Reverzní osmóza
Re: Reversní osmóza
Katko, já mám odvlhčovač SINCLAIR, typ CFO 12E, umí až 12l/den, příkon 220W a stál 8200,-, mám ho třetí rok. a funguje to. 
- Katka
- Kontaktovat uživatele:
Děkuju za tip, rozhodně o tom stojí za to uvažovat- přijde mi to podstatně méně nákladné, než osmóza .
Reverzní osmóza
Přátelé, pokud někdo uvažuje o pořízení reversní osmózy, napsal jsem o ní zatím dva články na svých stránkách. Myslím, že hlavně díl o montáži bude může někoho zaujmout.
- HAKI
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj vím že jsi to už jednou řešil u Rasti na foru.Tak jak to mám já . Koupila jsem si RO mini-75 -dnes 80. Za deionizační jednotkou, kde je jen katex mám ještě jednotku z dolomitickým vápencem-s poloviční náplní. Výsledek výstupní vody se pohybuje okolo 40uS .Radila jsem se z chemikem a to je p.Klát a za to jsem ráda, protože tomu vůbec nerozumím. Anex zachycuje z vody CO2, ten je pro rostliny užitečný. Takže Anex tam nemám. Vše jsem nakonec vyměnila(katex-anex) za to co mám ted -pouze katex.Pak je potřebná kontrola pH za RO- za katexem by měla být nižší.Nevýhodu vidím ve spotřebě 1:5 takže odpad je docela velký. Ale odpadní vodu můžete využít všelijak.
Stále používám i deštovou vodu .Foto jestli bude zájem mohu dát zítra. H
Pěkný článek. Díky. Taky o ní přemýšlím, už jen kvůli akvárku...
HAKI píše:Ahoj vím že jsi to už jednou řešil u Rasti na foru.Tak jak to mám já . Koupila jsem si RO mini-75 -dnes 80. Za deionizační jednotkou, kde je jen katex mám ještě jednotku z dolomitickým vápencem-s poloviční náplní. Výsledek výstupní vody se pohybuje okolo 40uS .Radila jsem se z chemikem a to je p.Klát a za to jsem ráda, protože tomu vůbec nerozumím. Anex zachycuje z vody CO2, ten je pro rostliny užitečný. Takže Anex tam nemám. Vše jsem nakonec vyměnila(katex-anex) za to co mám ted -pouze katex.Pak je potřebná kontrola pH za RO- za katexem by měla být nižší.Nevýhodu vidím ve spotřebě 1:5 takže odpad je docela velký. Ale odpadní vodu můžete využít všelijak.Stále používám i deštovou vodu .Foto jestli bude zájem mohu dát zítra. H
Ano na fóru u Rasti je o RO velká a celkem přínosná diskuse. Funkčnosti RO chci věnovat třetí a poslední díl o RO. O té katexové náplni uvažuji také, pravděpodobně již letos. Za největší přínos u RO ovšem považuji to, že jsem se zbavil závislosti na dešťové vodě, která je u nás v Ostravě hodně špinavá. Ještě se chci zeptat jak řešíš to nízké pH.
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
pH zvyšuje ten dolomit. Pokles pH za katexem je známkou, že není vyčerpaný.
- HAKI
- Kontaktovat uživatele:
Paphio píše:pH zvyšuje ten dolomit. Pokles pH za katexem je známkou, že není vyčerpaný.
Je to tak.
A ještě -voda má být něco mezi 5-6pH Až se bude pH zvyšovat budu muset vyměnit celou katexovou náplň, nebo někde nechat zregenerovat.RO mám přes 1rok. Vyměnili jsme sedimentační filtr a uhlíkový filtr. Membrána RO by snad měla vydržet 2-5let podle používání.Ještě foto -zcela vlevo katex vpravo štěrk dolomit.
Oprava fotky
Naposledy upravil(a) HAKI dne sob 23. črc 2011 10:44:43, celkem upraveno 1 x.
Re: Reverzní osmóza
Dobré odpoledne,
tak jsem konečně zakoupila RO mini!!!
A teď to doma smontovávám, naštěstí mi to hodný pán z mangaly už předpřipravil. Ale teď mi nějak netěsní ty spoje kolem toho ventilu a mezikusu. Má se tam dát ta teflonová páska. Ale já jsem v tomhle úplně mimo, jakousi teflonovou pásku vidím poprvé
...Asi jsem tu pásku málokrát kolem toho vrutu omotala...Kolikrát se to má asi omotat, aby to dobře těsnilo???
tak jsem konečně zakoupila RO mini!!!
- HAKI
- Kontaktovat uživatele:
Re: Reverzní osmóza
tercinka píše:...Kolikrát se to má asi omotat, aby to dobře těsnilo???
Rozevřená páska(aby nebyla pokroucená) se omotá asi tak 15-20x a potom utáhnout pomocí klíče.Mě to montoval můj chlap , říká že 10x to bylo málo- stále to teklo.Nejlepší je to postupně vyzkoušet kolik asi 10-15x atd.Určitě taky záleží jakým stylem se to omotá ještě omotává se doleva protože doprava se utahuje.Ale to píšu jen tak- to je jasný.