kajmii píše:Já jsem substrát v mikrovlnce sterilizovala a v mikrovlnce mi to chytlo. Nevim teda proč, možná tam bylo něco hořlavýho, ale praskla miska, kůra ohořela, smrad hroznej....
Nesmíš dlouho
Nebylo to dlouho, spíš tam bylo trochu písku a asi se hodně rozžhavil a chytlo to.
Sterilizace kůry je zbytečná. Pokud není vyloženě zamořená škůdci (ta se samozřejmě do substrátu na orchideje nepoužívá), tak žádné nebezpečné mikroorganismy neobsahuje.
To se mi přesně kdysi stalo. Na doporučení jsem jednou v životě kůru sterilizoval a ona potom zplesnivěla. Od té doby to nedělám a žádné problémy se nevyskytly. A to orchideje pěstuju 25 let.
radzak píše:To se mi přesně kdysi stalo. Na doporučení jsem jednou v životě kůru sterilizoval a ona potom zplesnivěla. Od té doby to nedělám a žádné problémy se nevyskytly. A to orchideje pěstuju 25 let.
To jsem vážně nevěděla. Je vidět, že méně je někdy více. Zase o kousek chytřejší.
Sterilizovaná kůra podléhá více plísním a houbám. Stejně tak čipsy. Nejodolnější v tomto smyslu byly neprané první čipsy, před léty. Ty opravdu neplesnivěli vůbec. Nechutnali ničemu. Bohužel ani rostlinám. Asi to vždy u kůry není nutné. Vždy vše nesterilizuji. Často ano , pokud nemám jistotu původu a nezdá se mi. Každopádně ji nechám řádně vyschnout. Používám míchaný substrát, ten tolik neplesnivý.
Myslím, že většinou prohříváme substrát mikrovlnkou spíš kvůli smutnicím, než vysloveně s úmyslem sterilizovat. Stačily na to 3 minuty na plný výkon, to by chytnout nemělo.