Zahradní a zimovzdorné orchideje

Další rody, které se do předcházejících škatulek nevejdou nebo nevíte kam je zařadit
Odpovědět
olaw
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Zahradní a zimovzdorné orchideje

Příspěvek od olaw »

Já ho jenom nejdřív neviděl. Mají to takovým malým písmem. :lol: :lol: :lol:
cernosekc

Příspěvek od cernosekc »

olaw píše:Já ho jenom nejdřív neviděl. Mají to takovým malým písmem. :lol: :lol: :lol:

Jo jo....Tak je to můj první pokus,snad se to povede a když ne....už jsem přišel o víc....ale stejně mě pořád ty venkovní střevíce lákají....
pavelheger
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelheger »

Čestmíre, těžko se odhaduje velikost. Chybí mi tam nějaké měřítko. Vždycky se ale směju údaji: 3 roky v zemi (květuschopné).
Je sice pravda, guru výsevů Cypripedií Werner Frosch v 80tých letech publikoval v Die Orchidee článek, v němž uváděl že se mu podařilo 10% rostlin z výsevu dostat do květu právě 3 rokem v půdě. Nemám důvod Froschovi nevěřit, ale mám dojem, že mnoho dnešních pěstitelů tohoto údaje zneužívá. Froschovy dokonalosti dokáže i dnes po 25 letech dosáhnout jen zlomek pěstitelů. Rozhodně mezi ně nepatří Phytesia odkud (pokud vím) pocházejí uvedené rostliny.
Hezký den
Pavel
cernosekc

Příspěvek od cernosekc »

pavelheger píše:Čestmíre, těžko se odhaduje velikost. Chybí mi tam nějaké měřítko. Vždycky se ale směju údaji: 3 roky v zemi (květuschopné).
Je sice pravda, guru výsevů Cypripedií Werner Frosch v 80tých letech publikoval v Die Orchidee článek, v němž uváděl že se mu podařilo 10% rostlin z výsevu dostat do květu právě 3 rokem v půdě. Nemám důvod Froschovi nevěřit, ale mám dojem, že mnoho dnešních pěstitelů tohoto údaje zneužívá. Froschovy dokonalosti dokáže i dnes po 25 letech dosáhnout jen zlomek pěstitelů. Rozhodně mezi ně nepatří Phytesia odkud (pokud vím) pocházejí uvedené rostliny.
Hezký den
Pavel

Moc dík,no mě spíš zajímá zda mám šanci tu rostlinku dopěstovat,jinak ten puk má tak1 cm na výšku.
pavelheger
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelheger »

Čestmíre, šanci rozhodně máš a určitě ne malou. Ale volě na zahradu bych ho nedával. Volil bych větší květináč (já sázím do přepravek od zeleniny - malých i velkých), a co nejvhodnější podmínky co se týká světla (dostatek světla, ale ne úpal), teploty (pozor na letní tropické) a vlhkosti (udržovat substrát tak aby nebyl ani dlouhodobě rozbahněný ani přeschlý).
Jinak bych souhlasil s Jardou a přiklonil se k těm 3 letům.
Hezký den
Pavel
cernosekc

Příspěvek od cernosekc »

pavelheger píše:Čestmíre, šanci rozhodně máš a určitě ne malou. Ale volě na zahradu bych ho nedával. Volil bych větší květináč (já sázím do přepravek od zeleniny - malých i velkých), a co nejvhodnější podmínky co se týká světla (dostatek světla, ale ne úpal), teploty (pozor na letní tropické) a vlhkosti (udržovat substrát tak aby nebyl ani dlouhodobě rozbahněný ani přeschlý).
Jinak bych souhlasil s Jardou a přiklonil se k těm 3 letům.
Hezký den
Pavel

Moc děkuji za rady,zatím je mám v květináčích a pokud se rozrostou ,přesadím do těch přepravek
olaw
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od olaw »

Já takto v přepravce chci pěstovat C. formosanum a C. japonicum. To japonicum mi bylo doporučeno, že ho klidně mohu vysadit do záhonu. No ještě jsem se nerozhodl. Spíš než přepravka to asi bude, jestli znáte, takové ty staré chladící boxy z polystyrenu do auta. Prý je to velmi ideální právě z toho důvodu, že se to v létě nepřehřívá....
Haniko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Haniko »

I já jsem si u pana ing.Fryše objednala C.Ulla Silkens. Mě přišel v substrátu. Je to takový 2cm puk. Jen nevím, jestli ho mám z toho květníku dát do velkého. Pan Fryš radí do květináče 30x30x30. Poraďte.
http://haniko.rajce.idnes.cz/2010_Cypri ... a_Silkens/
Spolu s rostlinkou jsem si objednala i pemzu.
Hana
olaw
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od olaw »

Dnes jsem vysadil vstavače a tořiče do zahrady. Dal jsem je na slunečné místo (ještě v květináčích) a zatím přikryl jehličím, aby se nespálili od slunce, na které nejsou zatím zvyklé. Ještě jsem pod ně udělal drenáž, protože nemají rádi přemokření. Jsem na ně moc zvědavý. Jen je škoda, že mi prodejce u nich nenechal štítky, takže nepoznám, který je který. No poznám to až vykvetou, jestli vykvetou....
Naposledy upravil(a) olaw dne sob 03. dub 2010 18:43:13, celkem upraveno 1 x.
Paphio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paphio »

pavelheger píše:Čestmíre, těžko se odhaduje velikost. Chybí mi tam nějaké měřítko. Vždycky se ale směju údaji: 3 roky v zemi (květuschopné).
Pavel

U téměř všech orchidejí, které jsem koupil, se údaj o květuschopnosti dal násobit dvěma. Může to být i tím, že je pěstuji v bytě.
http://www.orchidey.estranky.cz/
Odpovědět