Pár obrázků z minulého týdne, když ještě panovala parna....taková to krásná atmosféra mne vítala na balkóně, když jsem se k večeru vracel z práce a přišel si sem vypít šálek kávy
Dusno již pomalu ustupuje přílivu čerstvého chladnějšího vzduchu, na obloze se místy shlukují těžké černé mraky.
Všude to okolo špirlic bzučí, kam se podívám sedí na víčku nějaká pestřenka a užívá si sladkého nektaru, který rostlina vylučuje .... odněkud z útrob nějaké pasti se ozývá pištivý zvuk křídel někoho, kdo zapomněl na svou opatrnost a sestoupil ve vidině odměny snadné potravy příliš hluboko ... sem tam přilétne i nějaký ten vzácnější návštěvník, kterého tu často nevídám - brouk zlatohlávek či lumek se svým dlouhým kladélkem, který důkladně prohledává veškeré dutiny bezových kolíků a korkových plátů ..... plnými semeníky obtěžkané stvoly rosnatek a mucholapek se svou délkou a vahou lehce v mírném vánku ohýbají a vyzývají svou zlatavou, osmahlou barvou kališních plátků ke sklizni semen. Mouchy a jiný dvoukřídlý hmyz odpočívají na rozehřátých listech tillandsií - jak jsem jednou brzy ráno zjistil, slouží jim jako nocoviště .... zvenčí ke mně doléhá dunivý zvuk bubnování ... tentokrát to není ani žluna ani datel, to brhlík si razí cestu hlavou dolů přičemž prohlíží veškeré dutiny kmene staré břízy a pátrá po potravě. Jak si tak hovím a kochám se tím vším životem, koutkem oka zahlédnu jakýsi rychlý pohyb, vosa držíc nějakého ováda v kusadlech s ním doslova dopadla z nebe na vedlejší židli ..... ani se nehnu, jak jsem se lekl a jen pozoruji .... obět již byla zřejmě žihadlem paralyzována, nekladla žádný odpor ...vosa mu s nesmírnou lehkostí odoperovala nejdříve křídla, poté končetiny, torzo těla si srovnala v kusadlech aby ji při letu příliš nekladlo odpor a těžkopádně s ním vzlétla. Prohlížím si zbytky po hostině a vyklepávám je pryč za zábradlí, to však nebyl dobrý nápad .... ještě než jsem polknul další doušek kávy, tu byla vosa zpátky....přišla si pro ostatky oběti ....asi se snad dovtípila, že za to mohu já, kdo ji zbytek hostiny uklidil, protože jsem tam v její přítomnosti nemohl dál vydržet.....neustále na mne nalétávala a dožadovala se zbytků hmyzu .... tím pádem bylo po relaxaci....vyklidil jsem "jako rozumnější tvor" prostor a šel se věnovat raději klidnějšímu zalévání orchidejí v bytě ....