V zálivkové vodě je většinou hnojivo dobře promíchané takže roztok je homogenní. Po postřiku nebo namočení se zejména na špičkách kořenů udělají kapky, které kořen nevstřebá. Tam kde je velamen tak je to spíše film a kořen vodu vstřebá. Na tom konci kde ale velamen není tak kapka spíše pomalu uschne. Než ale uschne tak se koncentrace hnojiva musí mnohonásobně zvýšit. Zrovna tak jako na konci velamenu, který je nasákavý a kam přichází další voda po kořeni a na konci se pouze odpařuje. Nikdy jsem si ale na druhou stranu nevšiml, že by se i při občasném hnojen,í špičky kořenů nějak popálily. Už z tohoto důvodu mi připadá lepší hnojit slabšími koncentracemi a častěji.
S tím vyplavením živin při zálivce nevím. Přijde mi, že když se ten roztok vsákne do substrátu tak se živiny vyplaví až po delším proléváním dešťovou vodou. při běžném zalití se asi vše drží stále v květináči.
Kytky mi ale přijdou hodně přizpůsobivé pokud naše chyby v pěstování nejsou závažné a tak jim ten život u mě nechci zas tak moc usnadňovat