cosi s listama
- EvaJ
- Kontaktovat uživatele:
Re: cosi s listama
já plně souhlasím s tím, co napsal Radek.
Karlosi, já vás nechci brát za slovo, ale kde jste viděl metráky zavirovaných orchidejí ?(předpokládám, že každá rostlina měla certifikát z laboratoře, že je virózní) Mě tyhle výroky vadí z důvodu, že se tím vystraší méně zkušení pěstitelé a mnoho kytek zbytečně vyhodí a jak sám zdůrazňujete, není to zadarmo. Viděla jsem jednu Coelogyne, kterou chtěl majitel vyhodit poté, co si přečetl mimo jiné váš příspěvek, jak je všechno virózní a viděl fotky, které jste porůznu stáhl z internetu. Přemluvila jsem ho a dneska je to krásná zdravá kytka, bez jediného flíčku. Jen jí změnil podmínky, v kterých ji pěstoval.
Já chápu, že jste zklamaný a nešťastný, že se vašim rostlinám nedaří. Ale jakou třeba má živnotnost takový faleňák ? Nemá právo v určitém věku prostě umřít, jako vše živé ? Nedostaly se tedy vaše rostliny již do tohoto stádia ?
Pokud tomu tak není, nestálo by za to, místo stříkání vším možným, prostě rostlinám změnit podmínky, v kterých se momentálně vyskytují ? Co kdybyste dal fotky jak rostlin, tak celkového pohledu na vaše parapety ? Třeba někoho něco napadne.
Od toho tohle fórum je. Abychom si pokud možno pomáhali. Alespoň já to tak chápu.
Karlosi, já vás nechci brát za slovo, ale kde jste viděl metráky zavirovaných orchidejí ?(předpokládám, že každá rostlina měla certifikát z laboratoře, že je virózní) Mě tyhle výroky vadí z důvodu, že se tím vystraší méně zkušení pěstitelé a mnoho kytek zbytečně vyhodí a jak sám zdůrazňujete, není to zadarmo. Viděla jsem jednu Coelogyne, kterou chtěl majitel vyhodit poté, co si přečetl mimo jiné váš příspěvek, jak je všechno virózní a viděl fotky, které jste porůznu stáhl z internetu. Přemluvila jsem ho a dneska je to krásná zdravá kytka, bez jediného flíčku. Jen jí změnil podmínky, v kterých ji pěstoval.
Já chápu, že jste zklamaný a nešťastný, že se vašim rostlinám nedaří. Ale jakou třeba má živnotnost takový faleňák ? Nemá právo v určitém věku prostě umřít, jako vše živé ? Nedostaly se tedy vaše rostliny již do tohoto stádia ?
Pokud tomu tak není, nestálo by za to, místo stříkání vším možným, prostě rostlinám změnit podmínky, v kterých se momentálně vyskytují ? Co kdybyste dal fotky jak rostlin, tak celkového pohledu na vaše parapety ? Třeba někoho něco napadne.
Od toho tohle fórum je. Abychom si pokud možno pomáhali. Alespoň já to tak chápu.
....Najednou prásk a kytky flekatý. Měl jsem tři roky Trichocentrum tigrinum s parádními kořeny na klacku, každý rok kvetlo dvakrát, pak zflekatělo a opadly nějaké listy.... a tak dále. Byl jsem totálně znechucený. Viry totiž k orchidejím sice patří, ale neměly by. ....
Stalo se mi něco podobného, ale právě mi připadá překvapivé, že by virus zafungoval takto rychle a zároveň na rostlinách, zalévaných nezávisle na sobě, navázaných i v květináči, rosených, na různých stanovištích, ani se nedotýkajících. Vždyť virus se přece vzduchem nepřenáší? Přidala jsem ventilátory a stav rostlin se výrazně změnil. Proto to přičítám mému nesprávnému pěstování a stagnujícímu vzduchu, v němž se šíří mnohem spíše houba nebo bakterie, ne virus. Nebo se mýlím?
Stalo se mi něco podobného, ale právě mi připadá překvapivé, že by virus zafungoval takto rychle a zároveň na rostlinách, zalévaných nezávisle na sobě, navázaných i v květináči, rosených, na různých stanovištích, ani se nedotýkajících. Vždyť virus se přece vzduchem nepřenáší? Přidala jsem ventilátory a stav rostlin se výrazně změnil. Proto to přičítám mému nesprávnému pěstování a stagnujícímu vzduchu, v němž se šíří mnohem spíše houba nebo bakterie, ne virus. Nebo se mýlím?
-
zahradnik
- Kontaktovat uživatele:
Souhlasím s Evou.Tedy já se chci k pěstování orchidejí po letech vrátit a čtu tu hrůzné prognozy o tom, že to v podstatě nemá cenu neboť bezvirozní rostlina snad neexistuje a td. Naproti tomu vidím kytky od Radka a Paphia/ příkladně/ a nepřipadá mi, že by to byly sbírky zavirovaných pokroucenců. Nechci polemizovat s tím, jestli viroza ano či ne ale musím se nutně vrátit na počátek této diskuse a optat se, zda li to opravdu není tím, v jakém prostředí a s jakou péčí ty rostliny pěstujeme ? Tím, že v opravdu nevhodných podmínkách je ta kytka náchylná k infekci, ať už virové nebo jiné ?
-
Karlos
- Kontaktovat uživatele:
Evo s metráky nejspíš nepřeháním. Nejsem najiva co se zalekl viróz a plaší. Vámi popisovaná stádia růstu se mě netýkají, byly to mladé kytky. Já orchideje nepovažuju za těžké rostliny. Zjistil jsem např různým zkoušením, že i v suchém bytě fungují, když mají hodně zdravých kořenů a td. Jejich sledováním jsem strávil hromadu času, takže tak nějak vím, že daná kytka je v nepořádku právě kvůli virózy. Mimochodem už jsem tu vkládal příspěvky o tom že jsem si nechal něco testovat a vše bylo pozitivní na vláknitý vir a nějaké kulovité.
S podmínkami souhlasím, např. obyčejné dendro z obi má údajně tři viry....podle elektronového mikroskopu, ovšem letos jsou pahlízy bez fleků, takže vir se maskuje a něco ty symptomy umí spustit. O změně podmínek bych se nebavil, jednak nemám možnost a peníze na skleník, druhak to co je zdravé docela roste, i když ne nějakou extra rychlostí, ale s tím počítam, jsem spíše klackový pěstiel sušič. Mít skleník tak si samo hovím.
Certifikát nepotřebuji, viry se projevují velmi typickým způsobem a např. u cymbídií lze CymMV poznat naprosto jednoduše a s jistotou. Symptomy jdou krásně vidět na spoustě druhů, mám to v oku.
Uznávám že dost pěstitelů viry ve sbírce náhodou nemá.... taky vím že v optimálních podmínkách nemusí být až takovým problémem.
S podmínkami souhlasím, např. obyčejné dendro z obi má údajně tři viry....podle elektronového mikroskopu, ovšem letos jsou pahlízy bez fleků, takže vir se maskuje a něco ty symptomy umí spustit. O změně podmínek bych se nebavil, jednak nemám možnost a peníze na skleník, druhak to co je zdravé docela roste, i když ne nějakou extra rychlostí, ale s tím počítam, jsem spíše klackový pěstiel sušič. Mít skleník tak si samo hovím.
Certifikát nepotřebuji, viry se projevují velmi typickým způsobem a např. u cymbídií lze CymMV poznat naprosto jednoduše a s jistotou. Symptomy jdou krásně vidět na spoustě druhů, mám to v oku.
Uznávám že dost pěstitelů viry ve sbírce náhodou nemá.... taky vím že v optimálních podmínkách nemusí být až takovým problémem.
-
zahradnik
- Kontaktovat uživatele:
A nemůže to být právě tak, že viry, jako takové, se prostě vyskytují v populacích běžne jako součást přirozeného prostředí a vlivem negativně změněných podmínek se rostlina oslabí a onemocní ? Asi jako my, když dostaneme chřipku ?
-
Karlos
- Kontaktovat uživatele:
Zdenka, Zahradník: Jsem skálopevně přesvědčen, že s podínkami to má co dělat jen co se týče projevů samotného viru. Jsem si jist že nezavirovaná kytka přežívá i kruto-špatné podmínky docela dobře, pokud jí např. neuhnijí kořeny. Paphio už zde psal o svém přístupu osobního zdravotního výběru, Radek je šikovný vlastník skleníku. Třeba se mu tam ty srajdy nedostaly v takovém množství, a nebo já jsem dělal něco nepřirozeného, jako je společné sprchování rostlin na konstrukci, kde se to všecko rychle nakazilo, asi i díky neustálému pohybu kytek, přenášení, okukování a dotykům.
Všechny orchidky nejsou stejně citlivé. Většina roste a kvete i s virem, obzvlášť v dobrých podmínkách.
Jako příklad uvedu jeden malý propadlý flek na Cattleya maxima. Bylo to cosi tak nepřirozeného a doposud u mě na parapetu neviděného, že kousek listu této kytky byl mezi vzorky odeslanými do Ruzyně. Samo i tato rostlina, která vypadá pořád stejně má onen vir.......
Zdenka: Houbové choroby u orchidejí jsou vázány převážně na skleníkové podmínky a špatný pohyb vzduchu. V bytě většinou nejsou.
Všechny orchidky nejsou stejně citlivé. Většina roste a kvete i s virem, obzvlášť v dobrých podmínkách.
Jako příklad uvedu jeden malý propadlý flek na Cattleya maxima. Bylo to cosi tak nepřirozeného a doposud u mě na parapetu neviděného, že kousek listu této kytky byl mezi vzorky odeslanými do Ruzyně. Samo i tato rostlina, která vypadá pořád stejně má onen vir.......
Zdenka: Houbové choroby u orchidejí jsou vázány převážně na skleníkové podmínky a špatný pohyb vzduchu. V bytě většinou nejsou.
-
zahradnik
- Kontaktovat uživatele:
Dobrá, evidentně si stojíte za svým. Ale tak nějakou radu jak na to ? Přece jen je nás tu spousta, co orchideje mají a Vy jste nás poněkud vyděsil.
zahradnik píše:A nemůže to být právě tak, že viry, jako takové, se prostě vyskytují v populacích běžne jako součást přirozeného prostředí a vlivem negativně změněných podmínek se rostlina oslabí a onemocní ? Asi jako my, když dostaneme chřipku ?
Bingo! Přesně tak to vidím.
-
Karlos
- Kontaktovat uživatele:
Zahradník: Prostě se s tím musíme naučit být. Jde o to:
Pro ty co chtějí mít zdravou sbírku
-si hlídat nové kytky
-zabránit přenosu na zdravé
-sledovat sbírku a vyřazovat příliš flekaté jedince
Pro ty kterým je to fuk, nebo pro optimisty
-Neřešit nic a dělat že jsou to houbové choroby.
Ještě takový nápad. Třeba ty phaly devastuje nějaký zajímavý klon viru, který přišel z thajských pěstíren a doposud tu nebyl. Četl jsem na nějakých fórech o případech, kdy vyloženě pěstitelům těchto kytek najednou začaly odcházet doposud zdravé rostliny..... čert ví co v tom všecko je, třeba i ty bakterie.
Pro ty co chtějí mít zdravou sbírku
-si hlídat nové kytky
-zabránit přenosu na zdravé
-sledovat sbírku a vyřazovat příliš flekaté jedince
Pro ty kterým je to fuk, nebo pro optimisty
-Neřešit nic a dělat že jsou to houbové choroby.
Ještě takový nápad. Třeba ty phaly devastuje nějaký zajímavý klon viru, který přišel z thajských pěstíren a doposud tu nebyl. Četl jsem na nějakých fórech o případech, kdy vyloženě pěstitelům těchto kytek najednou začaly odcházet doposud zdravé rostliny..... čert ví co v tom všecko je, třeba i ty bakterie.
-
zahradnik
- Kontaktovat uživatele:
To jste mě moc neuklidnil. Jak poznat nakaženou rostlinu, když se u ní virus neprojevil ? Holt to musím vzít po svém. Pilně je opečovávat a večer občas dát nějakou optimistickou ukolébavku