Mexické laelie

Brassavola, Cattleya, Encyclia, Epidendrum, Laelia, Rhyncholaelia, Sophronitis …
Odpovědět
ESTRACA

Re: Mexické laelie

Příspěvek od ESTRACA »

Tak mám smolu. Orchidey som síce bez zjavného poškodenia presťahoval na vhodnejšie miesto na fotenie, aj som niečo stihol nafotiť, ale fotoaparát mi vypadol tak šikovne, že narazil do radiátora a objektív sa nedá zasunúť. Budem musieť šetriť na nový...
Miro.
Zdenka

Příspěvek od Zdenka »

Kytky jsou nádherná. Škoda toho foťáku
Naposledy upravil(a) Zdenka dne ned 18. bře 2018 12:14:58, celkem upraveno 1 x.
zaruba

Příspěvek od zaruba »

Krásné kvetení!
S foťákem jsem měl podobnou příhodu. Loni mi spadnul asi z 1,5m výše na kámen. Poškodilo se tělo a aparát nereagoval. Vyndal jsem z něj baterku a kartu a znovu založil a normálně začal fungovat. Při pádu nafotil snímek, který se nedá ani otevřít ani vymazat. Je na kartě nadosmrti :) . Měl jsem štěstí, skončilo to pouze trochu poškozeným tělem. Pád na objektiv by byl určitě fatální.
ESTRACA

Příspěvek od ESTRACA »

S tým, čo ktorá rastlina vydrží, by som bol radšej opatrný, hlavne ak nechcem riskovať likvidáciu rastlín experimentami.
V zime je v Mexiku obdobie sucha, to znamená málo, alebo žiadne mraky. Pritom je Slnko stále nepomerne vyššie a teda silnejšie ako u nás. U nás je naviac skoro celú zimu zamračené, teda skoro tma. Ja od novembra skladám zo skleníka zatienenie, sieť 50%. Ale už vo februári sledujem počasie a po prechode studenej fronty a následnom vyjasnení treba zatieniť, alebo minimálne postrekovaním cez poľudnie chladiť rastliny. Inak hrozí spálenie, a to aj takých, ktoré v domácom prostredí znášajú plné slnko. Pár rastlín, ktoré som dal pre nedostatok miesta do iného skleníka a nezatienil, ukázali svoju odolnosť. Pokúsim sa to nafotiť (foťák mám rozbitý).
Miro.
zaruba

Příspěvek od zaruba »

P1280729.JPG
Ja jsem zastínil až dnes, tedy 25. března. Do dneška jsem měl rostliny na plném slunci a to jak v ZZ tak ve skleníku. V ZZ ale mám bohatou ventilaci a ráno vše pokropím, pokud má svítit slunce. Nic jsem nepřipálil, ale už jsem viděl, že jim listy světlají a že musím zastínit. Co mohlo zfialovělo jako v Mexiku. Ono v Mexiku je nejpekelnější jaro. Slunce peče, teploty přes den okolo 30°C a naprosté sucho. To mnoho orchidejí nevydrží. L. speciosy se mi krásně vybarvily a tak si užívám tu jejich barvu- kdyby náhodou nekvetly :)
ESTRACA

Příspěvek od ESTRACA »

Dokvitajú posledné Snehulienky, L.anceps alba. Bolo niekoľko desiatok kvetov.
P4040186.JPGre.jpg

Miro.
zaruba

Příspěvek od zaruba »

P1280971.JPG
P1280973.JPG
Vaše je krásná.
Já se nyní snažím chránit poupata na těch svých L. speciosách před ptáky. Na té největší to vypadá na tři kousky. U nás jsou ale tak drzé sýkorky, že létají do skleníku, chodí po kaktusech a tahají z nich zralé plody. I když zavřu skleník tak tam nalezou větráky. Když vlezu do skleníku tak ani neulétnou a zobají dále. Až když se přiblížím tak vlétnou do větráku a čekají co bude. Jedno poupě už se docela vyklubalo a tak bych nerad aby ho ucvakly.
cheron

Příspěvek od cheron »

A do vetracích otvorov nejde dať nejakú mriežku / pletivo ?
zaruba

Příspěvek od zaruba »

cheron píše:A do vetracích otvorov nejde dať nejakú mriežku / pletivo ?

Určitě by to udělat šlo. Nyní ale při tom horkém počasí nechávám otevřené i větráky i dveře do skleníku. Všechno to zadělávat kvůli třem rostlinám se mi nechce. Zatím spoléhám trochu na ty alobaly a na to, že ptáky ty speciosy nezaujmou :) .
Paphio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paphio »

Ono to sem nepatří, ale pro zajímavost: ve vchodu do jedné jeskyně v Maďarsku se sýkorky naučily zabíjet netopýry!
Odpovědět