Vlastní expediment
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vlastní expediment
Chtělo by to detailní fotku čerstvého "mechu" aby se dalo poznat co to je, když už se to nedá určit a pojmenovat.
Tak jsem dohledal že je to Pleurozium schleberi. Roste ve středně vlhkých lesích a tvoří kobercovité plošně i někdy rozsáhlé útvary. Já používám ten z vlhčích míst, kde je růst bujnější a tudíž struktura hrubější a jednotlivé stonky slabější. Doma mech usuším, roztrhám trsy na kousky a na hrubém sítu s oky 1x1cm nechám propadat jemnější nečistoty. Na sítu mi zůstane materiál do kterého pak sázím. Různě silným stlačováním okolo rostliny při sázení se dá regulovat hutnost tohoto substrátu podle potřeby.
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Díky, myslím že tohle roste hojně ve všech jehličnatých lesích.
Děkuji, vyzkouším. Mech mi nádherně roste na staré bříze....Věrazaruba píše:Tak jsem dohledal že je to Pleurozium schleberi. Roste ve středně vlhkých lesích a tvoří kobercovité plošně i někdy rozsáhlé útvary. Já používám ten z vlhčích míst, kde je růst bujnější a tudíž struktura hrubější a jednotlivé stonky slabější. Doma mech usuším, roztrhám trsy na kousky a na hrubém sítu s oky 1x1cm nechám propadat jemnější nečistoty. Na sítu mi zůstane materiál do kterého pak sázím. Různě silným stlačováním okolo rostliny při sázení se dá regulovat hutnost tohoto substrátu podle potřeby.
-
milankucera9
Já používám do subsrtátu pro Paphiopedila Rašeliník sphagnum. Na dno trochu polystyrenu a potom sphagnum. Na něj posadím přesazovanou rostlinu a okolo zasypu připraveným substrátem,ve kterém je také určité množství nastříhaného sphagna. Po donesení z lesa si s ním dám práci a dokonale ho přeberu od jehličí,větviček,listí a případných pavoučků a dalších broučků čí slimáčků. Dám do plastového boxu,do chladna a na světlo a čerstvý vydrží bez problému celý rok. Jen udržovat přirozenou vlhkost.
Je to úplně obyčejný mech a u nás ho je spousta. Ještě dávám snímek připraveného usušeného "substrátu".
-
milankucera9
Připadá mi,že sušený nedrží tolik vody jako živý a pomaleji ji přijímá a o to rychleji vysychá. Vyhovuje mi ten živý.
Mech podle pana Záruby je proti rašeliníku malý zázrak.
Vzchopily se mi v něm i zjara nově koupené kytky bez kořenů od Ecuagenery
a jiné, co jsem v korovém substrátu málem umořila (malá lycaste a dvě coelogyny)
(Cattl.maximy se shnilými kořeny ale obrazila parádně v kůře)
Vzchopily se mi v něm i zjara nově koupené kytky bez kořenů od Ecuagenery
a jiné, co jsem v korovém substrátu málem umořila (malá lycaste a dvě coelogyny)
(Cattl.maximy se shnilými kořeny ale obrazila parádně v kůře)
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Na dno bych ho nedával. Častý problém je že substrát vypadá suchý a dole je mokrý, kořeny pak hnijí. Na dno dávám složky které nezadržují vodu- polystyren, dřev. uhlí, korek. V poslední době do substrátu přidávám pemzu, asijci (Sun Moon) to také s úspěchem dělají. Jinak v rašeliníku Papuče velmi dobře koření, ale běda když nepřesadíme po dvou či více letech.milankucera9 píše:Já používám do subsrtátu pro Paphiopedila Rašeliník sphagnum. Na dno trochu polystyrenu a potom sphagnum. Na něj posadím přesazovanou rostlinu a okolo zasypu připraveným substrátem,ve kterém je také určité množství nastříhaného sphagna. Po donesení z lesa si s ním dám práci a dokonale ho přeberu od jehličí,větviček,listí a případných pavoučků a dalších broučků čí slimáčků. Dám do plastového boxu,do chladna a na světlo a čerstvý vydrží bez problému celý rok. Jen udržovat přirozenou vlhkost.
U nás živé spagnum neroste nemám jinou možnost.....tak ať vám střevíce rostou...Věramilankucera9 píše:Já používám do subsrtátu pro Paphiopedila Rašeliník sphagnum. Na dno trochu polystyrenu a potom sphagnum. Na něj posadím přesazovanou rostlinu a okolo zasypu připraveným substrátem,ve kterém je také určité množství nastříhaného sphagna. Po donesení z lesa si s ním dám práci a dokonale ho přeberu od jehličí,větviček,listí a případných pavoučků a dalších broučků čí slimáčků. Dám do plastového boxu,do chladna a na světlo a čerstvý vydrží bez problému celý rok. Jen udržovat přirozenou vlhkost.