Věra píše:
P1010587.JPG
P1010588.JPG
Věro nádhera! možná vypadám jako neznaboh ale která to je?
Věra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Věra »

Narcis píše:
Věra píše:
P1010587.JPG
P1010588.JPG
Věro nádhera! možná vypadám jako neznaboh ale která to je?
Omlouvám se,Stanophea tigrina
Narcis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Narcis »

tak takovouhle tigrinu jsem ještě neviděl. přijde mi trošku podobná hybridu tigrina x oculata
Věra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Věra »

Narcis píše:tak takovouhle tigrinu jsem ještě neviděl. přijde mi trošku podobná hybridu tigrina x oculata
Taky se mi nezdála,ale dostala jsem ji před 3 roky s tímto názvem,takže budu ráda když to posoudí ostatní, ta tigrina by měla být černo žíhaná....
HAKI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HAKI »

Mě se zase zdá jak moje Stanhopea hernandezii- ;) http://haki1.rajce.idnes.cz/Stanhopea_h ... 8.2010.jpg
Odpovědět