Vanda
- Katka
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vanda
Tak jsem si z Lysé včera přivezla 2 - Manauwadee FCC a Dr.Anek FCC, tak jsem zvědavá, jestli bude Anek tak vitální jak píšou, má 3 ustříhlé květní stvoly, tak snad bude tolerantní. Vyzvídala jsem, jak profíci pěstují vandy - zajímavá zkušenost. Ondřej Lukscheiter je má věšené, od jara do podzimu je hnojí plnou dávkou orchimixu v každé zálivce
a Ludova žena Marianna je pěstuje ve váze s rašeliníkem a vandy ani phalenopsy vůbec nehnojí
to jsem nečekala
takový rozdíl.
Ahoj, přidávám se do vašeho fora. Orchideje pěstuji od roku 2006. V posledním roce mě také uchvátily Vandy. Na Floře Olomouc jsem si koupila Ascocendu Princes Mik.Blue, na Burze Exotiky v Brně jsem si koupila Ascocentrum curvifolium a Vandu jsem dostala darem. Všechny jsem nasadila do kůrovo,čipsovo,polystyrénového substrátu. Přes léto Ascocenda byla na balkoně a v září mi vykvetla. Chci se zeptat jestli někdo nemáte zkušenosti s pěstováním těchto krásek v substrátu-hlavně teď v zimě.
Přikládám odkaz na své fotky
http://haniko.rajce.idnes.cz/2009_Ascoc ... %2C_Vanda/
Přikládám odkaz na své fotky
http://haniko.rajce.idnes.cz/2009_Ascoc ... %2C_Vanda/
Hana
Haniko, dala jsem je do kůry a viditelně se jim daří, čekám jestli se dočkám květů.
Ta tvoje je krásná.....
Ta tvoje je krásná.....
Čtu ty Vaše příspěvky a ptám se jak velké mají vaše Vandy květináče? Já je mám ve vázách a mají tak neuvěřitelný nárůst kořenů za rok, že si vůbec neumím představit, jak bych to cpala do kvetináče. Dokonce jsem po 2 letech musela vyměnit vázy za větší. Jsou to naprosto úžasné kytky, kdybych měla víc místa, tak bych jich určitě měla víc než pouze 3.
Můj poslední přírůstek je z léta od Lukscheiterů - Ascocenda Ken Kone, doufám, že v příští léto poprvé pokvete. Měla by být žlutá.
Haniko - kvete ti úžasně. V kvetení je fakt spolehlivá, mám ji taky a ani jeden rok nevynechala. Ascocentrum mám také, teď je to přesně rok, co jsem si ho přivezla z Ládví. Bylo na kůře, tak jak bylo šlo do vázy, neroste sice tak rychle jako Vandy, ale za ten rok má asi 7 nových silných kořenů. S tím kvetením to, ale bude na delší dobu.
Můj poslední přírůstek je z léta od Lukscheiterů - Ascocenda Ken Kone, doufám, že v příští léto poprvé pokvete. Měla by být žlutá.
Haniko - kvete ti úžasně. V kvetení je fakt spolehlivá, mám ji taky a ani jeden rok nevynechala. Ascocentrum mám také, teď je to přesně rok, co jsem si ho přivezla z Ládví. Bylo na kůře, tak jak bylo šlo do vázy, neroste sice tak rychle jako Vandy, ale za ten rok má asi 7 nových silných kořenů. S tím kvetením to, ale bude na delší dobu.
Kyra, mám ji od Luccheitera taky , zatím je dobrá a roste, mám ji také v květníku, co největším
- Mila.J
- Kontaktovat uživatele:
Pro mne ve skleníku nejsou prostokořené Vandy zásadní problém. Uvědumuji si, že pro řadu lidí ano. Proto oděluji rostlinky dřív- s kratšími kořeny a zapěstovávám je do menších květináčů. Nedovedu si představit nacpat volně pěstovanou Vandu s dlouhými kořeny do květináče.
Kyra píše:Čtu ty Vaše příspěvky a ptám se jak velké mají vaše Vandy květináče? Já je mám ve vázách a mají tak neuvěřitelný nárůst kořenů za rok, že si vůbec neumím představit, jak bych to cpala do kvetináče. Dokonce jsem po 2 letech musela vyměnit vázy za větší. Jsou to naprosto úžasné kytky, kdybych měla víc místa, tak bych jich určitě měla víc než pouze 3.
Virensi děkuji za povzbuzení. Těch deset let tu snad ještě budu a kdyžtak si je ponechá dcera. No fakt je, že jsem si myslela, že to bude dříve. Ale nevadí, alespoň bude dlouho menší a nezabere tolik místa. Ale je to príma sledovat jak postupně přirůstá.
Hana