Šarik píše: Ahoj - s masožravkami neházej flintu do žita...

talent určitě máš..
Sarracenie - Souhlas s Jardou - ty sarracenie by chtěly světlo...ale nevypadají tak špatně jak jsem čekala...kromě té psitaciny - tu už můžeš vyhodit - je prakticky mrtvá( má jen pár zdravých mladých listů uprostřed, ale taky brzo odejdou - Usychání listů za zelena=hniloba oddenku => jestli ji budeš chtít zkusit zachránit, napiš, popíšu co se dá dělat, ale šance je mizivá

) .
Ta v té míse s tučnicemi je super

obě další jsou také pěkné - jen jim vylej vodu z misky... koukám, že jsou ještě zasazené v tom bordýlku, v kterém je prodávají v obchodě..ten je moc blátivej -( hrozí hniloba oddenku -to je to co se stalo té psitacině). Teď je nepřesazuj - až na jaře - jestli vydrží... A pokud nemůžeš docílit Jardou doporučovaných 3°C a tmu

tak je nech tam kde jsou, ale udržuj je jen v lehce vlhkém.
Tučnice - krásně ti kvete... pěkná , nic bych neměnila, pokud se jí daří...zimní listy jsou mnohem menší a nacpané ve středu růžice...nedělá ti je, protože jimáš moc zalitou a ona si myslí, že je léto...

(ze zimní růžice by ti možná kvetla ještě víc, když je tak aktivní) Ale jak říkám...pokud je tak pěkná ... nic neměň.
mucholapky - poupata vyštípat a nezalívat! Jen lehce vlhčit povrch substrátu. Jestli ji máš v tom svém "chlaďáku" a co nejvíc na okně - světlo ...nic víc už pro ně neuděláš. Jsou hodně vysílené... měly by raději spát... Jak dlouho je máš? Pokud jste je koupili na podzim, tak je to tradiční chyba supermarketů - kytky ze skleníků - nepřipravené na zimu...v zahnojeném substrátu...Pod komerčním heslem:
"Kup si kytku , podívej jak klape, za chvíli chcípne tak ji vyhoď a přijď si koupit novou..." chudiny...Jestli je zachráníš - tak zasloužíš medaili

Jestli ne, netruchli - nebude to tvoje chyba a kup si mucholapku pěstovanou
normálně u pěstitele...
Láčkovka macek - Nádhera - bez komentáře...
Hookeriana - Jo, byla moc zalitá...tak trochu utrpěla...ale vypadá, že přežije... tak žádné vrásky ... taky mám pár takových, chcípáčků nereprezentativních, které jsem neuhlídala... a teď čekám, až se proberou... Normálka...Na jaře ji přesaď do vzdušnějšího... beztak je v tom obchodním blivajzu---že?

masožravkám zdar---Šárka

No tak to bylo vyčerpávající vysvětlení co si já myslím že dělám a jak to viděj masožrajdy co s nima dělám, Šárko

.
Saracenie pssitacina - tak tu jsem prosím pěkně usušila, proto má ty usušený pasti zelený

. Prostě jsem zapoměla, že ona nemá pod sebou říční písek a ty druhý dvě jo a když jsem si na ně vzpoměla se zálivkou, pro ní už bylo pozdě

. Takže ta se vzpamatovává ze (překvapivě) SUCHA

. Pravda je že všechny tři sáry jsou v původním substrátu, ale už mám od Lukse pro ně novej, tak (co zbyde) na jaře přesadím

.
Mucholapky - ta v červeným obaláku je koupená u Lukse zjara loňského roku. Ta v tom bílém obaláku je koupená v hypersuper. Oběma tedy stvoly vyštípám a musím sem ještě dopsat, že jsem skoro ječela hrůzou při pohledu na Jardovu "správně zazimovanou mucholapku"

- tohle bude asi ten problém se mnou, vidět takovouhle orchišku tak je to adept na kompost, těžko se mi tedy připouští, že takhle mají masožravky v zimě vypadat

. Takže aspoň můžete posoudit rozdíl mezi pěstováním mucholapky z hypersuper a od pěstitele v rukou neználků (rozdíly se stírají?

).
N. hookeriana - překvapení

, u tý bych se vsadila že mou "péči" nepřežije, takže jsi mě trochu povzbudila

. I ta je kupovaná od Lukse loni v létě, jestli to teda přežije, bude na jaře přesazená.
No a nakonec je můj mazlík na kterého jsem předtím zapoměla - láčkovice - taktéž od Lukse z loňského jara a ta zatím vypadá snad dobře (už si nejsem tolik jistá, když jsem viděla tu Jardovu mucholapku), dělá i nový pasti. A vopovažte se mi někdo napsat, že má spát a nedělat nic

.
To Macek - u toho mě jen zajímá, kam až může dorůst

, bojuju o každej decimetr místa a TOHLE co pořád roste a roste ... začínám z ní bejt malinko nervózní

.

-láčkovice