Vlastní expediment

V čem všem mohou být orchideje pěstovány?
Odpovědět
Paphio
Kontaktovat uživatele:

Re: Vlastní expediment

Příspěvek od Paphio »

Chtělo by to detailní fotku čerstvého "mechu" aby se dalo poznat co to je, když už se to nedá určit a pojmenovat.
zaruba

Příspěvek od zaruba »

mech.jpg
Tak jsem dohledal že je to Pleurozium schleberi. Roste ve středně vlhkých lesích a tvoří kobercovité plošně i někdy rozsáhlé útvary. Já používám ten z vlhčích míst, kde je růst bujnější a tudíž struktura hrubější a jednotlivé stonky slabější. Doma mech usuším, roztrhám trsy na kousky a na hrubém sítu s oky 1x1cm nechám propadat jemnější nečistoty. Na sítu mi zůstane materiál do kterého pak sázím. Různě silným stlačováním okolo rostliny při sázení se dá regulovat hutnost tohoto substrátu podle potřeby.
Paphio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paphio »

Díky, myslím že tohle roste hojně ve všech jehličnatých lesích.
Věra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Věra »

zaruba píše:
mech.jpg
Tak jsem dohledal že je to Pleurozium schleberi. Roste ve středně vlhkých lesích a tvoří kobercovité plošně i někdy rozsáhlé útvary. Já používám ten z vlhčích míst, kde je růst bujnější a tudíž struktura hrubější a jednotlivé stonky slabější. Doma mech usuším, roztrhám trsy na kousky a na hrubém sítu s oky 1x1cm nechám propadat jemnější nečistoty. Na sítu mi zůstane materiál do kterého pak sázím. Různě silným stlačováním okolo rostliny při sázení se dá regulovat hutnost tohoto substrátu podle potřeby.
Děkuji, vyzkouším. Mech mi nádherně roste na staré bříze....Věra
milankucera9

Příspěvek od milankucera9 »

Já používám do subsrtátu pro Paphiopedila Rašeliník sphagnum. Na dno trochu polystyrenu a potom sphagnum. Na něj posadím přesazovanou rostlinu a okolo zasypu připraveným substrátem,ve kterém je také určité množství nastříhaného sphagna. Po donesení z lesa si s ním dám práci a dokonale ho přeberu od jehličí,větviček,listí a případných pavoučků a dalších broučků čí slimáčků. Dám do plastového boxu,do chladna a na světlo a čerstvý vydrží bez problému celý rok. Jen udržovat přirozenou vlhkost.
zaruba

Příspěvek od zaruba »

P1260833.JPG
Je to úplně obyčejný mech a u nás ho je spousta. Ještě dávám snímek připraveného usušeného "substrátu".
milankucera9

Příspěvek od milankucera9 »

Připadá mi,že sušený nedrží tolik vody jako živý a pomaleji ji přijímá a o to rychleji vysychá. Vyhovuje mi ten živý.
janav

Příspěvek od janav »

Mech podle pana Záruby je proti rašeliníku malý zázrak.
Vzchopily se mi v něm i zjara nově koupené kytky bez kořenů od Ecuagenery
a jiné, co jsem v korovém substrátu málem umořila (malá lycaste a dvě coelogyny)
(Cattl.maximy se shnilými kořeny ale obrazila parádně v kůře)
Paphio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paphio »

milankucera9 píše:Já používám do subsrtátu pro Paphiopedila Rašeliník sphagnum. Na dno trochu polystyrenu a potom sphagnum. Na něj posadím přesazovanou rostlinu a okolo zasypu připraveným substrátem,ve kterém je také určité množství nastříhaného sphagna. Po donesení z lesa si s ním dám práci a dokonale ho přeberu od jehličí,větviček,listí a případných pavoučků a dalších broučků čí slimáčků. Dám do plastového boxu,do chladna a na světlo a čerstvý vydrží bez problému celý rok. Jen udržovat přirozenou vlhkost.
Na dno bych ho nedával. Častý problém je že substrát vypadá suchý a dole je mokrý, kořeny pak hnijí. Na dno dávám složky které nezadržují vodu- polystyren, dřev. uhlí, korek. V poslední době do substrátu přidávám pemzu, asijci (Sun Moon) to také s úspěchem dělají. Jinak v rašeliníku Papuče velmi dobře koření, ale běda když nepřesadíme po dvou či více letech.
Věra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Věra »

milankucera9 píše:Já používám do subsrtátu pro Paphiopedila Rašeliník sphagnum. Na dno trochu polystyrenu a potom sphagnum. Na něj posadím přesazovanou rostlinu a okolo zasypu připraveným substrátem,ve kterém je také určité množství nastříhaného sphagna. Po donesení z lesa si s ním dám práci a dokonale ho přeberu od jehličí,větviček,listí a případných pavoučků a dalších broučků čí slimáčků. Dám do plastového boxu,do chladna a na světlo a čerstvý vydrží bez problému celý rok. Jen udržovat přirozenou vlhkost.
U nás živé spagnum neroste nemám jinou možnost.....tak ať vám střevíce rostou...Věra
Odpovědět