HAKI píše:No to jste mě píchnul kudlu do oka srdce a tak. To ,že je to do výšky je fajn pro lepší pohyb vzduchu. Ale já bych z toho měla strach –jako že to v takovémto počtu asi nezvládnu.Taky to chce vykoumat jakou máte teplotu aby vše kvetlo. Jinak teda poklona interier nádhera. Kdo to vymýšlel?K těm orchidejím co mě narychlo napadlo na tom pletivu jak zaléváte?Jen mlžení nebude stačit. Paphiopedila jsou v záhonu v květináčích?Je tam i moje oblíbená parožnatka-ta zídka je moc pěkná.No …jak máte zimní zahradu dlouho takto ukončenou ?Fakt čumím -vyrazil jste mě dech .
Díky výšce jsem vypozoroval, že rozdíl teplot v horních patrech a u země je 2,5 °C, čehož jsem využil s umístěním rostlin různých nároků. Přes den tam držím teplotu min. 18°C ( nahoře ) a max. 22°C a v noci min. 15°C u země.
Vlhkost jsem snížil na min. 75% a mlžím jen když to spadne a po ránu. Ovládají to vlhkostní čidlo a spínačky. ventylátory točí vzduchem , což lépe osuší listy, hlavně když zálévám později.
Většina rostlin je jen tak přivázána s kouskem rašeliníku, který dlouho drží vlhkost. Zalévání teď v zimě stačí minimálně, hlavně kvůli bromeliím a ostatním epyfitům vč, platicerií . Zalévám nepravidelně, podle toho jak si situace žádá. I z tohoto důvodu jsem neudělal automat. závlahu, abych měl stále přehled a kontrolu, co se kde děje. S tímto pěstováním souvisí i správné hnojení. Zatím je to vymyšlené s pomocí Dosatronu (dávkovacího čerpadla ), který bude do zálivkové vody přidávat roztok dle potřeby. Voda je svedená se všech střech a kumuluje se ve venkovních podzemních nádržích a odtud jde do ZZ, kde se předehřeje a pak jde přes vodárnu s doplněním živin do závlahy. Mimochodem od podzimu mám plnou plastovou popelnici kravinců, co jsme se synkem hrdě , před očima kolemjdoucím, na pastvině sbírali
K Paphop. jsou nasázená volně v zemi. V čisté směsy borky a chipsů ,pod 1ř cm substrátu je 10 cm drenáže z kačírku frakce 16/22.
Zahrada je vlastně ještě nedokončená, chybí zahrabat kabeláž od osvětlení a hlavně nejsou rostliny rozrostlé a zakořenělé, abych mohl odstranit ty stahovací pásky, kterými jsou rostliny připevněné. Doufám, že se to povede tak, že všechny pásky budu moci dát pryč, protože se mi nelíbí, ale na práci byly skvělé!