Vitrína
Re: Vitrína
Ta vypadá velmi pěkně. Kdo takovou vitrínu na zakázku vyrobí?
Dřevěné části byly sice z betonářské překližky, ale i ta nedovede vzdorovat vodě nekonečně. Spodní část se začala rozpadat protože při rosení stékala voda přímo na dřevo i přesto, že jsem tam měl kryty z plastu. Po zkušenostech bych tuto konstrukci spíše použil na terárium kde je více sucho. Nová vitrína je v podstatě akvárium se dveřmi zasazené do dřevěného podstavce.pavelheger píše:A čím to že odešla? Domníval jsem se, že takové věci jsou "věčné" (tedy snad krom elektrických zařízení, ale ty lze bez problémů obnovovat).
hezký den
Pavel
Hledal jsem výrobce dlouho, každý při prvním kontaktu tvrdil, že vyrobit to není problém, ale když přišlo na věc, nikdo se už neozval. Nakonec jsem našel firmu na terária v Novém Jičíně: http://www.akteraria.czradzak píše:Ta vypadá velmi pěkně. Kdo takovou vitrínu na zakázku vyrobí?
Já mám už čtvrtým rokem terárko od www.teraechis.cz a vše v poho i když jsem z toho částečně udělala paludárium
V sobotu jsem na výstavě orchidejí v Londýně viděl tyto koule. Možná to tu už bylo, ale mě to zaujalo
K.
K.
Je to vážně krásné. Ale asi si to nekoupím http://biorb-store.com/aquariums.aspx
-
pavelheger
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Hmmm, pokud mne paměť neklame, tak toto tady opravdu ještě nebylo. Ale ta cena, tak stojí taky za to
Hezký den
Pavel
Hezký den
Pavel
-
Martin Štich
Chci se zeptat, zda máte někdo vyřešeno chlazení vitríny. Napadlo mě použití malé autoledničky. Chladící jednotka je totiž zabudována přímo v jejím víku, které by se teoreticky dalo samotné do vnitřku vitríny zabudovat. Odběr elektřiny je minimální. Má s tím někdo praktickou zkušenost?
Tuto záležitost v současné době taky řeším a po velkém hledání jsem našel dvě možnosti. Místo autoledničky je možné použít chlazení "Peltierem" což je to samé ale menší. Jsou to de fakto polovodičové desky opatřené na obou stranách chladiči a ventilátorky z PC. http://www.ebay.com/itm/Thermoelectric- ... 0663163%26Martin Štich píše:Chci se zeptat, zda máte někdo vyřešeno chlazení vitríny. Napadlo mě použití malé autoledničky. Chladící jednotka je totiž zabudována přímo v jejím víku, které by se teoreticky dalo samotné do vnitřku vitríny zabudovat. Odběr elektřiny je minimální. Má s tím někdo praktickou zkušenost?
Toto řešení má jednu nevýhodu je málo efektivní. Rozhodl jsem se pro jiné řešení a to podle jednoho japonce který používá obyčejnou malou kompresorovou ledničku (50 litrů nebo dle libosti)) . Do ledničky jsou přivedeny dvě hadice o průměru asi 60-70 mm (dle velikosti ventilátoru) Jeden ventilátor studený vzduch nasává do vitriny a druhý teplý vzduch fouká do ledničky. Lednička se o svůj teplotní režim stará sama dle nastavení vnitřního termostatu. "Hadicové" ventilátory musí být řízeny opět nějakým termostatem včetně přepínacích hodin pro denní a noční teplotu. Hlavně záleží jak velká vitrina to bude a jak moc v ní budete topit světlem.
-
Martin Štich
Tak ten peltier tedy vypadá hodně dobře, diky za tip. Pokud jde o efektivitu, muselo by se to vyzkoušet, dalo by se jich eventuelně umístit víc. Spíš bych se možná obával studeného průvanu od ventilátoru, je ale možné, že k fungování není nezbytný a dal by se vyřadit z činnosti. Mimochodem teď mě napadá, že v tom víku autoledničky bude nejspíš něco podobného.
Hadičkový systém z klasické ledničky bylo první, co mě už dávno napadlo, dokonce znám pár lidí, kteří ho s úspěchem používají, nicméně mě na něm odrazuje jeho nepraktičnost při použití v obytné místnosti. Ale třeba Honza Mašek z Prahy ho používal na Corybasy a moc si to pochvaloval.
Hadičkový systém z klasické ledničky bylo první, co mě už dávno napadlo, dokonce znám pár lidí, kteří ho s úspěchem používají, nicméně mě na něm odrazuje jeho nepraktičnost při použití v obytné místnosti. Ale třeba Honza Mašek z Prahy ho používal na Corybasy a moc si to pochvaloval.