Z toho je vidět jak jsou ty podmínky (vlhkost vzduchu) na různých místech asi jiné. Já jsem, když bylo horko, stříkal vodu ráno i večer a nestačilo to. Když jsem stříkal večer okolo 21 hod. tak do půlnoci bylo vše opět suché. Proto jsem chodil až ve 23 hod a pak ráno v 8. Na kůrách to rostlo asi poloviční rychlostí než v ZZ.Míra píše:Ano. Prospívá jim to. Každý večer dostanou spršku z hadice, takže celou noc jsou krásně vlhké což jim svědčí a přes den proschnou.zaruba píše:Když nekvetou, tak vypadají spíše jako malé lilie než orchideje![]()
Mohu se Vás zeptat, i když to nepatří do tohoto vlákna. Letníte venku také orchideje vyvázané pouze na kůře?
Tam jsem měl i v létě po stříkání 100% a celé dopoledne okolo 70%. Odpoledne jsem to navětral takže třeba i 40%. Večer znova postřik a celou noc bylo okolo 80% a max. větrání. Ráno opět uzavřít a tak dokola. To se jim líbíilo a kořeny pěkně přirůstaly i v létě.
Nyní přenesené kytky v ZZ rostou jak zběsilé, kořeny se probudily a rychle přirůstají. Venku sice rostou také ale asi poloviční rychlostí a rostliny spíše přemýšlí o zastavení vegetace a přípravě na období klidu. Těmito dvěma podmínkami můžu ovlivňovat délku vegetačního cyklu. U Laelia speciosa je například o třetinu kratší než u jiných druhů.