janav píše:to je nádhera! a vypadá, že to není ani moc velká kytka, jako epiphylla a spol.
Tohle je několik zasazených řízků, takže rostlina není tak veliká. Ten co mi teprve pokvete má v průměru nějakých 80cm. Jednotlivé stonky jsou v přírodě dlouhé i více jak 2m.
Tak to si s narostlými epiphylly nezadá. Ale ty střapaté květy jsou krásné. Voní? Mám jich pár - a dva takových 20 let ( oba jinak bílé a tvarované, kvetou jednu noc a voní) I když je olamuji, už je skoro nepoberu a neunesu, když jdou na letní byt
janav píše:Tak to si s narostlými epiphylly nezadá. Ale ty střapaté květy jsou krásné. Voní? Mám jich pár - a dva takových 20 let ( oba jinak bílé a tvarované, kvetou jednu noc a voní) I když je olamuji, už je skoro nepoberu a neunesu, když jdou na letní byt
Myslím, že ani nevoní. Květ ale vydrží minimálně dva dny.
Nyní vykvetl druhý Heliocereus speciosus. Ten byl celou zimu kvůli nedostatku místa na chodbě kde měl téměř tmu. Jak je vidět, u podobných druhů s hlubokou dormancí je jedno kolik světla má rostlina během odpočinku. Myslím, že by se to dalo aplikovat třeba i na Laelia speciosa. V budoucnu to určitě vyzkouším. Jediný rozdíl oproti jedinci zimovaném v kaktusovém skleníku a přisvěcovaném spolu s orchidejemi je v tom, že kvete o měsíc později.