konduktometr
- HAKI
- Kontaktovat uživatele:
Re: konduktometr
Jéé kurňa tak to je víš kde ....nejde vrátit ten konduktometr ?S tím se budeš strašně trápit.Tady v tom vlákně je o tom taky řeč. Je lepší v mikrosiemens µS. Přepočítávání musí bejt strašný třeba někdo poradí.
Mě teda teče voda přes 1 střechu do okapu to je pak těch asi 400-500µS (někdy) ze začátku .Neumím si představit jak a kudy voda teče tobě. Že to nabere takovýho bordelu. Může to být pak i vyšší hodnota.
Tady ten mám já DIST 3 http://www.p-lab.cz/katalog/konduktomet ... nduktometr je to držák dražší ale fakt dobrej.
Tady levnější http://www.mangala.cz/testr-ectds-mini-p-355.html tam jsem kupovala RO ale není tak dobrej.
Jednu tabulku jsem tenkrát našla no neumím si to představit podle tabulky. To nejde- nebo mě ne .
download/file.php?id=20074&mode=view
Tady je kalkulačka docela odpovídá té tabulce http://www.lenntech.com/calculators/con ... engels.htm ale je to takový krkolomný a nevím jestli se tomu dá věřit.
Mě teda teče voda přes 1 střechu do okapu to je pak těch asi 400-500µS (někdy) ze začátku .Neumím si představit jak a kudy voda teče tobě. Že to nabere takovýho bordelu. Může to být pak i vyšší hodnota.
Tady ten mám já DIST 3 http://www.p-lab.cz/katalog/konduktomet ... nduktometr je to držák dražší ale fakt dobrej.
Tady levnější http://www.mangala.cz/testr-ectds-mini-p-355.html tam jsem kupovala RO ale není tak dobrej.
Jednu tabulku jsem tenkrát našla no neumím si to představit podle tabulky. To nejde- nebo mě ne .
download/file.php?id=20074&mode=view
Tady je kalkulačka docela odpovídá té tabulce http://www.lenntech.com/calculators/con ... engels.htm ale je to takový krkolomný a nevím jestli se tomu dá věřit.
-
Karlos
- Kontaktovat uživatele:
Haki: podle mě zrada konduktometrování je ta, že všecky sloučeniny bereš na stejnou váhu, přitom ač se projeví na celkové vodivosti nějak, každá působí ve výsledku jinak a to není jedno. Třeba ten bordel, co ti zvyšuje konduktivitu při splachu ze střechy nemusí vůbec kytkám škodit a hlavně se dá ze substrátu vypláchnout, stejně jako živiny z hnojiv. Vše netvoří mapy a nerozpustné sloučeniny, vše se nesráží jako vodní kámen. Nejhorší je právě ta tvrdost, která dělá trvalou neplechu, jako sírany, fosforečnany a uhličitany přeci. Různé vody mohou být různě vhodné, ale přitom mají podobnou vodivost. To z nich nedělá ještě špatnou, nebo dobrou vodu. OK, určité koncentrace mohou být pro kytku moc, ale co je moc a co je málo? Dá se to vyjádřit pro konkrétní rostlinu? Přeci v přírodě bude mít každý druh a dokonce i každá rostlina stejného druhu trošku jinak zasolený roztok kolem kořenů. Pak zjistíš že komerční pěstitelé třeba brachypetala docela slušně krmí a funguje to.
Pokud má voda určitou vodivost, znamená to snad, že tam mám dát méně hnojiva, nebo žádné? Domnívám se, že je-li voda dešťová a nekontaminovaná něčím opravdu škodlivým, odpustí kytky pěstiteli i relativně vysoké koncentrace živin. Další věc je samo čím hnojíš a to už je zase další kapitola. Tím nechci tvrdit, že konduktometr je k ničemu, ale asi bych s ním neměřil každou zálivku. To už mi přijde kontraproduktivní. Pak je tu ale otázka využitelnosti.
Pokud má voda určitou vodivost, znamená to snad, že tam mám dát méně hnojiva, nebo žádné? Domnívám se, že je-li voda dešťová a nekontaminovaná něčím opravdu škodlivým, odpustí kytky pěstiteli i relativně vysoké koncentrace živin. Další věc je samo čím hnojíš a to už je zase další kapitola. Tím nechci tvrdit, že konduktometr je k ničemu, ale asi bych s ním neměřil každou zálivku. To už mi přijde kontraproduktivní. Pak je tu ale otázka využitelnosti.
No já nevím, našel jsem hned přepočet ppm na °DH a podle výsledku rozdělení na druhy vody tak jak jsem napsal, podle tvrdosti a to mi úplně stačí. Ten přepočet na mS chci pouze proto, abychom to mohli porovnat. Pokud mi ty dáš jaké má Tvoje voda °DH tak ho ani nepotřebuji, každopádně za něj díky.
Já rozhodně nehodlám tu problematiku studovat nějak do hloubky a trávit tak pokračováním diskuse hodiny. Pořád bych se opakoval. Pokud nemám problémy v kultuře tak nebudu ukrajovat čas ošetřování sbírek zkoumáním všeho možného i nemožného.
Ještě naposledy k té vodě: Ano teď mě to pochopitelně zajímá ale: Některé orchideje mám 8roků a pořád stejně zalévané.
Ty vidíš něco v punčoše a hned z toho poznáš jaká je kvalita vody? Já to tedy nedokáži. Nějak mi připadá, že jsi usoudila, že ta voda je špatná už dopředu a fertik
Já ale na kytkách vidím, že jsou v pohodě a jsou z 90% z té vody postavené
.
Jak píše Karlos a jak jsem již vysvětlil. Je to listí z okapu, mech ze spodních okrajů střechy Bramac a to co z té střechy spláchne průtrž mračen. Punčocha se vyhodí, ale zachytí tak 80% objemu "špíny", která by se dostala do sudu. To jemné se usadí na dně a voda je podobně průzračná jeko ta Tvoje a tou pak zalévám. Nevím co je na tom tak mimořádného k divení
Z toho listí a mechu se může vyluhovat něco kyselin a mírně tu vodu okyselit, ale asi to neudělá vodu tvrdou.
Kvalita vody určitě důležitá je ale určitě nemusí být Ok na 100%. Také kytky přesazujeme.
Podle mne se v kultuře dopouštíme mnoha úplně stejně závažných chyb jako je ta špatná voda, ale nejsou tak snadno zjistitelné a proto se vyplatí věnovat tomu pozorování kytek více času než teorii. Pokud má ale někdo času nazbyt tak ať se pitvá v čem chce- mě je to jedno.
Já rozhodně nehodlám tu problematiku studovat nějak do hloubky a trávit tak pokračováním diskuse hodiny. Pořád bych se opakoval. Pokud nemám problémy v kultuře tak nebudu ukrajovat čas ošetřování sbírek zkoumáním všeho možného i nemožného.
Ještě naposledy k té vodě: Ano teď mě to pochopitelně zajímá ale: Některé orchideje mám 8roků a pořád stejně zalévané.
Ty vidíš něco v punčoše a hned z toho poznáš jaká je kvalita vody? Já to tedy nedokáži. Nějak mi připadá, že jsi usoudila, že ta voda je špatná už dopředu a fertik
Jak píše Karlos a jak jsem již vysvětlil. Je to listí z okapu, mech ze spodních okrajů střechy Bramac a to co z té střechy spláchne průtrž mračen. Punčocha se vyhodí, ale zachytí tak 80% objemu "špíny", která by se dostala do sudu. To jemné se usadí na dně a voda je podobně průzračná jeko ta Tvoje a tou pak zalévám. Nevím co je na tom tak mimořádného k divení
Z toho listí a mechu se může vyluhovat něco kyselin a mírně tu vodu okyselit, ale asi to neudělá vodu tvrdou.
Kvalita vody určitě důležitá je ale určitě nemusí být Ok na 100%. Také kytky přesazujeme.
Podle mne se v kultuře dopouštíme mnoha úplně stejně závažných chyb jako je ta špatná voda, ale nejsou tak snadno zjistitelné a proto se vyplatí věnovat tomu pozorování kytek více času než teorii. Pokud má ale někdo času nazbyt tak ať se pitvá v čem chce- mě je to jedno.
Jen tak vstoupím do diskuse: manžel mě má skoro za blázna, když měřím dešťovku....tak jen tak občas pro zajímavost. Ludo Verdyck ke mě přijel si ho půjčit i když zalévá z reverzní osmozy....
Jinak dešťovku mám od 025-080.....a při té příležitosti jsem říkala,že ke střevíčníkum si dovolím dát hnojivo do 120 a Ludo říkal,že je to málo,alespoň 200uS, tak jsem tedy blázen, to si dovolím jen ke Catleyím....řekla bych že méně je více,hnojit častěji a málo.....Věra

Jinak dešťovku mám od 025-080.....a při té příležitosti jsem říkala,že ke střevíčníkum si dovolím dát hnojivo do 120 a Ludo říkal,že je to málo,alespoň 200uS, tak jsem tedy blázen, to si dovolím jen ke Catleyím....řekla bych že méně je více,hnojit častěji a málo.....Věra
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Karlos píše:Haki: podle mě zrada konduktometrování je ta, že všecky sloučeniny bereš na stejnou váhu, přitom ač se projeví na celkové vodivosti nějak, každá působí ve výsledku jinak a to není jedno. Třeba ten bordel, co ti zvyšuje konduktivitu při splachu ze střechy nemusí vůbec kytkám škodit a hlavně se dá ze substrátu vypláchnout, stejně jako živiny z hnojiv. Vše netvoří mapy a nerozpustné sloučeniny, vše se nesráží jako vodní kámen. Nejhorší je právě ta tvrdost, která dělá trvalou neplechu, jako sírany, fosforečnany a uhličitany přeci. Různé vody mohou být různě vhodné, ale přitom mají podobnou vodivost. To z nich nedělá ještě špatnou, nebo dobrou vodu. OK, určité koncentrace mohou být pro kytku moc, ale co je moc a co je málo? Dá se to vyjádřit pro konkrétní rostlinu? Přeci v přírodě bude mít každý druh a dokonce i každá rostlina stejného druhu trošku jinak zasolený roztok kolem kořenů. Pak zjistíš že komerční pěstitelé třeba brachypetala docela slušně krmí a funguje to.
No, ono s tou tvrdostí je to trochu jinak.. Spíš bych řekl že škodí zasolení. Přechodná tvrdost to jsou kyselé uhličitany je v určitém množství metabolizována rostlinami beze zbytku a pokud jí je více, vznikají ty mapy a usazeniny. Mnoha orchidejím vlastně tyto usazeniny tvořené uhličitanem vápenatým a méně hořečnatým v podstatě neškodí. Australané pěstují Phalaenopsis v mušličkách vyplavených mořem a to je prakticky 100% uhličitan. Také mnohé druhy Paphiopedil rostou na vápenci. Fosfororečnany jsou snad jen ve znečištěné říční vodě a i kdyby tak je to hnojivo. Vadí ionty které rostliny nepotřebují-chlorid, sodík a i síran kterého rostliny potřebují jen nepatrně. Shrnuto, vodivost je důležitější údaj nežli tvrdost. Zejména u dešťové vody kde se tvrdost téměř nevyskytuje a vodivost zvyšuje například kyselina sírová z kyselého deště.
Paphio píše: Shrnuto, vodivost je důležitější údaj nežli tvrdost. Zejména u dešťové vody kde se tvrdost téměř nevyskytuje a vodivost zvyšuje například kyselina sírová z kyselého deště.
Vidím že problematika je natolik složitá, že pokud kytky rostou dobře tak nemá cenu se tím zabývat a radši se radovat z činností při pěstování a pozorování
Paphio: Jestli tomu dobře rozumím tak se také může stát že voda může být současně tvrdá a málo vodivá? Jinými slovy naměřím vodivost třeba 100mS a voda přitom může být dost škodlivá pro orchideje. Nebo naměřím 500mS a voda bude také škodlivá pouze jinak- třeba kyselostí a nikoli tvrdostí- pokud nezměřím Ph.
Pokud ale mám třeba Ph 6 a vodu měkkou tak by už měla být jistota že je OK? Ph vyloučí nadměrný obsah kyselin a měření konduktometrem nadměrnou tvrdost ve "správně kyselé vodě".
Pokud ani tohle neplatí tak mi připadá diskuse nad tou vodou úplně k ničemu
Jestliže ale platí co jste napsal, tak nechápu jak někdo sestavil převodní tabulky ppm na °DH. Je to podobné jako bych napsal, že "10 jablek= 8 hrušek"
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
zaruba píše:Paphio píše: Shrnuto, vodivost je důležitější údaj nežli tvrdost. Zejména u dešťové vody kde se tvrdost téměř nevyskytuje a vodivost zvyšuje například kyselina sírová z kyselého deště.
Vidím že problematika je natolik složitá, že pokud kytky rostou dobře tak nemá cenu se tím zabývat a radši se radovat z činností při pěstování a pozorování![]()
Paphio: Jestli tomu dobře rozumím tak se také může stát že voda může být současně tvrdá a málo vodivá? Jinými slovy naměřím vodivost třeba 100mS a voda přitom může být dost škodlivá pro orchideje. Nebo naměřím 500mS a voda bude také škodlivá pouze jinak.
Pokud ale mám třeba Ph 6 a vodu měkkou tak by už měla být jistota že je OK. Ph vyloučí nadměrný obsah kyselin a měření konduktometrem nadměrnou tvrdost ve "správně kyselé vodě".
Pokud ani tohle neplatí tak mi připadá diskuse nad tou vodou úplně k ničemu![]()
Jestliže ale platí co jste napsal, tak nechápu jak někdo sestavil převodní tabulky ppm na °DH. Je to podobné jako bych napsal, že "10 jablek= 8 hrušek"![]()
Tvrdost tvoří vodivost, pokud je to přechodná tvrdost (=hydrouhličitanová) snesou kytky vyšší vodivost. Ale tím se nikdo nezabývá. Měřit tvrdost v dešťové vodě je v podstatě nesmysl protože tam zpravidla není a zvýšenou vodivost tvoří kyseliny. Ale to se opakuji. Riziko dešťové vody spočívá ve vysokém obsahu zinku a/nebo mědi ze střechy a okapů. Tyto stopové prvky jsou ve větší koncentraci toxické.
Paphio: Ta diskuse už nějak běží mimo mou hlavu
Jak je možné, že někdo převádí tedy tvrdost na vodivost a opačně? Pak je to nesmysl.
Proč nestačí tedy měřit Ph dešťovky, čímž zjistím vlastně její vhodnost, než podstatně dražším konduktometrem, když tvrdost tam není- jak píšete?
Jak je možné, že někdo převádí tedy tvrdost na vodivost a opačně? Pak je to nesmysl.
Proč nestačí tedy měřit Ph dešťovky, čímž zjistím vlastně její vhodnost, než podstatně dražším konduktometrem, když tvrdost tam není- jak píšete?
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
zaruba píše:Paphio: Ta diskuse už nějak běží mimo mou hlavu![]()
No, někdy to je nesmysl a někdy ne, záleží na složení vody. A ta tvrdost pokud je přechodná tolik neškodí takže může být vodivost/tvrdost větší, i když se tvoří usazeniny na substrátu a listech. Stálá tvrdost substrát zasoluje a po delší době pálí kořeny, pokud substrát přeschne. I při vhodném ph může být vodivost vysoká.
Naposledy upravil(a) Paphio dne stř 03. srp 2016 11:16:43, celkem upraveno 1 x.
- HAKI
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem vytvořila hokus pokus
Mám v sudu trochu štěrku z dolomitu přidala jsem i vápenec tak hodnota pH není přesná čistá voda .Ale chci ukázat co to udělá s přidáním hnojiva a pH.
1.foto dešťová voda pH
2.120 ml vody deštové+ 3 kapky Wuxalu Super jsem na hodnotě 777µS
3.Ještě jednou pH po přidání hnojiva pH trošku kleslo to je asi normální .
Mám v sudu trochu štěrku z dolomitu přidala jsem i vápenec tak hodnota pH není přesná čistá voda .Ale chci ukázat co to udělá s přidáním hnojiva a pH.
1.foto dešťová voda pH
2.120 ml vody deštové+ 3 kapky Wuxalu Super jsem na hodnotě 777µS
3.Ještě jednou pH po přidání hnojiva pH trošku kleslo to je asi normální .