Prodloužení denního světla

Teplota, světlo, letnění či zimování, skleník nebo parapet, květináče, truhlíky, mísy ...?
Odpovědět
pavelheger
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Prodloužení denního světla

Příspěvek od pavelheger »

Věro, už Tě přestávám chápat. Proč se nedržíš toho co Ti (a nejen Tobě) tady všichni poradili? Na stránkách co jsi uvedla jsou sice speciální žárovky pro pěstování rostlin, ale protože u nich není uvedená jediná hodnota, podle které bych mohl rozhodnout o její vhodnosti. Ale na první pohled se mi ta úsporka jeví jako slabá a ty zbývající se mi také moc nezdají (vypadají na první pohled jako obyčejná žárovka).
V tom, že by žářivka svítil přes sklo nevidím žádná problém. Jirka Urbánek to tak dokonce má pochvaluje si to.
Hezký den
Pavel
Ivana

Příspěvek od Ivana »

Věro, bez investice to opravdu nejde, já si na základě zdejších rad objednala lampu Plug nad Grow 200w red květ od Growmania + příslušenství, vyšlo to zhruba na 2000,-, čas ukáže jestli to bude dostačující nebo budu muset ještě něco přikoupit. Náklady na elektriku jsem spočítala zhruba na 200 měsíčně....Pokud z nějakého důvodu nemůžeš do toho ty peníze investovat, je fakt lepší nechat orchideje na parapetu.
Věra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Věra »

Ivo, jak máš velké to terárko? Jen mi nejde na mysl, že zářivky, které nabízejí na rostliny nejsou dostačující
pavelheger
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelheger »

Věro,
Ivana už Ti to psala na jiném tématu ;) Zkus trochu pohledat. Určitě najdeš odpověď sama :lol:
Hezký den
Pavel
Věra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Věra »

To se ti to směje..... :lol: :lol: :lol:
Nancy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nancy »

EvaJ píše:tak už také svítím ! třikrát hurá - nejtěžší bylo domutit manžela to světlo přidělat :lol: ale jinak je to super, nejen, že to prospěje rostlinám, ale zjistila jsem, že asi i mě (teda doufám, že už neporostu), pobyt v takto osvětlené místnosti je velmi příjemný, hlavně v těchto dnech, kdy nevíme jak vypadá sluníčko. Světlo jsem ještě trochu snížila - toto je foceno hned po první instalaci

EvoJ nebo Vladasi, můžete prosím shrnout po roce zkušenosti s přisvětlováním? Byla to dobrá investice? Co na to vaše orchideje? Pozorujete nějaký výrazný rozdíl oproti pěstování bez přisvětlování?
Ivana

Příspěvek od Ivana »

Ahoj, sice jsi se neptala mě, ale přidám se do diskuze. Se svícením mám dobré zkušenosti, orchideje viditelně ožily a kvetou i ty co mi dříve nekvetly (např. Tolumnie, některá Dendrobia). Snad mi ten optimismus vydrží i poté co přijde účet za elektřinu.... :)
Nancy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nancy »

Ivano, a kolik hodin přisvěcuješ? A kolik měsíců v roce?
ivag
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ivag »

Já se také vložím do diskuze....mám také dobré zkušenosti s osvětlením orchidejí. Jsou takové živé, dokonce mi teď některé vyhánějí květní stvoly, dříve bez světla tak nějak přes zimu "spaly". Svítím jim teď v zimě od 7.hodin do 11.hod. a pak od 15.hodin tak do 22.hodin. Často se musím přiznat, že i celý den, když teď mnoho sluníčka není....svítím jen zářivkou s modrým světlem 1350lm, 18W.
Paphio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paphio »

Odpovědět