letnění

Teplota, světlo, letnění či zimování, skleník nebo parapet, květináče, truhlíky, mísy ...?
Odpovědět
berunka

Re: letnění

Příspěvek od berunka »

ma-ja píše:Radku, díky. Ta Miltonie i Maxillarie jsou zrovna od Tebe, tak je hned zítra dám ven :P

Tak Miltonii dam teda taky ven. Minuly rok jsem myslela, ze jsem ji uplne zlikvidovala, ale rostou ji 4 nove pahlizky. Ale straaasne pomalu. Treba ji letneni zrychli :D .
orchidejky

Příspěvek od orchidejky »

Já letním i vyloženě teplomilné kytky, ovšem v mém případě se až tak úplně nejedná o letnění. Mám je pod pergolou směrovanou na jih, která má volnou jen jednu stranu a drží se v ní teplo i přes noc. Dneska c půl sedmé ráno tam bylo dvacettři stupňů. Na kytky neprší. Takže spíš velice dobře odvětraný skleník :-)
Honza.S

Příspěvek od Honza.S »

Řeším s letněním tento problém : Umístil jsem na zahradu vlhkoměr. Je to na stinném místě pod stromy. V letních teplých dnech je vlhkost přes den kolem 40, což se mi zdá málo (zvláště pro vlhkomilné - např.Restrepie). V noci je situace o moc lepší (běžně 70 a víc).
Doma mám díky zvlčovači stále nad 60. Není tam samozřejmě to proudění vzduchu jako venku. Tak co je lepší?
ma-ja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ma-ja »

orchidejky píše:Já letním i vyloženě teplomilné kytky, ovšem v mém případě se až tak úplně nejedná o letnění. Mám je pod pergolou směrovanou na jih, která má volnou jen jednu stranu a drží se v ní teplo i přes noc. Dneska c půl sedmé ráno tam bylo dvacettři stupňů. Na kytky neprší. Takže spíš velice dobře odvětraný skleník :-)

Já je mám pověšené pod velkým ořechem, kde na ně taky moc neprší. To už by musel být opravdu velký a dlouhotrvající liják ;)
radzak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radzak »

Honza.S píše:Řeším s letněním tento problém : Umístil jsem na zahradu vlhkoměr. Je to na stinném místě pod stromy. V letních teplých dnech je vlhkost přes den kolem 40, což se mi zdá málo (zvláště pro vlhkomilné - např.Restrepie). V noci je situace o moc lepší (běžně 70 a víc).
Doma mám díky zvlčovači stále nad 60. Není tam samozřejmě to proudění vzduchu jako venku. Tak co je lepší?

Venku jim bude určitě lépe.
http://www.webareal.cz/kvetyzlucni
Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
Honza.S

Příspěvek od Honza.S »

radzak píše:
Honza.S píše:Řeším s letněním tento problém : Umístil jsem na zahradu vlhkoměr. Je to na stinném místě pod stromy. V letních teplých dnech je vlhkost přes den kolem 40, což se mi zdá málo (zvláště pro vlhkomilné - např.Restrepie). V noci je situace o moc lepší (běžně 70 a víc).

Opravdu i Restrepkám? Jsem schopen je ráno a večer porosit, ale víc asi ne. Chtěl jsem se zeptat, jestli letníte paphiopedila a z nich zvláště brachypetala?
radzak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radzak »

Honza.S píše:
radzak píše:

Opravdu i Restrepkám? Jsem schopen je ráno a večer porosit, ale víc asi ne. Chtěl jsem se zeptat, jestli letníte paphiopedila a z nich zvláště brachypetala?

Letním jenom chladnomilná paphiopedila. Brachypetala rozhodně ne. Restrepie i většinu ostatních chladnomilných rostlin mám navázaných a nižší vzdušná vlhkost jim vůbec nevadí, zvlášť máte-li možnost častěji rosit: viewtopic.php?f=18&t=340&start=70
http://www.webareal.cz/kvetyzlucni
Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
Mila.J
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mila.J »

Honza S - 40% vlhkosti přez den není vůbec špatné. Rozdíly na jednotlivých lokalitách jsou veliké. Dřív, když jsem to zkoušel, někde při suchu a vedru bylo 15%. Což už je fakt málo. Asi těch 40% nebude pro některé rostliny ideální, většina bude ale jistě chrochtat blahem. :lol:
Honza.S

Příspěvek od Honza.S »

Už jsou venku, tak uvidíme. Teď je tam už 62 % (čidlo je venku, ale displej v obyváku, takže mám stálý přehled) :D .
EvaJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EvaJ »

letos jsem měla, stejně jako vloni, některé orchidky bez ochrany, jen naskládané na stříšce od kotelny, kde je celodenní stín. někde jsem tu dávala i fotky.
protože časté bouřky a kroupy mi vytvořily novou sportovní disciplínu (jak rychle přenesu všechno na pergolu na stůl a po bouřce zase zpět), včera jsem konečně umluvila manžela k vybudování nového přístřešku. Je to dřevěná konstrukce, navazující na stávající skleník a přikrytá stínovkou 90%.
Přílohy
DSCN8033.JPG
DSCN8034.JPG
DSCN8035.JPG
DSCN8037.JPG
Odpovědět