Tak já taky přidám svoji trošku do mlýna, i když patřím právě k těm, kteří se neodvažují přispívat, ale o to více a pravidelně již dlouhé roky hltají rady zkušenějších. Taky si s úsměvem vzpomínám na svou první orchidej - v Hornbachu, kam jsme tenkrát jeli pro psí granule, se objevily orchideje, ale stály nekřesťanské peníze (z mého pohedu - tenkrát). Dělala jsem na manžela psí oči, ten se chvíli tvářil nepřístupně a pak vzal ze země květináč s přelitým faleňákem (z výprodeje), který byl trochu levnější a řekl, že teda jedině tento. Odvezli jsme ho domů, já jsem se lehce nafouka, že si teda asi nezasloužím pořádnou kytku a postavila jsem květináč na okno v ložnici. V té době jsem vůbec netušila, co orchideje obnáší! A za pár týdnů se na orchideji objevilo asi 10 poupat, pak květy....no a bylo vymalováno! Přibyly další faleňáky, pak cymbídka a všechno co šlo, samozřejmě hybridní, pak články, knihy, veškeré rady...internet, diskuze. A dnes ? Už vím, že všechno mít nemůžu, ale když něco chci.....

Taky sháním všechny časopisy, knihy, dokonce i na aukru v němčině, ruštině...Dnes se snažím převážně o botanické katleje, ale doma mám nejen tyto. Myslím, že ať hybridy nebo botanika, asi všem se nám radostněji žije, když na tom svém kousku uvidíme ten pupík, z něhož se pak vyklube třeba miniaturní kvítek.
A taky jsem moc vděčná za všechny dlouhodobé pěstitele, kteří k té lásce mají ještě obrovské znalosti z biologie, chemie i fyziky, ale i za ty drobné blázny, kteří si asi prožili stejné nadšení a posunovali se od dvaceti ke stovce kytek, zažívali boje s ostatními soukmenovci ve smečce o prostor pro další kytky, o vitrinu, reverzní osmózu...Je fajn vědět, že je hodně takových nadšenců, jsme moc ráda za tohle forum, i když nemám moc co předvádět, pořád se můžu o něco snažit a pak zase radovat z malinkého pupíku!