Vanda

Ascocentrum, Doritis, Phalaenopsis, Renanthera, Rhynchostylis. Vanda …
Odpovědět
Gabin

Re: Vanda

Příspěvek od Gabin »

Míra - vanda coerulea, to je i moje krevní skupina. Pěkný záběr!!!
Míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Míra »

Paphio píše:A prý se snadno pěstuje (ještě jsem to nezkusil)

Svým způsobem se všechno pěstuje lehce, pokud člověk přijde na to jak. Pak je to už brnkačka.
Míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Míra »

V. coerulea po přesazení a V. trikolor var. suavis po přesazení valí kořeny silné jako můj prst.
Přílohy
P1120852.JPG
P1120853.JPG
P1120854.JPG
pytlak01

Příspěvek od pytlak01 »

Před časem jsem náhodně získal jednu rostlinu Vandy, následně jsem si dvě nekvetoucí koupil. S jejich pěstováním tedy nemám zatím žádné zkušenosti. Rostliny jsem zasadil do velmi hrubého substrátu a plánuji je přes léto mít venku (pod stromem, kryté před deštěm) a v zimě na severním okně a přisvětlovat.
Rád bych se ale zeptal na to, kdy rostliny přemístit z venku dovnitř. Denní teploty jsou stále okolo 20 st., noční teploty ale již klesají i k 10 st. Není to pro Vandy málo?
Děkuji
Míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Míra »

Domů pokud to bude klesat pod 10°C. Přes zimu je mám zcela běžně v noci mezi 10-12°C.
pytlak01

Příspěvek od pytlak01 »

Díky moc !
Paphio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paphio »

pytlak01 píše:Před časem jsem náhodně získal jednu rostlinu Vandy, následně jsem si dvě nekvetoucí koupil. S jejich pěstováním tedy nemám zatím žádné zkušenosti. Rostliny jsem zasadil do velmi hrubého substrátu a plánuji je přes léto mít venku (pod stromem, kryté před deštěm) a v zimě na severním okně a přisvětlovat.
Rád bych se ale zeptal na to, kdy rostliny přemístit z venku dovnitř. Denní teploty jsou stále okolo 20 st., noční teploty ale již klesají i k 10 st. Není to pro Vandy málo?
Děkuji
Jak pro kterou. Třeba tricolor a coerulea snesou i větší pokles teplot. Pro hybridy s větším podílem V. sanderiana je to už málo.
pytlak01

Příspěvek od pytlak01 »

Jedna z nich by měla být Vanda Pure Wax Blue.
Druhá je podle popisu Ascda. Kultana Pappion x V. Patcharee Fortune 4n
Ta původní je nějaký noname, který jsem dostal (zachránil před vyhozením). :-)
Míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Míra »

Paphio píše:
pytlak01 píše:Před časem jsem náhodně získal jednu rostlinu Vandy, následně jsem si dvě nekvetoucí koupil. S jejich pěstováním tedy nemám zatím žádné zkušenosti. Rostliny jsem zasadil do velmi hrubého substrátu a plánuji je přes léto mít venku (pod stromem, kryté před deštěm) a v zimě na severním okně a přisvětlovat.
Děkuji
Jak pro kterou. Třeba tricolor a coerulea snesou i větší pokles teplot. Pro hybridy s větším podílem V. sanderiana je to už málo.
Tak tentokrát moc pravdy nemáte. Speciálně kříženci filipínských Vand jsou pod Vandathe a jednu jsem měl a to Patricia Low dokud mi ji nezničil škůdce. Byla ve stejném prostředí a chladu rostla a kvetla zcela pravidelně. Měl jsem ji tak téměř 10 let.
Přílohy
Patricia Low.jpg
Paphio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paphio »

Jasně, u hybridů to může být všelijak, záleží na podílu Euanthe. Ale čistou sanderianu tak nízkými teplotami zcela jistě odpravíte.
Odpovědět